Jump to content

ЦЕННОСТИ В ЖИВОТА


Recommended Posts

ЦЕННОСТИ В ЖИВОТА

Всяко нещо, което човек има или знае, е ценно. Въпреки това, човек рядко цени онова, което знае и притежава. При тая оценка важно е онова, което допринася нещо за живота ни. Благото на човешката душа се определя от вътрешния живот, който се характеризира с вътрешно единство. Единство на нещата съществува само там, дето се върши волята Божия. Който върши волята Божия, той е свързан с Цялото.

Нещастието на съвременния човек се крие в това, че той е лишен от вътрешно единство. Той търси щастието вън от Първичната Причина, вън от себе си. Така щастието не може да се намери. Всяко нещо, което е вън от човека, вън от Първата Причина, представя сянка на реалността. Това, което е вътре в човека, представя същина на нещата. Хората тичат подир сенките, защото тях виждат. Същината, реалността, никой не може да види. Вие се гледате в огледалото и казвате, че се виждате, но там вие виждате вашата сянка. Вие не виждате в огледалото своите възвишени мисли и благородни чувства, които в същност представят човека.

Вие сте претоварени с голям и тежък багаж, не може да го носите. Какво трябва да правите? Разтоварете багажа, отворете го и вземете със себе си най-ценното, най-същественото. Другото оставете настрана. И когато мислите, и когато чувствувате, и когато действувате, всякога избирайте най-ценното, най-същественото, онова, което е пряка ваша работа, защото има право отношение към вас, което е най-близко за реализиране.

Не всякога външно красивите неща са най-хубави, най-умни, най-богати. Някой може да има хубава, солидна къща, да се облича в красиви нови дрехи, но това не значи, че този човек е много издигнат и напреднал. Райската птица има красива дреха, но не е най-умна от птиците. Заради красивите й дрехи често й оскубват перата.

Няма по-хубаво нещо в живота на човека от това, да знае, как да се обхожда и да цени нещата. Когато срещнете някой човек, дръжте в ума си ценното, което той има в себе си. Книгата е ценна не заради хубавата подвързия, но заради съдържанието, което може да ползува човека. А да имам обхода към книгата, това значи да се отнасям с почит към съдържанието й, а външно да я пазя. Човек трябва да цени и да знае, как да се обхожда с лица и предмети вън от себе си, но той трябва да цени своя ум и своето сърце и да знае, как да се обхожда с тях. Ако не знае, как да се обхожда с ума и сърцето си, ако не може да ги пази чисти и не знае да ги цени, нищо не може да постигне. Затова, всеки трябва да се стреми да изработи в себе си правилна външна обхода и чувство да цени малките неща. Който няма правилна външна и вътрешна обхода, той влиза в стълкновение с волята Божия. Човек трябва да знае правилно да се обхожда с всичко онова, което Великият е създал. Той трябва да цени създаденото от своя баща. Да не цени тия неща, значи да влезе в разрез с Великия закон, който действува в света, както и в самите нас.

Всяко недоволство, всяко неразположение на човека се дължи на нарушаване закона на обходата и на обезценяване на малките неща. Велико нещо е обходата. Да обичаш някого, значи, да му отдадеш най-малката любов. Човек се нуждае от малко. Дайте малко внимание на човека и той ще бъде доволен. За да покажете, че цените никого, постъпете с него така, както постъпвате със себе си. Ако дойде в дома ви странник, дайте му изобилно вода да измие краката, ръцете и лицето си; после го нахранете и му предложете да си почине. Щом изпълните тези неща към него, вие показвате, че го цените. Този човек ще ви благодари, ще пожелае и друг път да се срещне с вас.

Когато ходите всред природата, по планините, пазете чистота. Това е най-простият израз, с който можете да покажете, че цените това, което разумната природа е създала. По този начин ще се свържете с напредналите същества в невидимия свят и те ще ви помагат. Човек трябва да се учи да слуша. Божественото говори няколко пъти на човека. Не слуша ли, напуща го. Веднъж се говори на сърцето му, втори път на ума му, трети път на волята му; ако не послуша, започват да му говорят по друг начин. Докато се говори на човека с любов, той трябва да се самовъзпитава, да използува добрите условия. Човек иска от другите да имат към него добра обхода, да го ценят. Щом иска това за себе си, той трябва да го отдаде и на другите. Всичко, каквото виждате около вас, е създадено от Бога. Затова, обхождайте се добре към всичко онова, което Той е създал. Ценете всичко, което Той сам цени.

Мнозина мислят, че както и да живеят, се ползуват от Божията любов. Това е крива мисъл. Не може Любовта да е благосклонна към вас, ако нямате правилна обхода към всичко, което Тя е създала и, ако не цените създаденото от Нея. Ще кажете, че още не сте съвършен. — Не, вие още днес можете да имате правилна обхода към всичко, което ви заобикаля и да го цените. А щом се обхождате добре, щом цените нещата, грехът и злото ще изчезнат от вас. Затова от всекиго се изисква съзнателна работа — работа с любов.

Всеки ден работете върху себе си да придобиете правилна обхода, да цените всичко, което ви е дадено. Ценете вашия ум, вашето сърце, вашата воля. Обхождайте се добре към ближните си, към всички растения и животни, към цялата природа. Ценете всичко, което ви обикаля. Придобиете ли тези две неща, вие ще бъдете човек на новото, човек на любовта. И царски син да сте, вие трябва да имате добра обхода и да цените нещата. А нещата не се ценят по външното им положение. Може да заемате високо място в живота; това не значи нищо. Има други, които не заемат такова място и могат да имат по-добра обхода от вас и по-тънко чувство.

Искате ли да бъдете силни, красиви, доволни от живота, обхождайте се добре, ценете правилно всичко, което Първата Причина е създала.

Помнете доброто, което някой ви е направил.

Всеки, който е развил в себе си добра обхода и чувство да цени нещата, той ще намери пътя на праведния. А пътят на праведния е път на светлината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...