Jump to content

7. Германка за съпруга


Recommended Posts

7. ГЕРМАНКА ЗА СЪПРУГА

В: Да, сега разкажете за вашата съпруга?

И: Да. Аз имах един приятел, който беше музикант, бедно момче, а аз продавах музикални инструменти в моята книжарница. Подарих му една цигулка да си изважда с нея хляба. Станахме добри приятели. По-късно той се ожени за една германка, която беше на гости в България, кореспондирахме си с Германия, разменяхме си снимки чрез него. Запознах се с една германска девойка, завързах кореспонденция и едно чудо, четехме си мислите в писмата преди да си получим писмата.

В: Как ги четяхте, в какъв смисъл?

И: Ами мисли, които аз изказвам, тя ги вече почувствала и обратно и това ни свърза да се потърсим, да се запознаем. Пътувах в Германия, останах там четири месеца, бащата беше против нашето приятелство, казваше, че в България къщите нямат дюшемета и за вода се ходи на далеч, въобще искаше да я изплаши, да не тръгва с мен. Аз казах: „Ако идваш сега, идвай. Ако отложиш - край“. Да, сключихме брака в Германия, дадоха й един паспорт, че губи жителството на Германия, ама с тоя паспорт не може да получи виза от никакво посолство. Като едно куче изпъдено на улицата без права.

В: Кога сключихте брак?

И: През 1933 г. през времето на Хитлер. Отидох при българския вицеконсул в Лайпциг Парлапанов, той взе телефона, намеси се и чрез него получих редовен паспорт за нея. На влака ни свалиха. Свалиха жена ми гестапо, да я разпитват. Влакът стои, не може да мърда. Връщат се с жена ми да видят, защото като й задали въпроса тя им отговори така, че такива мъже не се отхвърлят. „На германците такива ни трябват“.

В: В какъв смисъл трябват?

И: Дала им отговор, че мъжът й е от висша мъжка раса та им затворила устата. Те я питат защо се жени за чужденец? И дошли да любопитствуват да видят кой е този българин, който е откраднал една германка и я отвежда в България.

В: Те видяха ви, одобриха ви.

И: Не, много те няма какво да одобряват, те просто не можеха да ни спрат по закон. Обаче едно друго тесногръдо нещо се случи, шест месеца след престоя ни в България жена ми трябваше да се венчае втори път и в България, за да има българско поданство. А получаваме писмо от „Кранкенкасе“, че те са били отговорни за тия шест месеца за нейното здраве и я молят да внесе вноските във валута за тия шест месеца.

В: „Кранкенкасе“ е осигурително дружество?

И: Болнична каса, която осигурява здравето ама се плаща членски вноски за месеца, понеже са отговорни за това време.

В: А това е в Германия или в България?

И: В Германия. И от там пращат писмо в България. Сега, ако аз им пиша, че нямат право ще ми кажат, че съм некултурен българин. А пък аз не им казах лъжа, казах им, че моята съпруга наистина е паднала от едни стълби по време на бременността и детето в нея беше се обратно преобърнало.

В: Значи тя е била бременна. И; Да, и имаше нужда от лекар. И питам: „Аз не знаех, че вие сте осигурили жена ми и сте отговорни за това време. Моята жена имаше такъв и такъв случай. Моля ви, кажете ми какви формалности са нужни, какви документи трябва да ви пратя за това време, за да получа разноските“. Не се обадиха.

В: Понеже трябва да дадат пари.

И: Да, щом имат да взимат - да, щом имат да дават - не.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...