Jump to content

Recommended Posts

ПРИНЦИП НА ПОЛЯРНОСТТА

Този Принцип е изразен в Кибалион по следния начин: Всяко нещо е двойно, всяко нещо има два полюса, всяко нещо има своя обратна, противоположна страна. Противоположностите са еднакви по природа, но различни по степени. Крайностите се срещат. Всички истини са само полуистини, всички противоречия могат да се съгласуват.

Всички неща в проявения свят са поляризирани, т.е. имат два полюса. Абсолютният Дух, когато се проявява, се проявява чрез два велики Принципа, които в Окултната наука се наричат Първи и Втори, а в съвременната наука са известни като положителен и отрицателен полюс на енергията. Оттам и всички неща в Битието са поляризирани. Принципът на полярността е Принцип на творчество в Битието. Когато е започнал да действа този Принцип, ангелските сили са се поляризирали, като едни застанали на страната на Първия Принцип, а други на страната на Втория Принцип и е започнала една космическа борба, в процеса на която се създава цялата Вселена. Двата Полюса на нещата се различават по степента на вибрациите си. Така Духът и материята са полюси на една и съща реалност, като Духът е с най-високите възможни вибрации, а материята - с най-ниските вибрации. И затова Окултната наука твърди, че материята, това са спящи духове и задачата на хората е да пробудят тези заспали духове, да повдигнат техните вибрации, да тръгнат по стълбата нагоре към Духа. Светлината и тъмнината са също полюси. И никой не може да каже къде свършва светлината и къде започва тъмнината. Доброто и злото са също полюси. Любовта и омразата са също така полюси на психичната енергия. Мъжът и жената са също така полюси на човека. Умът и сърцето са също така полюси, между които протича животът. Студът и топлината са също полюси. И всички явления и процеси в Природата и Живота са поляризирани и онзи, който разбира закона на полярността, може да превърне един полюс в друг. Това превръщане може да става само между неща, които са полюси, а не и между неща от различни видове. Разбирането на този Принцип ще улесни всеки да може да променя както собствените си полярности, така и тези на другите, стига да си даде труд и да посвети време да изучи и усвои това изкуство.

Едно умствено състояние може да бъде превърнато в друго по линия на поляризацията. Но нещата, които принадлежат на различни групи класове не могат да се превръщат едно в друго. Само нещата, принадлежащи на един и същи клас могат да се превръщат, т.е. можем да им променим полярността. Така любовта може да се превърне в омраза и омразата в любов, но любовта не може да се превърне в изток или запад, или в един или друг живот. Например един страхлив човек, като се промени полярността, като се повдигнат неговите вибрации, той може да се изпълни със смелост и безстрашие. Също така мързеливият може да се превърне в деятелен и енергичен човек, като се поляризира по линия на желаното качество. Топлината може да се превърне в студ, като се намалят вибрациите. По същия начин омразата и любовта могат да се превърнат по умствен път една в друга. Така можем да превърнем страха в смелост, но страхът не може да се превърне в любов, нито пък можем смелостта да превърнем в омраза. Умствените състояния принадлежат на много различни класове, като състоянието от всеки клас има свой противоположен полюс, по линия на който превръщането е възможно.

Както в Природата, така и в Живота двата Полюса могат да бъдат наречени съответно положителен и отрицателен. Така любовта е положителна по отношение на омразята, светлината по отношение на тъмнината, доброто по отношение на злото и т.н. Положителният полюс е винаги с по-високи вибрации и превръщането трябва да стане от отрицателния полюс към положителния, като се повишават вибрациите. Този Принцип на превръщане и поляризация можем да го пренесем дотам, че да обгърне явления, свързани с влиянието на един ум върху друг. Когато добре се разбере и схване, че умствената индукция или влияние е възможна, т.е. че умствените състояния могат да се повлияят и възпроизведат чрез индукция от други, тогава ние вече можем лесно да видим как известна скорост на вибрация или поляризация от определено умствено състояние може да бъде приведено на друго лице и впоследствие този клас на умствено състояние може да бъде променен. Само по линия на този Принцип е било възможно да се постигнат тези удивителни резултати на умствено лекуване. Нека вземем например един меланхоличен и страхлив човек. За да се излекува, трябва един човек със силен ум и воля да изработи в себе си едно състояние, противоположно на меланхолията и страха и то да притежава съответно силни вибрации, които по закона на индукцията се предават на страхливия човек и повишават неговите вибрации. Така той ще се излекува от своята меланхолия. Учителя казва, че Любовта е естественият проводник, индуктор на състоянията от едно лице на друго. Когато човек обича друг човек, той възприема неговите състояния, били те положителни и отрицателни.

Така че нашите състояния, както и тези на другите, са само степени на различни вибрации, които могат да се повишат и понижат по законите на полярността и по този начин човек ще бъде господар на своите умствени състояния, вместо да бъде техен роб. С тези познания той ще може да помогне по един разумен път на своите братя човеци и по един научен метод ще може да променя полярността, когато пожелае.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...