Jump to content

12. Големият обиск на Изгрева

Recommended Posts

12. ГОЛЕМИЯТ ОБИСК НА ИЗГРЕВА

Беше 1957 г. преди да почне процеса 1957/58 г. Защо стана тоя процес? Аз ще ви кажа една опитност, която преживяхме тогава с Колю заедно. Когато направиха през 1957 г. ревизия и се блокира цяла България, навсякъде изземваха всичката литература, тогава, ама влязоха във всяка къщичка и барака, навсякъде, за да вземат беседите и да изземат. Аз като разбрах туй нещо, връщам се вкъщи и застанах и казвам: „Господи, най-голямото ми богатство е литературата, която имаме“. И сега когато го разказвам настръхвам, защото то беше много критичен момент. Как да се запази това нещо, защото Колю беше един бунтарин, известен с това. И какво можем да направим, никъде нито можеш да мръднеш, нито можеш да излезнеш, навсякъде блокада с милиция. И тази молитва отправена към Господа за чудо невиждано след заминаването на Учителя, че не дойде никой в нас. Та и след Учителя ставаха чудеса и то на Изгрева. На Изгрева е дошла милиция, изземва се всичко, навсякъде, ровят, пискат хора, всичко се взима. На всяка барака застанала милиция с чувалите и прибират. От печатницата изнесоха 19 камиона литература. Разбирате ли какво нещо става? И аз се връщам вкъщи, седя, чупя ръце и викам: „Ами сега, какво да направя?“ Но какво чудо стана. И досега не мога да говоря, но сега времената са вече други, промениха се. Но тогава никой не дойде и се запази литературата на Учителя. После крихме, прибрахме, обаче се запази и никой не дойде. Те иззеха, претопиха ги унищожиха. Имаше някои, аз ги мислех, че са нещо голямо, че превишават и стоят над посредствени братя и сестри. Че са тъй ревностни, ревниви, да пазят това Слово, но на тях им иззеха всичко, с чувалите ги вземаха и ги натрупаха, а това у нас се запази. Може би, защото е била такава молитвата. A3 така си мислех, че молитвата беше толкова силна и с такъв трепет я казах, че трябваше наистина да се случи едно чудо тогава на Изгрева. Случи се, но това беше едно дело на Учителя. Само Той я запази. Това да си в огъня и да не изгориш, значи това беше само ръката на Учителя. Той прости ги заблуди и не дойдоха. Аз след това с едно такова вътрешно вълнение, с такъв трепет пренасях и не мислех, не смеех никъде нищо да кажа, случайно да не се изпусна, да кажа, че са пропуснали, че не са дошли у нас. Понеже навсякъде са минали. Навсякъде мина тази полицейска акция, измете всичко, обра всичко. Вървяха с чувалите барака след барака. След това те ни забраниха вече да се събираме в салона. Махнаха да се събираме. Ние се събирахме в онези дни, когато беседи имаше, то брат Симеонов се качваше горе, преди да разрушат салона, качваше се горе на стълбите, там до антренцето на Учителя където беше и от там четеше Словото. Впоследствие и това ни забраниха. И това забраниха полека, полека, докато през този нелегален период имахме един брат Данко Симеонов, който свиреше на кларнет. Единствен, безстрашен брат беше, който сутрин рано огласяше Изгрева с неговия кларнет и не се страхуваше. Той свиреше песните в тази суматоха - песента „В летен ден, в ранни зори, майка ми тихо се приближи, със сладък глас блага дума ми каза: Ставай дъще, на нива трябва да се ходи“. С флейтата свири всяка сутрин. Всяка сутрин свиреше той и когато отиваха на Витоша. В четвъртък се ходеше на Витоша. Тогава не ходехме неделен ден, а в четвъртък се ходеше на Витоша. Той с неговата флейта събуждаше всички приятели и тръгвахме така. Та това не са малки неща, които са преживяни с годините.
От 1957 г. 30 години минаха до 1987 г., а до 90 година са общо 33. Като погледнете така назад, защо се развиха тези събития? И защо стана процеса? И всички тия неща? Според нас къде беше грешката, пропуска и поуката за едно идно поколение. Трябва то да знае и да има опитността, да има една опитност и поука. А сега 33 години минаха
(бел. редактора - магнетофонния запис е правен през 1990 г.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...