Jump to content

17_07 МОЙСЕЙ И СЛЪНЦЕТО


Recommended Posts

МОЙСЕЙ И СЛЪНЦЕТО

 

Човек трябва да се учи от онези, които стоят по-високо от него. Всички се учим от слънцето. Всички хора мислят за слънцето. Обаче, като четете Мойсей, виждате, че той казва на евреите да не се кланят на слънцето. Защо им казва така? Защото хората са крайно суеверни. Няма защо да се кланят на слънцето, но онова, което слънцето дава, трябва да се приеме и обработи. Всяка сутрин слънцето изгрява и раздава изобилно от Божиите блага. Човек трябва да приема енергия от слънцето за своя мозък, за своите дробове, за своя стомах и за своето тяло. В тази енергия е скрито Божественото начало, т.е. разумността. Когато слънчевата енергия влезе в човека, Божественото начало в него започва да благодари на Бога за великото благо, което му праща. (14, с. 188)

 

Сега изходът от това тежко положение, в което се намира човечеството, е да имаме правилни отношения със силите на земята и на слънцето и да ги използваме разумно. А религиите са само условие, те са второстепенни фактори. Под “земя” разбирам този принцип, който дава – това е майката; а под думата “слънце” разбирам туй, което оплодотворява нещата и дава всички възможности – това е бащата, мъжкият принцип. И Мойсей, който е бил посветен в окултната наука и е разбирал тези неща, казва: “Ще почиташ баща си и майка си (т.е. слънцето и земята), но няма да ги боготвориш.” Единственото, което може да се боготвори в света, това е само Безграничното и Неузнаваемото, в Което сме потопени, но Което никой не знае какво е. Никой образа Му не е видял, но това, което не знаем, е най-реалното в света. И това, което ние не познаваме, урежда нашия живот. Където и да сме, в Него сме. И когато сме във връзка с Него, всички страдания и противоречия изчезват. А сега, когато живеем в един друг свят, където всичко може да ни се вземе, как да не бъдем скръбни! Но ако живеем във връзка с Безграничното, ние ще сме в един свят, в който нищо не ще може да ни се вземе. За този свят трябва да се приготвим и този свят ще бъде тук, на Земята. (5, с. 125)

 

Хората не познават още какво нещо е слънцето. Те познават донякъде само физическата му страна. За да не се влюбват в слънцето, Мойсей е забранявал на еврейския народ да му се кланя. Когато отношенията на хората към слънцето станат съзнателни, когато привикнат на неговите лъчи и могат разумно да ги използват, тогава слънцето ще им покаже истинската си красота, която крие в себе си. (48, с. 61)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...