Jump to content

17_11 ГЪГНИВОСТТА НА МОЙСЕЙ


Recommended Posts

ГЪГНИВОСТТА НА МОЙСЕЙ

 

Мойсей е един от великите посветени на времето си, но за една своя грешка напуснал Египет и отишъл в пустинята, където прекарал 40 години като овчар. Един ден той видял, че една къпина гори. Приближил се към къпината да разбере защо гори, но от къпината се чул глас: “Събуй обувките си, защото мястото, на което стоиш, е свято!” Един ден слънцето ще изгрее и за вас и всички ще чуете глас: “Събуйте обувките си, защото мястото, където живеете, е свято.” Като чу гласа на Бога от къпината, Мойсей трябваше да се приготви за нова мисия. Бог му казал: “Чух воплите и страданията на Своя народ, ще те изпратя да го освободиш.” В първия момент Мойсей се отказал под предлог, че е гъгнив, че не може да говори. Всъщност той бил страхлив, боял се да не го хванат за убийството на египтянина. До това време Мойсей бил смел, решителен, но след убийството на египтянина изгубил смелостта си. Но Бог му казал, че ще изпрати с него брат му Аарон, който бил красноречив човек. Като остареят, някои религиозни и духовни хора се отказват вече да работят под предлог, че са стари. И Мойсей беше стар, когато отиде в Египет да освобождава своите сънародници. Старостта не пречи на човека да изпълни Божията воля. Също и гъгнивостта не е пречка. Кога човек става гъгнив? Когато много говори, а малко работи. За да свърши възложената от Бога работа, той трябва да постъпва обратно: малко да говори, много да работи. И съвременните хора, като Мойсей, се отказват от възложената им работа под предлог, че не могат да говорят добре. От вас не се иска да говорите много, само да вдигате магическата пръчица. Малко ще говорите, много ще работите. Вие искате да получите Божието благословение и тогава да работите. Няма защо да чакате да ви се даде всичко изведнъж. Всеки ден носи своето благословение. Какво ще правите, ако получите всичкото благословение изведнъж?(31, с. 248)

 

Когато иска да смири някого, Бог му дава известен физически недостатък като противоречие в живота му, чрез което да расте и да се повдига. Мойсей разполагаше с голяма сила. Той направи десет големи чудеса, но като ставаше въпрос за говорене – там отстъпваше. И тогава той трябваше да се обръща към брата си Аарона – човек красноречив. Мойсей представя Божественото в човека, а Аарон – човешкото. Мойсей възприемаше направо от Божествения свят, а Аарон предаваше. Така съединени, те представяха по-голяма сила, отколкото всеки един поотделно. (130, с. 167)

 

Мойсей се издигна благодарение на недостатъка си (гъгнивост), който го смиряваше. Похвалите карат човека да пада. Затова на човека, като му дойде такова изкушение, нека да се почувства малък и че е нищо пред Бога, да се смири и да почувства, че трябва да изпълни волята Божия и да прави това, което Бог иска. Вие трябва да хвалите всякога Господа и да оставите Той да хвали вас. Човек сам себе си не бива и не може да хвали. Да ви е приятно, че хората не ви обръщат внимание. Ти може да си ангел, но щом си дошъл на Земята тук в плът, ще се смириш. Казано е и за Христос “Той прие рабски образ”. Колко трудна е тази философия! Да не търсиш доброто мнение на другите, защото и те не са съвършени, та ще ти обърнат внимание на тебе. Съвършенството е в съвършения свят, който не е такъв като този. Смирението е възприемане на енергиите, които идват от висшите светове, от целия всемир; път към възход, към разцвет на всички наши дарби. (149, с. 61)

 

Прибързаха първите човеци, прибързаха и евреите. В лицето на Мойсея евреите направиха същата погрешка. Мойсей имаше знания, но прибърза да ги приложи, да освободи евреите от робство. Той се опита по един неправилен начин да ги освободи, но не можа. След като уби един египтянин, той се уплаши, избяга в пустинята цели 40 години, но когато дойде времето да реализира своя план, отказа се под предлог, че не бил красноречив. Кога изгуби Мойсей красноречието си и стана гъгнив? Откак уби египтянина. Мойсей беше адепт, член на Бялото Братство, и не му беше позволено да върши убийства. За да изпълни мисията си, Бог изпрати с него брата му Аарона да му помага. Мойсей освободи евреите, но той сам не можа да влезе в Ханаанската земя. И съвременните хора вървят по пътя на Мойсея – всички бързат!(118, с. 139)

 

Казва се за Мойсей, че бил гъгнив, имал някакво препятствие в говора си. Питам: от рождение ли е бил гъгнив? – Един ден Мойсей видял как египтянин бие един евреин. Вместо, като посветен в мъдростта, да въздейства с мисълта си върху египтянина, той взел активно участие в разпрата. Без да мисли много, той се намесил в тази борба и убил египтянина. От страх той го заровил в земята и избягал в пустинята. От този момент той станал гъгнив. Цели 40 години Мойсей прекарал в пустинята, където го умил Бог. Той разбрал, че чрез убийство не може да се спаси еврейския народ. Веднъж, като пасъл овцете, Мойсей видял, че една къпина гори. Като се приближил до нея, той чул глас: “Събуй обувките си, защото мястото, на което стоиш, е свято.” Мойсей трябваше да мине през огъня, докато разбере как се освобождават народите. Той беше сприхав, необуздан, но разбра, че само Любовта разрешава въпросите. След това Бог го изпрати да освободи евреите от робството на египтяните. В първо време Мойсей се отказа от тази мисия, но Бог го убеди, че с помощта на брат си Аарон ще свърши възложената му работа. В сегашния ни живот Бог ни учи, като Мойсей, как да изправяме грешките си. Казваш: “Какво толкова съм направил, че страдам?” – Защо беше гъгнив Мойсей? Той не се е родил гъгнив, но като сгреши, стана гъгнив. Грехът идва отпосле. Бог създаде човека съвършен. Отпосле той сгреши и изопачи Божия закон. И до днес още Бог учи първия човек как да изправи грешката си. Всички хора учат същото, а именно – как да изправят грешката на своето минало. (66, с. 208)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...