Jump to content

17_18 МОЙСЕЙ, ХРИСТОС И ЕВРЕИТЕ


Recommended Posts

МОЙСЕЙ, ХРИСТОС И ЕВРЕИТЕ

 

Знанието, което имате за Бога, къде ще го вложите за в бъдеще? То е ваш капитал, който трябва да вложите някъде. Вие можете да кажете, че вярвате в Христа, в Бога, но знаете ли каква трябва да бъде вашата вяра? Христос, Който ходеше от село в село да проповядва, на времето си имаше големи противоречия. Той не минаваше за почтен човек пред тогавашните евреи. Винаги подир Него вървяха учени, които спореха и Му казваха: “Ти не си толкова учен! Мойсей даде това-онова, а ти какво направи? Нашият народ съществува благодарение на Мойсея.” Христос им казваше: “Мойсей направи това заради Мене – за Мене той говореше.” Те Го наричаха самозваник. Питам: кой беше на правата страна – еврейските равини или Христос? Това не е за упрек, но въпросът е да видим колко е изтърпял Христос. Когато се говори за един принцип, той не може да бъде нито български, нито английски, нито еврейски – той е принцип на природата. Той не може да принадлежи на никакъв народ. (49, с. 206)

 

Мойсей даде на евреите няколко заповеди, показа им как да любят Бога, но те не научиха това изкуство. Бог им изпрати Своя Син, Той да ги научи, но те не пожелаха да Го следват и Го разпнаха. (96, с. 132)

 

Защо трябва човек да люби? – За да приеме Бога в себе си. Когато живее в човека, Бог свързва неговото минало, настояще и бъдеще в едно цяло. Като люби, човек понася страданията с радост. Той не се оплаква от мъчнотиите и страданията си. За такъв човек казваме, че мисли право. Той е примирен с Бога. Щом е примирен с Бога, той е готов да приложи Неговия закон. Мойсей приложи този закон към евреите, но те не го приеха. Мойсей им каза: “Възлюбете Господа с всичкия си ум, с всичкото си сърце, с всичката си душа и с всичката си сила.” Понеже евреите не приложиха закона на Любовта, Мойсей прояви силата си към тях, като си послужи с магическата си тояжка. По този начин само той ги усмиряваше. Иначе те бяха готови да го убият. Христос, обаче, приложи Божия закон. Той се отнасяше с Любов към хората, но те не Го разбраха, вследствие на което евреите Го разпнаха. Те решиха да Го погубят, но останаха излъгани – на третия ден Христос възкръсна. (116, с. 94)

 

Помнете: всяка постъпка, която не се основава на Любовта, не е права, не е Божествена. Какво направиха евреите с Христос? – Разпнаха Го. – От любов ли Го разпнаха? – От ревност. За да запазят учението на Мойсей, те разпнаха Христос и казваха: “Бог е говорил на Мойсей, но на Този не е говорил.” Откъде знаеха те, че Бог е говорил на Мойсей, а на Христос не е говорил? Като защитаваха Мойсей, те очакваха да получат Божието благословение. Ако искате да получите Божието благословение, вървете в правия път. Изкривите ли пътя си, губи се благословението. (31, с. 89)

 

Вие, които сте се събрали тук, ако очаквате светът да ви посрещне с венци и да ви разбере, още много ще чакате. Често някои от вас казват: нека дойдат тук репортери на вестниците, нека дойдат учени хора, да видят, да разберат, че ние не сме опасни хора. Казвам: и професори да дойдат, и учени хора да дойдат, всички ще постъпят тъй, както знаят. Всички ще постъпят тъй, както евреите постъпиха с Христа. Нима Иисус не им говореше? Той казва: “Аз явно говорих на света.” Не им ли казваше, че Неговото царство не е от този свят? Те казваха: “Този човек е опасен за държавата ни, трябва да се освободим от Него, да не би да донесе на държавата някакви опасни връзки за бъдещото й развитие.” Такова беше разбирането на еврейското общество, такова беше разбирането на многоучените им равини, професори, хора, които се занимаваха с кабалата. Те бяха хора на Мойсеевия закон, не разбираха Божията Любов. В техните сърца нямаше капка любов. Намери се само един между многото – Никодим, който казваше: “Да оставим този човек, да го пуснем на свобода!” Що е гласът на един човек всред множеството?(112, с. 388)

 

Първите четири заповеди: “Не убивай, не кради, не прелюбодействай, не свидетелствай на лъжа”, показват на човека какво не трябва да прави. Вторите три заповеди: “Почитай баща си и майка си и люби ближния си като себе си”, показват какво трябва да прави. Значи човек трябва да почита баща си и майка си и да люби ближния си. Ближните на човека са неговите добри мисли и желания. Чрез тях той може да изкорени лошите мисли и желания, да ги постави при добри условия, т.е. да ги възпитава и облагородява. Да обичате ближните си, това значи да посадите в градината си най-добрите плодове, чрез тях да превръщате лошите мисли и желания в добри. С тези заповеди Христос искал да обърне внимание на евреите към смисъла на живота – да се възлюбят едни-други, да се откажат от убийството. Според техните закони те се убивали за нищо и никакво. Тази е причината, дето те нямали дълготрайно царство. Всички хора, всички народи, които и до днес още прилагат старите еврейски закони, постоянно убиват, крадат и лъжат. Проследете историята на европейските народи, да видите, колко войни са водили, колко кръстоносни походи са предприемали с цел да освободят Йерусалим. Йерусалим ще бъде свободен, когато хората престанат да убиват, да крадат, да прелюбодействат, да свидетелстват на лъжа. (30, с. 58)

 

Ти щом колиш кокошките, и децата ти някога непременно ще бъдат заклани по същия начин. И денят, в който ти престанеш да измъчваш другите, и теб ще престане природата да те измъчва. Законът е такъв! Вие не вярвате в това, но източните народи вярват. Когато ти заколиш една овца, която е озверена, тогава тя ще влезе в някой човек и чрез него ще те измъчва и преследва. Ти можеш да убиеш един вълк, но той още повече ще те преследва. Ти можеш да убиеш един тигър или една оса и те могат да влязат в някой човек и чрез него да те измъчват. Ако хората още не са изучили последствията на своите престъпления и постъпки, те няма да се освободят от страданията си. Хората вършат престъпления на общо основание. Убиват и животни, и хора, и казват, че всичко това е дадено за човека. И след всичко това те ще цитират стихове от Писанието! Мойсей даде много разрешения на евреите, но те притуриха към неговото учение много работи, които той не е казал. И ако той дойде един ден, ще се чуди на гениалността, с която евреите можаха така да изопачат неговото учение. И ако Христос днес дойде и види как поучават в съвременните християнски църкви, и Той ще се чуди на гениалността на тия хора, които са могли така да изопачат Неговите думи!(60, с. 39)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...