Jump to content

Recommended Posts

4. ТАЙНАТА НА ЧЕТИРИДЕСЕТ И ДВЕТЕ ПОКОЛЕНИЯ

Матей започва своето Евангелие с историческото развитие на еврейския народ от Авраам до Исус, в течение на което този народ минава през четиридесет и две поколения, които Матей разделя на три по четиринадесет. Като резултат, като плод на цялото развитие е тялото на Исус от Назарет, което носи в себе си есенцията, най-хубавото, което е текло през кръвта на този народ, предадена от Авраам. Но понеже всичко преходно е символ на една духовна реалност, то и тази история на еврейския народ е символ на един духовен процес, през който минава както цялото човешко развитие, така и развитието на всеки отделен човек, когато влезе в пътя на окултното развитие.

Във втория том на тази книга, в главата за Братството на есеите подробно разгледах Тайната на четиридесетте и две степени, през които минава ученикът на есеите в пътя на своето духовно развитие. Там също споменах, че Матей е бил ученик в школата на есеите и в тази история за четиридесет и двете поколения той ни описва 42-те степени, през които минава развитието на един ученик от тази школа. На всяка една степен ученикът има специфични изживявания и опитности и развива специална страна на своята духовна природа. Когато достигне до четиридесет и втората степен, той е изминал вече пътя на ученичеството и става посветен. Също така, когато едно възвишено Божествено Същество, каквото беше Христос, трябва да слезе на Земята, то също трябва да мине през 42 степени, но вече отгоре надолу, докато слезе до физическия свят.

Ще предам накратко това, което съм казал там по този въпрос.

Според окултната наука, действието на закона за наследствеността престава да действа, когато човек се издигне през четиридесет и две степени в редиците на прадедите. Есеите са познавали този закон. Едва тогава човек е изхвърлил от своята душа всичко, което е наследил в течение на поколения. Та колкото повече човек се е издигнал в редиците на прадедите, толкова той има в себе си по-малко и по-малко от онова, което се е породило като оцапване на вътрешната му същност чрез наследствеността. Като премине през 42 степени нагоре се изгубва влиянието на наследствеността, и тогава човешката душа се пречиства така, както е излязла от Бога. Ето защо пречистването на есеите било насочено към това, да изхвърлят чрез преработване, чрез вътрешни упражнения всичко онова от своята душа, което е проникнало в нея като нечистота в течение на 42-те поколения. Ето защо всеки есей е трябвало да мине през трудни вътрешни упражнения, през една трудна мистична дисциплина. Тези упражнения позволявали, минавайки през 42-те степени, да пречисти своята душа. Тогава той е знаел вече, че се е освободил от всички влияния на физическия свят, от всичко онова, което е било създадено като нечистота в неговото вътрешно същество. Така минавайки през 42-те степени, есеецът се издигал така високо, че чувствал своята най-вътрешна същност, централната ядка на своето същество, сродна с Божествения Принцип. Ето защо есеецът си е казвал: "Аз се издигам нагоре до Бога, което е моята цел, като преминавам през 42-те степени." Те са познавали този път нагоре от собствена опитност. Но есеите знаели и друго нещо, а именно, че както човек трябва да се издига през 42-те степени нагоре, които съответстват на четиридесет и две поколения, за да стигне до Бога, така и Бог, когато иска да слезе до човека, да проникне в неговата кръв, трябва да слезе през 42 степени надолу, т.е. да измине обратния път. Така че, щом човек се нуждае от 42 степени, за да се издигне до Бога, така и Бог се нуждае от 42 степени, за да слезе надолу и да стане един човек между човеците.

Така учели есеите, начело със своя учител Ешуа Бен Пандир. Това учение на есеите може да се резюмира по следния начин: Онова Същество, Което е вдъхновявало Авраам и е вложило в него Божествения зародиш, се нуждае от 42 поколения, за да слезе напълно в човечеството. За това учение говори и Евангелист Матей в началото на своето Евангелие, което показва, че той е бил есей. Ешуа Бен Пандир е казвал на есеите, че те живеят един век преди изтичането на 42-те поколения. Завършването на 42-те поколения щяло да стане след един век. И той е обърнал внимание на евреите, че те могат да се издигнат нагоре през 42-те степени само до определена степен, където може да се свържат с историческите факти. Оттам нататък те можели да се издигнат по-нагоре само по благодат свише, а не че е настъпило времето, когато това ще бъде естествено събитие. Тогава ще се роди един Човек, Който ще бъде способен да се издигне със Своята собствена кръв толкова високо, че в Него ще може да слезе онази Божествена сила, от която Той се нуждае, за да се изяви в кръвта на еврейския народ целият Дух на еврейския народ. Духът на Йехова.

Така че всичко, което е свързано с физическото и етерното тяло, които са свързани с наследствеността, е свързано с 42-те поколения. Защото всичко, което е свързано във времето, което се отнася до времето, е свързано с числото седем. Ето защо и развитието нагоре, над физическата наследственост, е било свързано у есеите с числото седем. Те са си казвали: "Ние трябва да преминем през шест пъти по седем, т.е. през четиридесет и две степени, за да се освободим от всичко, което е наследено през поколенията. И тогава ще стигнем до следващите седем степени, които представят Христовото съвършенство на числото седем, т.е. седем по седем е равно на четиридесет и девет степени. Но това, което се намира над 42-те степени, не трябва да се причислява към силите и съществата, които действат във физическото и етерното тяло. Цялото развитие на физическото и етерното тяло е завършено след седем пъти по седем, т.е. през 49 поколения. Обаче за последните седем степени е постигнато цялостно преобразяване. Там вече не съществува нищо от първите поколения. В онази област, където навлизаме след 42-те поколения, ние вече нямаме работа с едно човешко съществуване, а с едно свръхчовешко съществуване. Следователно ние различаваме шест пъти по седем поколения, които са напълно свързани със Земята, а това, което е над тези 42 поколения, то ни извежда вече извън Земята, то е плод на духовния свят. Така че, есеите са знаели, че след като физическото тяло мине през 42 поколения, то се намира вече в началото на своето одухотворяване, на своето обожествяване. Следователно, това тяло се пада в началото на 43-то поколение.

Същественото у есеите е било това, че те са се научавали да възприемат всички сили, които произхождат от 42-те поколения. Те са знаели да отклоняват своя поглед и са се потопявали в собственото си физическо и етерно тяло, и там са виждали кой е живял в тях в смисъла на Тайната на 42-те поколения.

Есеите също са знаели, че човек, освен че може да се потопи в собственото си физическо и етерно тяло, може да се издигне със своя живот да влезе в Космоса, където може да познае Тайните, които стоят в основата на Космоса. За тези неща по-подробно ще се спра в главата за Тайната на изкушението на Христа от дявола.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...