Jump to content

16_2 СЪНИЩАТА НА ЙОСИФ


Recommended Posts

СЪНИЩАТА НА ЙОСИФ

 

Христос казва: “Никой пророк не е без почести освен у дома си, между роднините си и в отечеството си.” Такъв пример имаме в Стария Завет с Йосифа, който минаваше сред братята си за пророк, за което именно и пострада. Той разправил на братята си два от своите сънища, от които те останали недоволни. Първият сън бил следният: той и братята му жънали на нивата и сноповете на братята му се издигнали и се поклонили на неговия сноп. Вторият сън бил следният: 11 звезди, месецът и слънцето му се поклонили. За втория сън баща му го осъдил с думите: “Нима ти допущаш, че аз, майка ти и братята ти ще дойдем да ти се поклоним до земята?” Братята му, недоволни от него, си казали: “Ние ще изпратим този пророк в Египет, там да се учи. Ние искаме да видим дали неговото пророчество ще се сбъдне.” Всеки пророк е поставен на изпити. Ако не издържи изпитите си, той се излага на страдания. Страданията са резултат на неиздържани вътрешни изпити. Понеже пророкът често има съобщения с невидимия свят, той е поставен пред големи съблазни. В него се развива вътрешна гордост и той започва да си мисли, че е велик адепт, който има възможност да се разговаря с велики Учители. Някои пророци имат голямо мнение за себе си, а други са много смирени. Христос казва за себе си: “Аз съм кротък и смирен по сърце. Бъдете и вие като Мене!” Такъв трябва да бъде пророкът! Сега ние живеем в епоха, когато са се появили много пророци в света. Светът е пълен с пророци…(51, с. 119)

 

Какво беше престъплението на Йосиф? Той беше много тщеславен човек. Той беше много учен човек, но имаше едно потайно, скрито тщеславие в себе си. Разправяше на баща си как видял слънцето и 12-те звезди, че му се поклонили. Това е тщеславие у него. После разправя друг един сън, че братята му жънели на нивата, направили 12 снопа и сноповете на братята му се поклонили. Братята се озлобяват, че той иска да им стане господар. Колко време трябваше, за да се възпита тщеславието на Йосиф? Евреите нищо не говорят за неговото тщеславие. Те не го изясняват. Аз казвам, че тщеславието му е било в съзнанието и самосъзнанието. Усеща човекът, че е най-способен, но не го изявява, не се гордее. В Египет го поставиха на изпитание: жената на Петефрий го наклевети и той трябваше да иде в затвора невинен да лежи две години. Но след това стана един от знатните големци на Египет. Сбъдна се всичко това, което казваше. Провидението искаше той да издържи страданията, да изпита Божественото, на което може да се разчита. Защото не е външната сила, която може да спаси света, а едно велико разбиране на живота. (46, с. 141)

 

Какво символизира хлябът? – Словото. На физическия свят хлябът е от първа необходимост. Обаче хлебарят, който бил в затвор заедно с Йосифа, сънувал, че носи на главата си кошница, пълна с хляб, а птиците небесни слизали отгоре и кълвали хляба. Йосиф изтълкувал съня на хлебаря, че след три дена фараонът ще заповяда да го екзекутират. И така станало. Виночерпецът пък сънувал, че го освободили от затвора и отново бил поставен на служба при фараона като виночерпец. Йосиф казал, че сънят му ще се сбъдне, както го видял. Наистина, след три дена той бил освободен от затвора и заел първата си служба – виночерпецът на фараона. Следователно, ако сънувате, че носите хляб на главата си и птиците го кълват, ще ви сполети някакво нещастие. Ако сънувате, че черпите някого с вино, ще ви назначат на добра служба. (55, с. 172)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...