Jump to content

2. ВЪЗРАЖДАНЕ НА ДРЕВНИЯ ХЕРМРТИЗЪМ. ТАЙНСТВЕНАТА КНИГА ТАРО 22-ТА ГОЛЕМИ АРКАНА


Recommended Posts

2.ТАЙНСТВЕНАТА КНИГА ТАРО 22-ТА ГОЛЕМИ АРКАНА

ТАРОТО - 22-та ГОЛЕМИ АРКАНА

След краткото изложение на седемте херметични Принципа, сега ще се спрем накратко върху така наречената книга Таро с нейните тайнствени Аркани. Това е Книга на Тайните и Загадките. Тя представлява седемдесет и осем картини, като към всяка картина има една буква и едно число. Всяка картина е една стъпка, един етап в Пътя на окултното развитие.

Таро е един Ключ, с който може да се проникне във всички Тайни на Вселената и Живота. Онзи, който владее този Ключ, за него няма Тайни във Вселената и Живота, няма въпрос, който да не може да се разреши с този Ключ.

Според преданието Хермес е гравирал тези картини на златни плочки, в които е изложил цялото окултно знание, скрито и забулено, за да може да бъде достъпно само на Посветените, които притежават ключове към това знание. А за обикновените хора това са обикновени карти, от които са произлезли картите за игра.

Това са седемдесет и осем карти, които са разделени на две групи: двадесет и две карти образуват така наречените големи Аркани, в които са вложени тайните, свързани със седемте Принципа, проявени в трите свята, а петдесет и шестте останали карти образуват така наречените малки Аркани, които от своя страна се разделят на четири групи, като във всяка група влизат по четиринадесет Аркана, което ще рече два пъти по седем. И това не е случайно. Малките Аркани представят четири вида методи, които се практикуват при приложението на седемте велики Принципа в трите свята.

Таро - това е Библия в образи.

Хермес е гравирал Арканите върху златни плочки. Всяка златна плочка от Тайната книга е носила отличителния белег на едно от многобройните числа и букви и значението на тези числа и букви в тяхното окултно съотношение с хората и нещата, като всички заедно представят един Аркан, обозначен с името врата в образния език на изтока.

Между всяка буква и числото, което е присъщо, Посветеният е нарисувал съчетание от символични образи, заети от обекти, дошли от небето или земята. Той е означил там символите на 12-те знака на Зодиака, на седемте планети и на тридест и шестте деканати.

Свързването на тези числа, на тези букви и на тези йероглифи, когато са били нареждани златните плочки върху окръжността на един тайнствен кръг, е произвеждал серия от идеи. които се допълвали и се променяли по определени правила.

Арканите, излъчени от точките, са създавали безкрайно число хармонии или разположения на числата, на буквите и йероглифите, и са откривали една реалност, чието обяснение е разрешавало повече въпроси, отколкото би могъл да разреши и изрази ясно и точно в течение на цял век най-деятелният и активен ум.

Човек може да си състави една идея за това огромно количество откровения, като се сметне, че само двадесет и двете първи пластинки на жреческата азбука на магите дават неизразимо число комбинации:

1 177 321 905 343 428 940 313 (един секстилион). Този сбор се намира като се знае, че две пластинки дават две комбинации, три пластинки - шест комбинации, четири пластинки - 24, пет пластинки - 120. шест пластинки - 720, седем пластинки - 5 048, осем пластинки-40 320, девет пластинки - 362 880, десет пластинки - 3 628 800 комбинации и т.н.

И това, което е най-чудно и достойно за удивление е, че тази Вселена от възможни съединявания, чиито граници ни се изплъзват и говорът е недостатъчен да изрази числата, може незабавно да се разтвори пред адепта на окултната наука от един прост и абсолютен Ключ, определен от адепта.

Първоначалният вид на тази чудна Книга е бил от злато. Тя е изчезнала като плочки при завладяването на Египет от персиеца Кандис, който е загинал със своята войска в пясъците на централна Африка. Но благодарение на магите всички символи са били възпроизведени от живописта или длетото в храмовете на Египет върху множество обелиски в подземията на храмовете.

Благодарение на предатели и шарлатани изкуството на Таро е било заплашено да бъде изгубено, но е спасено от един еврейски посветен - Симеон Бар Йохас, доктор в онова прочуто училище, което се е славило в Александрия в зората на християнската епоха - това е школата на неоплатониците. Той написал обясненията на тайния символизъм. Също така и на папа Климент Четиринадесети, който е знаел за тези символични карти и наредил на един учен бенедиктински монах да дешифрира и преведе това. което еврейският посветен е написал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...