Jump to content

ВИТАМИНИТЕ - ЧУДОТО НА НАУКАТА - ПРОФ. ЕМИЛИО СЕРНАДЖИОТО ДИ КАЗАВЕКИЯ - ПРОДЪЛЖЕНИЕ


Recommended Posts

Проф. Емилио Сернаджиото ди Казавекия

ВИТАМИНИТЕ — ЧУДОТО НА НАУКАТА

(Продължение)

Да минем на друг витаминен комплекс — на витамин В, антиневритичен или антибери-беричен. Тоя витамин е първият, който е индивидуализиран и който отвори един нов хоризонт. Действително, от групата В са произлезли В1 и В2, който от своя страна се раздели във В2 и РР.

Витамин В, или анеурина или направо витамин В1 има едно добре познато устройство. Той се съдържа в плодовете, в яйцата, в месото (особено в свинското) и в много голямо количество в пшеницата.

Неговата функция на регулатор на нервната система влияе и върху правилния ход на сърцето, на температурата на тялото, върху перисталтичните движения, върху стомашните секреции, върху черния дроб. Нуждата от тоя витамин е минимум от 0,25 милиграма до 2 милиграма, в зависимост от случая. Пиячите имат нужда от едно количество над нормалното от витамин В.

Липсата или недостатъчността му предизвиква анатомична повреда на централната и периферична нервна система, атрофия на бъбречните жлези (важни ендокринни жлези) на хипофизната и на тироидната жлези и загуба на апетита.

Към групата витамин В принадлежи витаминният комплекс витамин В2 или латофлавина, който се намира във всяка животинска и растителна клетка, както и в бактериите. Намира се в изобилие в маята, в черния дроб, в бъбреците, в далака и в мускулите.

Между растенията, добър източник на витамин В2 са: зеленият чукундур, зелките, картофите, спанакът, лукът, зелената сала, и пшеничените трици.

Липсата на този витамин причинява големи нервни разстройства или направо мозъчни, с пигмети на надебеляване на кожата, стомашни разстройства и др.

Неговото действие помага за общото растене, влияе върху дихателните явления на клетките, действува стимулираше върху зрението.

За да се получи един грам чист кристализиран латофлавин нужни са 5,400 литри млечен серум. Той е бил изолиран от Куун, който, информативно, е обработил 32 литра млечен серум и 17,000 яйчни жълтъка!

В групата от витамин В принадлежи също и витамин РР или антипелагроза, който от химическа гледна точка се нарича никотинова киселина. Тоя термин ще възбуди интереса на пушачите, тъй като добре знаем, че тютюнът съдържа никотин, който е дериват на никотиновата киселина, но трябва да разочароваме любимците на тютюна, съобщавайки им, че организмът няма възможността да преобрази никотина в никотинова киселина Изворите на никотиновата киселина са: краве мляко, телешкото месо, свинското, черният дроб, грахът, картофите, а най-много бамята.

Организмът има нужда от доста големи количества витамини РР, т.е. от 10 до 25 милиграма дневно. Липсата или недостатъчността довежда до добре известната болестна форма, пелаграта.

По тоя случай добро е да отбележим, че в Италия не съществуват вече тия болни (пелагросари), докато в оная държава, която се мисли да е начело на цивилизацията в света, искаме да кажем С.Щати в Америка, живеят и линеят около 1,000,000 пелагросари.

*

Витамин С, антискрофулен (антискорбутен), както видяхме още отначало, той е бил познат още от 18 век, т.е. от когато скрофулата се цереше с лимонов сок.

Чудноватият прогрес на сегашната химия докара до индивидуализирането на един много прост химически продукт, който има тясна роднинска връзка със захарта и се нарича аскорбинова киселина.

Награденият с Нобелова премия Сцент-Гиорги намери, че един скъп извор на витамин С е многоизвестният пипер, от който той получи 500 грама. Всеки пресен животински и растителен елемент съдържа тоя ценен продукт, особено чушките, спанакът и цветното зеле.

Касателно издръжливостта на тоя витамин С при варенето, трябва да имаме предвид, че е много разтворим във вода, че спанакът губи 80%, докато ангинарите губят около 45%.

Трябва да имаме пред вид, че ако оставаме да ври дълго време млякото, ние разрушаваме 30-40% от витамин С, особено ако употребяваме неподходящи съдове. Затоплянето на млякото за 30 минути при 60°, в алуминиев съд, унищожава витамин С в размер на 20- 30%; в бакърен съд, витамин С се разрушава сто на сто.

Съдържанието на витамин С в краве мляко зависи много от храната на животното.

Липсата при недостатъчността на витамин С в нашата храна довежда до болестта скрофула, с явления: кръвно излияние, гъбести и кръвни слумки, болки и подувания на ставите, чупливост и отслабване на кокалите, разхлабване и падане на зъбите, предразположение към инфекция.

Витамин С има свойството да активира и урегулира организма и има противоотровно и противозаразно действие. Тялото се нуждае дневно от витамин С толкова, колкото се съдържа в следните продукти: в 40 грама портокалов сок и в 45 грама суров телешки дроб, т.е. от 20 до 45 милиграма, в зависимост от теглото.

Витамин Д, който наричаме по-прецизно със знака Д2, е антирахитичен. Нарича се ,калчифероло". Неговото действие е от голямо значение поради това, че улеснява всмукването от червата на калция и фосфора (които са най-важните вещества на скелета) и им уравновесява връзката в серума, а от там в скелета. Той се разтваря в мазнините, т.е. липоразтворим; най-важни негови извори са: жълтъка на яйцето, който го съдържа близо 20 милионни от грама в сто грама, рибено масло 400 милионни от грама в 10 грама и кравето масло 60 милионни от грама също в 10 грама

Витамин Д2 може да бъде заместен от слънчевата светлина, нещо, което на родителите ще изглежда баснословно, защото една определена дължина на вълната от тая светлина може да преобрази една съставна част от нашето тяло, „ергостероло", в антирахитичен витамин.

Може да ни интересува нашата кухня, т.е. нашата храна, както и храната на нашите кокошки, да знаем че охлювите, гъбите, както и червеите съдържат значително количество ергостероло.

Липсата или недостатъчността на витамин Д2 причинява рахитизъм; по тоя повод трябва да знаем и да имаме пред вид, че рибеното масло, което се вкарва в организма не действува чрез маслото си, но чрез витамини А и Д, на които е доста богато.

Нуждата на един индивид от витамин Д2 дневно е от 10 милионни от грама.

*

Витамин Е е тоя на възпроизвеждането. Причините на стерилност в двата пола са толкова различни, че се мисли, че съществуват два вида витамин Е, един за мъжки пол и друг за женски пол. Липсата на витамин Е води до атрофия на половите жлези.

Богати на витамин Е са: кравето масло, млякото, телешкият чер дроб, свинският чер дроб, маслото от пшеничените и царевични кълнове. Нуждата от тоя витамин е 3 милиграма дневно.

Може да ни се позволи да кажем, че намалението на раждаемостта в някои страни се дължи на липсата или недостатъчността на витамин Е.

*

Привършваме тоя бегъл поглед с опознаването, макар и повърхностно, с витамин К, антихеморагичен, чиято структурна формула наскоро се откри.

Действува специфично и с голяма сила за съсирване на кръвта, на която възпрепятствува съсиреците и е много ценен при лекуване на жълтеница. Освен това има голямо значение в туберкулозните явления. И от тоя витамин дневната нужда е крайно малка доза.

На края на тоя химико-биологичен преглед, да се проникнем от благодарност към могъщата учителка за живеене: науката и специално на химията, чието развитие трябва да се разгледа като най-значителен показател на човешката еволюция.

Превод от инженер-агронома Иван Георгиев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...