Ани Публикувано 9 Април, 2012 Сподели Публикувано 9 Април, 2012 2. ПАНТАЛЕЙ КАРАПЕТРОВ И ГАРАНЦИЯТА Братовчед ми Колю-обущаря живееше в една малка барака. При него на друго легло спеше брат Панталей. Той имаше занаят да поставя паркети. В София тогава се строеше много, а вместо дъски софиянци слагаха паркет, защото беше модерно, можеше да се лъска и се получаваше блясък като френските салони на европейското общество. Българите се стараеха да подражават. Поради тази причина този занаят бе много добър и аз покрай Панталей усвоих същата професия. Така с Панталей работехме десетки години този занаят. Той ми разказваше как се е запознал с Учението. Той беше от Панагюрище.А там като учител за известно време е бил Боян Боев. И благодарение на просветните беседи на Боян Боев към учениците по онова време някои от тях се запалили отвътре и дошли на Изгрева. Но Панталей е бил много срамежлив и след като идва на Изгрева отива при брат Боев и го пита дали може да остане тук. Брат Боев му казал: „Не е лошо да отидеш да питаш Учителя дали можеш да посещаваш беседите“. А Панталей му отговорил, че го е срам и помолил Боев да отиде да пита Учителя заради него. Отишъл брат Боев и питал както му е редът. Учителят го питал: „Ти даваш ли гаранция за него?“ „Давам.“, бил отговорът. А Учителят продължил: „Аз го познавам Панталей много добре. Той може спокойно да идва и да посещава Школата“. Така Панталей бе приет на Изгрева. Той работи като дърводелец в устройването на малкия Салон. А също изпълни и някои поръчки на Учителя за големия Салон. За мен той беше брат по легло, по дом, по занаят, по съдба и брат по идеи. А това много трудно се намира по света, а камо ли на Изгрева с някого да бъдеш брат по много неща. Братството като идея в Невидимия свят е в единствено число, защото Духът там работи в единствено число. Но Братството на земята като идея може да се реализира само в множествено число. Реализира ли се, Братството е слезнало на земята. Обикновено на Изгрева ние бяхме братя само в единствено число, бяхме братя по слушане на беседи. С други бяхме братя при пеене на песните на Учителя. С трети бяхме братя по игра на Паневритмия. Но със всеки по различному можеше да бъдеш брат. Ама това е все в единствено число. А с брат Панталей бях брат в множествено число. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване