Jump to content

ТВОРЧЕСТВО - Г. АХЧИЕВ


Recommended Posts

Георги Тахчиев

Творчество

Всяко творчество е предшествувано от една жертва. Жертвата разчиства пътя на творчеството. Когато избягваме жертвата, ние избягваме творческите моменти в своя живот.

Жертвата е плод на любовта, а плодът на жертвата е творчество.

Любовта неминуемо води към жертва и творчество.

Когато човек твори, той се възпитава, облагородява и учи,

При всяка радост ние творим, макар и микроскопични и невидими неща.

Когато в основата на едно творчество седи идеята за Бога, когато в нашия обект на творчеството виждаме Бога, ние сме истински творци и нашите творби облагородяват другите.

Колкото по-висока идея се прокарва в едно творчество, колкото на по-голям кръг хора засяга духовните, интереси, толкова по е динамично.

Творчеството е проява на човешкия дух. Само когато творим, ние живеем, само когато творим, ние вкусваме от сладостта на живота. Когато сме свързани с Първичната Причина, която непрекъснато твори, и ние като части от цялото вземаме участие в творчеството на Великия.

ИСКРИ

Когато твоят ближен е озарен от слънцето и се разцъфтява неговата градина, не казвай, че ти си забравен, изоставен, а речи: Моят ближен, това съм аз. Да се радваш на чуждата радост струва повече от твоите лични постижения.

*

Когато човек пролива сълзи, става поет; когато престанат сълзите, става философ; когато обърше сълзите на другите, става мъдрец. Някога човек е поет, друг път е философ или мъдрец.

Който цени малките добрини и не пропуща да ги прави, той е чувствителна мембрана, която възприема и най-слабите трептения на любовта.

Човекът на малките добрини прилича на музикант, който долавя и най-слабия тон на симфонията на любовта.

Цената и красотата на малките добрини се разбира от великите хора. Само големият художник вижда минните нюанси на багрите.

*

Първото най-малко постижение, с което човек трябва да започне и последното най-голямо, с което трябва да свърши, е да придобие любовта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...