Jump to content

ОТЗИВИ, ВЕСТИ И КНИГОПИС


Recommended Posts

ОТЗИВИ, ВЕСТИ ИКНИГОПИС

Музикалността на един паяк

Игнац Падаревски, големият световен пианист, ни предава много интересно в своята „Автобиография" случая с един паяк. В стаята, която заемал във Виена в младежките си години, имало един паяк. Един ден упражнявал един етюд от Шопен, едно парче в триоли. Неочаквано от тавана върху капака на пианото се спуснала една тънка сребърна нишка. На нея висял един паяк. Той висял неподвижно и слушал, какво се свирело. След като свършил да свири етюда в триоли, Падаревски започнал да свири едно друго упражнение в секстоли. В този миг паякът се обърнал бързо и се изкачил нагоре към тавана. Това заинтересувало дълбоко П.; той решил да разбере, дали паякът е наистина музикален. Спрял веднага етюда в секстоли и започнал отново етюда в триоли. В следния миг малкият паяк се спуснал отново върху пианото и заслушал. Паякът не изглеждал никак уплашен, проявявал дълбок интерес към музиката. На следния ден П. засвирил отново етюда в триоли; паякът отново се появил на своето място и слушал. Това продължило няколко седмици; винаги при етюда с триоли паякът се спущал надолу върху капака и тихо стоял заслушан в музиката. Щом спирал или почвал друго, веднага избягвал.

*

Привеждаме този интересен случай, защото такива наблюдения са малко, за да подчертаем, колко голям душевен живот имат тия дребни животинки, които ние човеците така пренебрежително считаме бездушни. Цялата природа е одухотворена от великия Разум в битието. Трябва да знаеш, как да бутнеш копчето, за да светне!

Съобщава Д-р Е. К.

Богомилското учение — от Антон Глогов. Издава Ст. Атанасов — София, ул. Неофит Рилски, № 36. 1943 г. стр. 174, формат 1, цена 65 лв. Това е една рядко ценна книга за нашата действителност и за нашето време, когато всички национални ценности се поставят на нова преоценка. Богомилството като най-велика проява на българския национален гений, общественост, културен и духовен живот през вековете се утвърдява всеки ден все повече и повече в съзнанието на всеки българин — учен или прост. На запад това е отдавна известно. Известно е, защото реформацията, а заедно с нея и цялото възраждане на западния свят, се дължи на голямото дело и непосредствено влияние и въздействие на богомилството. У нас досега съществуваха най-превратни схващания за това най-голямо реформаторско движение през средните векове в България. Новата книга на Антон Глогов е един светъл, положителен принос към опознаване основните идеи и учение на великия Учител от миналото — Богомил. Попаднал на стари апокрифни книги от XV и XVI век, написани на турски език от богомили за разпространение на учението всред турците, Глогов ги използува най-старателно, за да ги изнесе на български език. И той успява да стори това по един много хубав начин. Книгата е разделена на 3 части. Първата част дава общи данни за историята на богомилството. В нея се изтъква и подчертава, че то е самостойно движение, родило се в България. Втората част обхваща мировъзрението на богомилите. То е изнесено в 6 глави и 36 етапа (подглави и теми). В тази част са разгледани всички въпроси около сътворението на света, човека и всичко, което го обкръжава и е свързано с живота. Дълбока мъдрост и висок морал са скрити във всички тия прости, но кристални легенди. Третата част обхваща в същност практическото учение на богомилите за живота. Тук е дадено всичко важно за един съвършен живот както на отделния човек, така и за богомилските братски общежития.

В тия прости, ясни и чисти като кристал слова, приказки, легенди и приказки е изнизано едно дивно красиво, възвишено, божествено учение за проявите и творческите дела на Силата на Сътворението, чиято крайна цел е усъвършенствуването на всичко чрез освобождаване от силата на разрушението и чрез хармония, братство, равенство и любов между всичко. Какъв висок морал, каква върна и истинна космогония, каква сила и съвършенство на социалния живот — недостигнати днес принципи на обществено съвършенство — не се разкриват в богомилското учение!

Книгата на Глогов внася много вътрешна радост, когато се прочете. Тя хвърля обилна светлина за нов живот всред днешното безпътно човечество. Препоръчваме я на всички наши приятели и четци; тя трябва да бъде настолна книга на всеки българин. Който я прочете, трябва да я чете с проникновения поглед и разбиране на окултист. Тогава ще се ползува многократно. Ще разбере неща дълбоки и възвишени, които са скрити в словата на простия разказ. В тях е била истинската сила на тази велика окултна школа и братство — богомилството. Ще може още да отдели същественото, основното, което е любов, братство и съвършенство, от онова, което е придадено отпосле и което идва в противоречие с чистото учение на Богомила.

Издателство и автор могат да бъдат похвалени за тази ценна книга.

Д-р Е. К.

* * *

Редакцията доставя книгите:

ЛИЦА И ДУШИ

ФИЗИОГНОМИЧНИ ПОРТРЕТИ

от ГЕОРГИ РАДЕВ, срещу 30 лв.

* * *

ЛЕКУВАНЕ ЧРЕЗ ЦВЕТНИТЕ ЛЪЧИ

От А. ОСБОРН-ЙИВС, срещу 20 лева

Литопечат - Турко 22, София

* * *

Продължава подписката за

СЕДЕМНАДЕСЕТАТА ГОДИШНИНА

на сп. „ ЖИТНО ЗЪРНО”, която започна от януари 1943 година

Абонаментът остава пак 80 лева.

* * *

Редакцията на сп. „ЖИТНО ЗЪРНО” и занапред ще се стреми да дава на своите читатели подбрано четиво. Списанието разчита на подкрепата на своите абонати. Нека те не само на време да платят абонамента си, а и да запишат всред своите приятели и познати поне по още един абонат. Нека посеят едно „ЖИТНО ЗЪРНО”! Техният труд не ще отиде напразно!

„ЖИТНО ЗЪРНО” работи за изграждане на един нов мироглед, от който ще се роди бъдещата култура на братството между човеците. Ето защо, който разпространява списанието, спомага за разпространяване светлината на Новите идеи, които Сеячът така обилно пръска; спомага за изграждане на новия свят на справедливост и братство.

* * *

Всичко се изпраща на адрес: „ЖИТНО ЗЪРНО”

Пощенска кутия № 270 – София

Суми се пращат чрез пощенска чекова сметка № 1597

Всяка изпратена сума трябва да бъде придружавана с писмо.

Adresse de la revue occulte: „JITNO ZERNO"

Boîte postale № 270 SOFIA (Bulgarie)

Abonnement pour l'étranger 150 Levas ou 2 Doli.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...