Jump to content

13_6 ХРИСТОС И АВРААМ


Recommended Posts

ХРИСТОС И АВРААМ

 

(Прочете се 15 глава от “Битие”.) Тази глава има своето историческо и мистическо значение. Авраам беше безчаден. Така и всяка душа е безчадна, докато Духът не се е появил. “Ханаан” означава, че всякой човек трябва да завладее своето тяло. Козелът, за който се говори, е белег на противоречие. Овенът е Христос. Сега вие през един кратък срок трябва да вървите през пустинята, та след това да станете господари на положението. И когато станете господари, ще се въдвори мир, и тогава ще дойде мирът. Сега-засега вие още правите кирпича в египетската земя. Полиците, това са вашите картички. Христос трябва да бъде ключар на вашите желания. Той трябва да затваря и отваря. После вие у вас си трябва да имате един Петър – крайъгълен камък. Засега вие като Авраама трябва да хванете най-първо телицата (вашата душа), после гургулицата, а най-после овена. Това беше Христос, Който говореше на Авраама. А сега Същият говори на хората. Един човек, който прави условия с Бога, не е добър човек. Искайте, прочие, но не правете условия с Него. Препоръчвам ви пълна детинска вяра, да станете деца по сърце. По сърце човек трябва да бъде всякога млад, а да бъде стар само по ум. Пригответе се да посрещнете добрините, които Господ ви ги туря някой път в хапчета. (143, с. 45)

 

Днес от всички хора се изисква характер: да издържат на обещанията си, да говорят истината без клетва. Който дава обещание и не може да го изпълни, всякога се кълне. С това той престъпва великия Божий закон. За да не го престъпва, той не трябва да се кълне. Ще кажете, че и Бог, когато дал обещание на Авраама, се заклел. В кого се заклел Бог? Има ли по-висок от Него? Следователно Бог обещал на Авраама, че ще помага на народа, който излезе от Него. Този народ ще се пръсне по цялата земя, ще бъде гонен и преследван, но през каквито изпитания и да минава, Бог ще бъде с него. Думите на Господа били “ей-ей, не-не”. И до днес Бог се застъпва за еврейския народ. Той държи Своето обещание, дадено още на Авраама. Но евреите не изпълняват Божия закон. И на християните Бог е обещал, но и те не изпълняват Неговия закон. И те се кълнат; и те дават полици и се подписват. За колко лева се кълнат? – За хиляда, за две хиляди, за десет, за сто хиляди лева. Така всички хора се кълнат. Но всеки иска да вземе нещо, а нищо не вади от джобовете си. И двете страни – и която има да дава, и която има да взима, искат да вземат нещо. Да бъде речта ви: “Ей-ей; не-не”. След това ще ми цитират стихове от Стария Завет, че и Бог се заклел. Не, Бог не се кълне. Няма случай, дето Бог да се е заклел. Той е казал много неща и каквото е казал, така е станало. Казал, че ще направи света, и го направи. Казал, че ще направи човека, и го направи. Каза на Авраама: “В тебе ще се благословят всички народи.” Както каза, така стана. Понеже Авраам се поколебал малко, не повярвал – за да повярва, трябвало Бог да му даде обещание. Това наричат в Стария Завет клетва. И Христос казва: “Да се не кълнеш в името Божие, но да бъде речта ти “ей-ей, не-не.” Дето се казва в Писанието, че Бог се закле, това беше Христос. Той беше при Авраама. Казано е: “Преди да бъде Авраам, Аз бях!” Христос казва: “Едно време Аз бях при Авраама и казах да бъде думата му “ей-ей, не-не.” И продължава по-нататък: “Аз ще дойда да изведа този народ, ще им дам ново учение, ще им покажа правия път. И пак ще бъда с него.” Христос не се закле, но думата Му беше: “Ей-ей, не-не.” Повече от това – от лукаваго е. (106, с. 30)

 

Дали някой е светия или обикновен човек, той трябва да знае, че природата е взискателна и го държи отговорен за делата му. Колкото по-издигнат е човек, толкова повече се изисква от него. Давид, който беше помазан от Бога, извърши едно престъпление, което и до днес се споменава. Авраам, който беше свят и благочестив човек, си позволи да скрие истината, за което и до днес се споменава. Той каза на жена си да не се представя като негова жена, но като сестра. Той скри истината от страх, но ето хиляди години вече как грехът му още се споменава. Когато дойде Второто пришествие, всички стари грехове и престъпления на хората ще се заличат. Всичко старо ще мине през огън и ще изгори. Тогава ще дойде новият Адам, родоначалник на новото човечество. (34, с. 77)

  • Thanks 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...