Jump to content

Recommended Posts

3.13. Изцеление на глухия и заекващ човек

След това довеждат при Исус един глух и заекващ човек и Го молят да го излекува. "Исус като го отдели от народа насаме, вложи пръстите Си в ушите му и като плюна, докосна се до езика му. И погледна към Небето, въздъхна и му каза: Еффата, сиреч, отвори се. И ушите му се отвориха и връзката на езика му се развърза и той говореше чисто". След това им казва да не казват за това, но те го разгласяват. При много случаи Исус казва да не казват за станалото.

Тук имаме един случай на излекуване, когато от страна на човека не е направено нищо. Тук Христос действа от Себе Си, без болният да е проявил вяра или друго нещо. Само по молба на народа да му помогне, Той му помага, като влага пръстите Си в ушите му и като плюна, докосна езика му и произнесе думата " еффата". Защо тук Христос е активен и дава от Себе Си? С влагане на пръстите и с плюнката Той предава от Себе Си сила, енергия, субстанция на болния, които веднага му помагат и го оздравяват.

Ушите и езикът са емблема и израз на разумността в човека. С излекуването му Христос му възвръща способността да говори разумно и свободно. Заекването и гъгне-нето показва, че липсва нещо на разумността на човека. С излекуването на този глухоням човек, Христос въздейства на разумността на човечеството, като й предава енергия, за да може да се прояви и развие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...