Jump to content

Recommended Posts

11. ЕВАНГЕЛИЯТА - ИЗРАЗ НА КОСМИЧНИЯ РИТЪМ

Швейцарският професор д-р Херман Бек, който е посветил дълго време за изучавания на Евангелията, е дошъл до извода, че Евангелията са израз на космичния ритъм. И това е много естествено, защото Христос е Логосът и космичният ритъм е израз на Неговата дейност в Космоса. А според Херметичната Мъдрост това, което е долу, е подобно на това, което е горе. Това, което се манифестира като Христова дейност на Земята, е израз и отражение на космичния ритъм, който е резултат на дейността на Христа в Космоса. Но от това не трябва да се прави извод, както някои правят, че Христос не е съществувал на Земята, а всичко, което се пише в Евангелията, е приспособяване на Слънчевия мит към една измислена личност. Това е неправилно заключение, защото има много исторически данни, които дадох в по-предна глава. Те неоспоримо доказват, че Христос е една действителна историческа личност, която е проповядвала и работила в Палестина, и че е минала през Голгота. Това се потвърждава и от окултните изследвания.

Д-р Херман Бек е написал своите изследвания в двете си книги: "Космичният ритъм в Евангелието на Марко" и "Космичният ритъм в Евангелието на Йоан". Той намира, че първите няколко стиха от Евангелието на Марко по своя характер се намират под влиянието на зодиакалния знак Козирог. Следващите няколко стиха от същата глава са във връзка със знака Водолей. После идват стиховете, които са във връзка със знака Риби. Следват стиховете, които се намират последователно под влияние на знаците: Овен, Телец, Близнаци. Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби. Знаците се редуват в стиховете така, както са в зодиака. С това се завършва първия кръг, до средата на шеста глава от Евангелието на

Марко. После се повтарят зодиакалните знаци в същия ред, от Овен нататък до девета глава. От девета глава до края идва третият кръг от същите знаци.

По същия начин професор Херман Бек разглежда и Евангелието на Йоан.

От тези изследвания следва, че събитията в живота на Христа са във връзка с космичния ритъм, защото, както вече видяхме сами, сам Христос е Велико космическо Същество. Това е от голямо значение, за да разберем важността на събитията в живота на Христа. Това ни указва и начина, по който са писани Евангелията. Те не представят обикновени човешки творения, но са резултат на едно ясновидско проникване в дълбините на Космоса, където са видели и преживяли Великите космич-ни Тайни, отразени в Евангелията. Те са видели и преживяли Тайните на Космоса, отразени в живота на Христа. В живота на Христа те са видели отразен целия Космос. Защото Христос е Духът на Космоса и това, което е долу, е подобно на това, което е горе. Евангелистите са влезли във връзка с космическите същества, които са актьори на Великата световна драма. И те са им предали тази Драма, за да я преведат на земен език за човечеството.

От тези изследвания се вижда, че учениците на Христа не са били обикновени личности, макар външно да са минавали за обикновени хора - рибари, митари и прочие. Те в миналото са били посветени. Учителят казва, че те са преродените пророци на Стария Завет. Като пророци те са били във връзка с Христос. Например Йоан в 12-та глава на Евангелието си казва, че Исайя е видял Славата на Христа и е говорил с Него. Пророците са били подготвени за своята мисия в окултната Школа на есеите. Учителят в разговор един път е казал, че есеите са пратеници на Всемирното Бяло Братство с цел да подготвят душите на хората за идването на Христа, да създадат среда, в която да може да работи Христос. Те са имали за задача да подготвят съзнанието на хората, за да разберат това, което Христос донесе на човечеството.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...