Jump to content

06_4 АДАМ КАДМОН – КОСМИЧНИЯТ ЧОВЕК


Recommended Posts

АДАМ КАДМОН – КОСМИЧНИЯТ ЧОВЕК

 

Човек първоначално е бил единица. Това е основният закон. Първоначалният, космическият човек, който се наричал Адам Кадмон преди грехопадането, е бил единица, която впоследствие се е разделила и от това деление се образували умът и сърцето в човека. Така е произлязло и числото две. С туй диференциране започва слизането на Духа. Следователно слизането на Духа подразбира отдалечаване от Бога. Първобитният човек доброволно е трябвало да слезе, за да научи един основен закон, който дотогава не е знаел. (89, с. 115)

 

Изучавайте себе си, изучавайте хората, животните и растенията, за да дойдете до понятието “космичен човек”. В това понятие се включва цялата вселена. Космичният човек представя Божествения организъм, на който ние сме удове. Голям, необятен е космичният човек, поради което виждаме само отделните му части, разхвърляни из цялата вселена. Виждаш един човек, втори, трети като отделни единици. Всъщност между всички хора, животни и растения има тясна връзка, както между удовете на един и същ организъм. Ще дойде ден, когато хората ще виждат тази връзка и ще се ползват от нея. Това показва, че съвременните хора има още много да учат, докато дойдат до истинското познаване на нещата. (23, с. 312)

 

Възможностите на светията не са възможности на гения; възможностите на гения не са възможности на талантливия; възможностите на талантливия не са възможности на обикновения човек. Това, което големият човек си позволява, малкият не може да си позволи. Големият може да носи такъв товар, какъвто малкият не може да си представи. За идейния човек не остава нищо друго, освен да се стреми към големия, т.е. към космичния човек, създаден по образ Божий, и да работи съзнателно върху себе си. (55, с. 206)

 

Ние, които сме създадени по образ и подобие Божие, мислим ли, че като родим 2-4 деца и ги отгледаме, сме изпълнили волята Божия? – Не. Първото нещо, което се казва в Писанието, е: “Придобийте разумния принцип, а след това завладейте земята, плодете се и размножавайте се!” Под тия думи (да завладат земята, да се плодят и размножават) се подразбира проявлението на човека в неговото множество така, че във всички хора да вижда своето проявление. Един ден, като се събере човек в своя плод, да вижда, че плодът на всички хора е у него. След това да вижда, че всички хора могат да се съберат в неговото тяло. И тъй, всички душй могат да се събират в едно тяло. Както в моето тяло се събират милиарди същества, така и в света могат да живеят много хора заедно. Всички хора на земята могат да се съберат в един общ организъм. Този организъм наричат организма на големия човек, на великия човек, на космическия човек, наречен Адам Кадмон, в когото нищо не умира, но всичко се изменява. Той взима грижата за всички същества, които съставляват неговия организъм. (104, с. 236)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...