Jump to content

17_02 “СЪБУЙ ОБУЩАТА СИ!…”


Recommended Posts

“СЪБУЙ ОБУЩАТА СИ!…”

 

“Събуй обущата си, защото мястото, на което седиш, е свещено!” – Пламъкът, който Мойсей видя всред планината, беше топлината и светлината, която излизаше от сърцето на един велик ангел, от сърцето на един велик адепт. (51, с. 137)

 

Вие трябва да имате разбиранията на Мойсея, когато е минавал своето първо посвещение в Египет. Когато го прекарвал през това посвещение, Учителят му Азраим му казал: “Ще бъдеш смел и благоразумен!” След първото си посвещение Мойсей се наел със задачата да освободи израилския народ. Скоро на Мойсея се отдал случай да покаже своята смелост. Той видял, че един египтянин бие един евреин, нахвърлил се върху египтянина и го убил. Мойсей мислел, че никой не видял престъплението му. Обаче един ден двама евреи се биели. Мойсей се приближил към тях с намерение да ги освободи, да не се бият. Но един от тях се обърнал към него с думите: “Да не мислиш и мене да убиеш като египтянина?” Тези думи били на Учителя му. Мойсей се уплашил и избягал в пустинята. С убийството на египтянина Мойсей прояви смелост, но не прояви благоразумие, и затова Учителят му каза: “Сега ще отидеш в пустинята да пасеш овцете. Тук ще покажеш своето благоразумие. Огън няма да палиш, но ако видиш запален огън, няма да го гасиш.” Еврейската история разправя как Мойсей пасъл овце цели 40 години в пустинята, без да кладе огън. Знаете ли какво нещо е да бъдете овчар, без да палите огън? Защо не трябва да кладете огън? – Да не ви види неприятелят. Когато войниците са в окопите си, те никога не кладат огън. Ако накладат огън, неприятелят им ще ги види и ще ги нападне. Ако някъде имало запален огън, те бързо го изгасвали. Когато неприятелят ви преследва, вие трябва да загасите огъня, да не ви намери. Мойсей прекара цели 40 години в пустинята, за да изкупи своя грях и да научи закона на жертвата.

 

Когато видял, че къпината гори, той се зарадвал, защото цели 40 години не виждал огън. Когато се отправил към мястото, дето видял огъня, един тих глас му казал: “Събуй обущата си, защото мястото, на което стоиш, е свято!” Тогава Бог му казал: “Чух плача и страданията на моя народ. Иди да му помогнеш!” Като имал предвид своята опитност от смелостта си, Мойсей казал: “Господи, тази работа не е за мене. Не ме връщай в първото ми положение. Освен това, нали знаеш, че съм гъгнив? Пък и не съм много благоразумен.” – Наистина, гъгнивият човек е смел и решителен, но не е от много разумните. Да говори човек, това значи да знае, да разбира дълбокия смисъл на нещата. Мойсей отказа да приеме задачата, която му се даде, но Бог му каза: “Ти ще свършиш тази работа! Ти имаш достатъчно смелост, а благоразумието лесно ще придобиеш. Аз ще ти покажа как да приложиш благоразумието си.” Мойсей прие най-после задачата да освободи израилския народ и много пъти показа своето благоразумие. Докато не се освободи от своите земни връзки, човек не може да мине в по-висок свят. Да живееш между хората с връзки, е едно нещо. Да живееш без връзки, е друго нещо. Докато си свързан на Земята, ти не можеш да бъдеш разумен. Щом се освободиш от всички връзки и живееш между хората, ти вече си разумен. И напусна Мойсей пустинята, отиде да изпълни възложената му от Бога мисия. (65, с. 45-47)

 

Като се учи, човек постоянно се променя, понеже минава ту от човешкото в Божественото, ту от Божественото в човешкото. Когато беше в пустинята, Мойсей видя една къпина, която гореше, но в този момент чу глас от небето: “Събуй обущата си, защото мястото, на което стоиш, е свещено!” Когато влезе в тъмницата да освободи Петра, ангел Господен му каза: “Стани, препаши се, обуй се, облечи дрехата си и ела след мете!” Защо на Мойсея се каза да събуе обущата си, а на Петра се каза да се обуе и облече? – Мойсей влизаше от човешкия свят в Божествения, затова трябваше да бъде бос. Петър, обаче, излизаше от Божествения свят и влизаше в човешкия. За да влезе в човешкия свят, човек трябва да бъде обут, облечен и с джобове, пълни с пари. (130a, с. 99)

 

В Любовта има едно свещено място, което трябва да се пази внимателно. Никой няма право да пипа там. Дойде ли до това място, човек трябва да събуе обущата си и да стъпи бос. Когато Мойсей попадна на свещеното място на Любовта, той чу глас: “Събуй обущата си, защото мястото, на което стоиш, е свято.” Дето Любовта се проявява, там е Бог, затова мястото е свещено. Докато не е стъпил на свещеното място на Любовта, човек говори и пише за Любовта. Щом стъпи на това място, той млъква. Защо? Защото влиза вече в реалността на живота, която говори сама за себе си. (71а, с. 15)

 

В окултната наука казват: трябва да изучавате силите на природата и да не си играете с тях. Те не са играчка. Това са динамически сили, с които човек трябва да бъде много внимателен. Те са свещени работи – не са област, в която може да пипате, както искате. И Мойсей, който беше посветен в Египет в тайните на Бялото Братство, дълго време трябваше да седи в пустинята, и тогава едва му се разкриха някои тайни при къпината. Той чу глас, който му каза: “Изуй обущата си, защото мястото, на което седиш, е свято.” Следователно, когато вие се доближавате до тия свещени области, трябва да бъдете чисти. Чистотата не изключва живота, но го осмисля. Всички ще знаете следното правило: онова, което дава ценност на човешката душа, на мъже и на жени, на млади и стари, е чистотата. Докато човек е чист, всеки може да го обича; стане ли нечист, всеки го отхвърля. Това може да проверите. (115, с. 109)

 

Някой се стреми, както при лотарията, да стане красив. Какво ще направите с красотата? Красотата е подобна на богатството. Както печелившият милиона, така и красивият са богати хора. Лицето на красивия е динамично, живо. Дето мине, той пали огън. Красивият навсякъде образува огньове. Ако един ангел остане да живее между хората, ще запали Земята. За да не стане това, трябва да се вземат предпазни мерки. Красотата е оръжие, с което ангелите си служат. Мощни са енергиите на ангелите. Мойсей, когато беше в пустинята, видя една къпина, която гореше, без да изгаря. Той беше учен човек, разбра какво означава тоя огън и свали обувките си, за да не изгори. Ето защо, когато се намирате пред Великото в живота, трябва да вземете предпазни мерки. Който не разбира това, не е доволен от живота си. (54, с. 51)

 

За да се освободят от изпитанията, от мъчнотиите и страданията си, хората трябва да се съблекат от старите си възгледи, както Мойсей събу обувките си и тогава стъпи на мястото, което Бог му посочи. (145, с. 264)

 

Човечеството първо е минало през фазата на растенията, от които се образуваха каменните въглища. После то премина през фазата на рибите, които организираха водата. Най-после премина през фазата на птиците, които организираха въздуха. Сега вече иде културата на огъня, т.е. културата на истинския човек. Христос казва: “Огън дойдох да запаля на света!” Той донесе култура, която ще преобрази света. Този Божествен свещен огън ще почне да гори върху огнището на всяко човешко сърце. Този огън, именно, ще организира света. Аз искам всички хора да бъдат носители на този свещен огън – не огъня на въглерода или на водорода, или на кислорода, но на огъня, който окултистите наричат азот, който нито гори, нито изгаря. Новата култура е на Божествения огън. В този огън Мойсей чу гласа, който му говореше: “Събуй обущата си, защото мястото, на което седиш, е свято.” Мойсей казва: “В този огън чух въздишките на народа си.” Тогава Господ му каза: “Аз ще сляза да помогна на твоя народ чрез тебе.” Мойсей се уплаши – той не беше готов още да влезе в този огън и да помага. По същия начин днес много хора казват: “Ние не можем да бъдем носители на Словото Божие.” Носител на Словото Божие може да бъде само този човек, който може да се справи със свещения огън. Когато сърцето на хората се стопли от този огън, те могат да направят всичко. Това може да стане моментално. Затова не изгасвайте свещения огън, който гори в сърцата ви! Изхвърлете навън стария огън, който гори с дим и пепел. И когато в сърцата на хората се запали свещеният огън на новата култура, нека го пазят да не изгасне. Който не може да го използва, сам ще си напакости. (51, с. 68)

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...