Jump to content

ОТЗИВИ, ВЕСТИ, КНИГОПИС


Recommended Posts

ОТЗИВИ, ВЕСТИ И КНИГОПИС

Биотехника

Това е един нов дял на биологията, създаден от Д-р Гислер, ръководител на института по биотехника в Хале.

Биотехниката е интересна, защото показва, как природата е способна да дойде до най-съвършените технически изобретения, за да постигне някоя своя цел. Напр. парашутът, далекогледът и множество други апарати на днешната човешка техника съществуват в организмите. Природата ги е създала със своя гений много по-рано от човека. Тя е приложила такива технически правила и закони, които човекът-изследовател открива отново сега.

Биотехниката е една нова област, която досега е постигнала големи успехи. Данните, които Гислер излага в новата си книга Биотехника, учудват читателя и будят у него нови мисли за методите и мъдростта на природата.

Ще се върнем друг път по-подробно върху биотехниката.

Историята на въпроса за космичните лъчи

Още в 1901 година Уилсон и Елстер са забелязали, че не само свободният въздух, но и напълно затвореният въздух притежава една слаба йонизация. Мак Ленан и Бъртон са забелязали в 1903 година, че йонизацията на затворен въздух се намалява, когато съдът, в който е затворен въздухът, се обвие с дебел пласт материя, която не притежава радиоактивни свойства. От там се заключава, че една част поне на йонизацията се дължи на лъчи, дошли от вън. От начало тия лъчи, които проникваха отвън в затворения въздух, се отъждествяваха с гама лъчи на радиоактивните вещества. Обаче Еве в 1905 год. доказа, че радиоактивните еманации, които се съдържат във въздуха, не са достатъчни, за да обяснят йонизацията на въздуха. Само една десета част от тая йонизация се дължи на гама лъчите.

Пачини в 1909 година доказа чрез наблюдения на суша и море в Италия, че една част от йонизацията на въздуха в затворен съд не може да се обясни чрез гама лъчите на радиоактивните вещества. Т. Вулф направи опит не върха на Айфеловата кула на височина 300 метра над морското равнище и констатира там силна йонизация, когато там би трябвало да се очаква слаба йонизация, ако тя се дължи на гама лъчите, понеже горе гама лъчите са в по-малко количество. Гокел направи в 1910/1911 година изследвания с балон на височина 2500 метра и вид, че наистина йонизацията на затворения въздух на такава височина намалява, обаче неговите наблюдения не важат, защото той не е направил корекция, вземайки пред вид изменението на атмосферното налагане на такава височина. Ако той беше направил такава корекция, щеше да констатира увеличение на йонизацията на такава височина.

Хес направил балонни изследвания на височина 5000 метра. Той констатирал, че действието на гама лъчите на такава височина намалява, обаче йонизацията почва да се повишава нагоре и на височина 5000 метра става много силна. От това Хес заключил, че един друг вид лъчи с много по-голяма прониквателна сила, отколкото гама лъчите, причиняват тая йонизация. Той направил веднъж подобни изследвания в слънчево време, а друг път в тъмна нощ и видял, че йонизацията е почти същата. От това заключил, че тия лъчи не идат от слънцето. Колхьорстер в 1914 година направи балонни изследвания на височина 9300 метра и потвърди изследванията на Хес.

Хес за пръв път назова тия лъчи „космични лъчи". Никои ги нарекоха в негова чест „Хесови лъчи", но името космични лъчи се възприе от всички.

В 1921 година Нернст изказа идеята, че тия лъчи идат от звездите на Млечния път.

След това годишните трудове върху космичните лъчи почнаха да се увеличават. Всяка година излизат по 200 труда върху тях, а в последното десетилетие и повече.

Хес в 1931 година основа в Инсбрук в Тирол станция за изследване на космичните лъчи. Тая станция е на височина 2400 метра. После такива станции се основаха в Северна Германия, Южна Африка, Ирландия, Северна Швеция, остров Ява. Миликан и други почнаха да изследват силата на космичните лъчи в разните части на земната повърхнина. Така се съставиха тъй наречените географски карти на „изокосми" т.е. на кривите линии, които съединяват всички точки по земната повърхнина с еднаква сила на космичните лъчи.

В последните години се правят интересни опити за изследване влиянието на космичните лъчи върху биологичните процеси.

* * *

Редакцията доставя книгите:

ЛИЦА И ДУШИ

ФИЗИОГНОМИЧНИ ПОРТРЕТИ

от ГЕОРГИ РАДЕВ, срещу 30 лв.

* * *

ЛЕКУВАНЕ ЧРЕЗ ЦВЕТНИТЕ ЛЪЧИ

От А. ОСБОРН-ЙИВС, срещу 20 лева

Литопечат - Турко 22, София

Открива се подписката за

СЕДЕМНАДЕСЕТАТА ГОДИШНИНА

на сп. „ ЖИТНО ЗЪРНО”, която почва от януари 1943 година

Абонаментът остава пак 80 лева.

* * *

Редакцията на сп. „ЖИТНО ЗЪРНО” и занапред ще се стреми да дава на своите читатели подбрано четиво. Списанието разчита на подкрепата на своите абонати. Нека те не само на време да платят абонамента си, а и да запишат всред своите приятели и познати поне по още един абонат. Нека посеят едно „ЖИТНО ЗЪРНО”! Техният труд не ще отиде напразно!

„ЖИТНО ЗЪРНО” работи за изграждане на един нов мироглед, от който ще се роди бъдещата култура на братството между човеците. Ето защо, който разпространява списанието, спомага за разпространяване светлината на Новите идеи, които Сеячът така обилно пръска; спомага за изграждане на новия свят на справедливост и братство.

Всичко се изпраща на адрес: „ЖИТНО ЗЪРНО”

Пощенска кутия № 270 – София

Суми се пращат чрез пощенска чекова сметка № 1597

Всяка изпратена сума трябва да бъде придружавана с писмо.

Adresse de la revue occulte: „JITNO ZERNO"

Boîte postale № 270 SOFIA (Bulgarie)

Abonnement pour l'étranger 150 Levas ou 2 Doli.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...