Jump to content

ОТЗИВИ, ВЕСТИ И КНИГОПИС


Recommended Posts

ОТЗИВИ, ВЕСТИ И КНИГОПИС

Слънчевите петна и животът на земята

Ето що казва Кузнецов за слънчевите петна в статията си .Влияе ли слънцето върху хората?"[1]:

„Единадесетгодишният ритъм на слънчевия живот се наблюдава във всичките му явления, но най-рязко се проявява в количеството и размерите на слънчевите петна. През времето на максимума на слънчевите петна, последните са огромни по размери и по число. Така напр., в края на февруари 1917 година петната са се отличавали със своята изключителна големина — 250,000 км. в диаметър — превишавайки повече от 18 пъти диаметъра на земята. Спокойният период — минимумът на слънчеви петна — продължава три години. След това петната постепенно се увеличават и достигат максимум, който продължава около три години.

Честото действие и интензивност на северните сияния следва точно цикъла на слънчевите петна. Така напр., в средата на юни 1915 година една огромна група от петна премина централния меридиан на слънцето и на земната повърхност се разиграха страшни магнитни бури и се появиха ослепителни северни сияния.

Забелязано е, че налягането на въздуха, средната температура, влажността и пр. се колебаят периодично, и периодът на техните колебания съответствувала слънчевия ритъм всеки 11 години. Руският метеоролог Голицин е доказал, че атмосферните течения също следват фазите на слънчевите петна, като се увеличават в годините на миничум. С това се обясняват и периодическите колебания на повърхността на езерото Виктория-Нианца, количеството на айсбергите в Атлантически океан, разливането на река Нил. В 1938 година, когато максимумът на петната беше силен, бе отбелязано изключително по интензивност разливане на Нил и огромно количество айсберги.

В 1921. година Едисон Пети доказва, че съставът на слънчевата радиация се колебае и че нейната ултравиолетова съставна част в колебанията си следва точно ритъма на слънчевите петна, като се увеличава заедно с количеството и размерите на последните.

Епидемиите, т.е. повишената жизнеспособност на патогенни (болестотворните) микроби на най-различните видове болести — чума, възвратен тиф, дифтерит, грип, коремен тиф, менингит и пр. в повечето случаи съвпадат с периодите на максимум и само като рядко изключение се появяват през годините на минимум. Напр. от 8 епидемии на холера през 19 век, 7 са съвпадали с максимума и само една се паднала на минимума. През месец август 1892 година е имало кратко избухване на холера в Хамбург, която точно съвпадала с рязкото кратко засилване на слънчевата активност през тая година.

Внезапните смъртни случаи, безсмислените престъпления и пр. са в по-голям брой при преминаване на петната през меридиана.

Колкото странно да изглежда това, но кривата линия, изработена от астронома Дъглас, позволява да се установи едно поразително съвпадение на най-големите световни събития точно с максимума на слънчевите петна. От крупните исторични събития, 87% от събитията съвпадат със засилването и най-голямото напрежение на слънчевата активност. Първото сериозно указание за съвпадение на много от великите войни и революции с максимума на слънчевите петна, е било направено от Камил Фламарион в неговата популярна астрономия. С максимум слънчеви петна съвпадат борбата на Кромуел с английския крал, която се свършила в 1649 година. Пугачьовския бунт 1771, великата френска революция през 1789 г. и пр.

Такова едно съвпадение на възбудено състояние у народите с повишената дейност на слънцето може да доведе до предположението, че войните и революциите са неизбежни, че човечеството не е така свободно в своите постъпки. Такова едно заключение би било погрешно, защото само по себе си влиянието на слънцето съвсем не може да бъде причина за едно или друго историческо събитие. Процесите със слънчевите петна, възбуждайки масите, само освобождават скритата социална или национална енергия, натрупана от по-рано като следствие на исторически причини. И слънцето в дадения случай играе роля само на детонатор. Влиянието на слънцето може да измени само външната страна в сблъскванията на социалните и национални интереси, но не може да създаде стълкновението на интереси, които не съществуват".

Преживяване на космическо съзнание

П. Успенски в „Tertium organum" описва преживяването на космическо съзнание от един негов приятел:

„Това беше в Мраморно море. Беше зима. Валеше дъжд. Високият бряг и скалите в далечината бяха във всички оттенъци на виолетовия цвят. Морето беше с оловно-сребърен цвят. Параходът отиваше на север, като се клатеше слабо. Аз стоях на палубата и гледах вълните. Белите гребени на вълните отдалеч се приближаваха към нас. Вълната се издигаше, като че ли искаше да хвърли своя гребен върху парахода и с рев се разсипваше под него. По едно време аз почувствувах промяна в моето съзнание. Аз станах всичко! Вълните — това бях аз. Виолетовите планини — това бях аз. те бяха едно с мен. Аз бях едно и с вятъра, който духаше. Бягащите към север облаци, дъждът бяха в мене. Всичко бях аз!

В същото време почувствувах необикновена свобода, радост и разширение! След малко това състояние изчезна. Но преживяването беше толкова силно, че аз очаквах то да се върне. Но то не се върна.

Две години след това, жълтите вълни на Финландския залив и зеленикавото небе ми дадоха същото преживяване".

* * *

Редакцията доставя книгите:

ЛИЦА И ДУШИ

ФИЗИОГНОМИЧНИ ПОРТРЕТИ

от ГЕОРГИ РАДЕВ, срещу 30 лв.

* * *

ЛЕКУВАНЕ ЧРЕЗ ЦВЕТНИТЕ ЛЪЧИ

От А. ОСБОРН-ЙИВС, срещу 20 лева

Литопечат - Турко 22, София

---------------------------------------------

[1] Сп. „Просвета", год. V, кн. 10.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...