Jump to content

4. ПРОТИВОДЕЙСТВИЯ ОТ РОД


Recommended Posts

4. ПРОТИВОДЕЙСТВИЯ ОТ РОД

Васил Стефанов Харизанов е роден на 2 февруари 1904 г. в Търговище. След основното си образование е следвал техническа военноморска школа във Варна. По това време Велко Петрушев е бил преподавател в това училище. Учениците от класа на Васил проследили веднъж Велко и го наблюдавали как се моли през ключалката на стаята му и къде ходи и започнали да четат от същите книги, които той четял. После Васил трябвало да отиде на практика в Свищов, където се запознал със семейство Аневи, които са били от Братството. После ходил на практика и в Русе. Там се запознал с Никола Ватев и с Велико Марашлиев. Още 1923 - 24 г., е ходил на съборите в Търново и в София по-късно.
Когато почина Васил, тогава намерих тефтерчето му с молитви и други бележки и започнах по-ревностно да чета.
Като ерген е получавал беседи и списание „Житно зърно", четял, но не споделял с родителите си. Считан бил за ръководител в Търговище. Паша му изпращала резюмета, брат Боев му изпращал писма. Но в Търговище е имало много малко хора запознати с Учението на Учителя. Веднъж като идвал Таню Желев в Търговище казал, че атмосферата в Търговище била много гъста. Нямало условия да се говори. Семейството на Васил ни най-малко не се интересували от идеите му, дори са били противници. Те се надявали като се ожени, жена му да му повлияе, за да се отклони от тоя път. И понеже аз не бях противна на идеите му, аз станах противна на тях. Той разбира се държеше за семейството на родителите си.
Подобно беше и положението на брат ми Стефан Желев Калев. Той не ядеше месо, четеше и получаваше беседи и списание „Житно зърно", но като се ожени, жена му искаше да му повлияе, обаче той си остана вегетарианец и като такъв си замина.
Родовата карма е голям заплетен възел. Човек слиза на земята чрез рода и чрез него получава тяло. Връзките им са от столетия. Учителят казва: „Всяко зло, което хората ви причиняват се дължи на вашата карма с тях. Всяко добро, което ви правят се дължи на вашата карма. Кармата е закон на инволюцията на човешката душа, слезнала на земята. Дихармата е закон на еволюция, разцъфтяване на човешката душа и възлизането й към Светлината, Виделината и Божията Слава".
Васил Харизанов си замина на 1 декември 1975 г.
В Търговище имало едно семейство Ганка и Петър Кремакови. У тях се събирали да четат беседи. Там е идвала сестра Гинева от София. В последствие семейство Кремакови се изселили в Казанлък и после в София с двете си дъщери. Едната следвала агрономство, а другата се омъжила там. Сестра Гинева е била близка на брат Колю Нанков. Кремаков се занимавал с абаджийство, но после станал продавач на книги в книжарницата на бабалъка си. Кремаков имал гимназиално образование и бил много представителен като човек.
Нямаше човек в България запознал се с Учението на Учителя и да не е имал противодействия от рода си. Това е първото препятствие, което трябва да се премине. А след това следва противодействие от общество, средата, в която живее и от народ. А пътят на ученика е в изучаване Словото на Учителя и приложението му в живота му.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...