Jump to content

Recommended Posts

3.14. Нахранването на четирите хиляди

В началото на 8ма глава се говори за нахранването на четирите хиляди. За това знамение говорих при разглеждането Евангелието на Йоан. Тук само ще цитирам както е предадено от Марко. Народът три дни е стоял при Исус и слушал словото Му в уединено място, където нямало храна. Учениците Му казват, че има само седем хляба и малко риба. Исус заповядва на народа да насяда и като взел седемте хляба благодарил, разчупил ги и ги предал на учениците да ги предадат на народа. А тези, които са се хранили от този хляб, са били около четири хиляди. От останалите къшеи събрали седем кошници.

Тук имаме едно знамение, което е станало физически и което същевременно има отношение към човечеството от епохата на Христа, Четвъртата културна епоха. Защото всяко физическо действие на Христа има преди всичко духовен характер и се отнася до цялото човечество. То действа както в настоящето, така и в бъдещето както на хората, които живеят в неговата епоха, така и на тези, които ще живеят в бъдеще.

След това нахранване тръгват с ладия по езерото, но учениците Му забравили да вземат хляб. Когато са в ладията, Исус казва: "Внимавайте, пазете се от кваса на фарисеите и от кваса на Ирода". С това Той е искал да им каже, да не се поддават на учението на фарисеите и иродиадите, т.е. да не формализират учението, а да държат на духа на учението, защото Духът е, който носи Живот. А учениците помислили, че им казва това, понеже не са взели хляб, затова Той им казва: "Защо разисквате загдето нямате хляб? Още ли не разбирате, нито разумявате? Окаменело ли е сърцето ви? Като имате очи не виждате ли и като имате уши не чувате ли, и не помните ли? Когато разчупих петте хляба на петте хиляди, колко коша с къшеи дигнахте? Казват Му: Дванадесет. И когато седемте хляба раздадох на четири хиляди. колко кошници с къшеи дигнахте? Казват му: Седем. Казва им: Не разбирате ли още?"

Този разговор на Христа с учениците е залебежителен и много важен. Христос иска да наведе учениците на мисълта, какви велики неща стават пред тях, че един нов импулс влиза в света, който ще преобрази света. Мисълта, че Христос не държи на материалното нахранване на народа, а на духовния импулс, който Той дава на човечеството, на това Той иска да обърне внимание на учениците. Защото Христос не е дошъл на Земята да прави чудеса, за да храни хората, но Той е дошъл на Земята да даде един нов импулс на човешкото развитие и всичко, каквото върши, има отношение към него. Да се вижда само материалната страна на Христовите знамения, това е материалистично разбиране на Евангелията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...