Jump to content

МИСЛИ И ЧУВСТВА


Recommended Posts

МИСЛИ И ЧУВСТВА

Мисълта е най-мощният фактор във Вселената. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 24.04.1991 г.).

Тя е една енергия много по-висока, отколкото реалната енергия. (минато, настояще, БЪДЕЩЕ - 200).

Тя представлява сбор от вибрации, от светлина и топлина, но всъщност тя представлява среда, чрез която човек влиза в общение с висшия, разумен свят. (БЛАГОСЛОВЕНА МЕЖДУ ЖЕНИТЕ - 86).

Човешката мисъл се съгражда от образи, които причинното тяло създава. (ДОПИРНИТЕ ТОЧКИ В ПРИРОДАТА - 241).

Колкото по-силни са образите на човешките мисли и желания, толкова по-активна е волята му... Силата на човешката воля зависи от силата на неговите мисли и желания... Достатъчно е човек да има силен образ за нещо, за да бъде всякога нащрек. (влияние на светЛИНАТА И НА ТЪМНИНАТА - 106).

Мисълта е сила, която движи нещата. Ако човек мисли дълго време върху един въпрос, той ще направи чудеса в това направление. (любов към бога - 199).

Силата на човешките мисли се определя от чувствата. (божествените условия – 31).

Всичко, което човек желае, може да го постигне - зависи от интензивността, с която се движат неговите мисли и чувства. (законът и любовта - 28).

Мисълта определя дали човек ще бъде беден или богат, здрав или болен, щастлив или нещастен. (свещени думи на УЧИТЕЛЯ - II т. - 344).

Човек, за да познае, че има силна мисъл, трябва да е господар на своето тяло. Да бъдеш господар на тялото си, не значи, че трябва да го измъчваш, но да живееш с него тъй, като със свой добър другар. (пътят на ученика – 106).

Вие може да опитате силата на вашата мисъл. Ако вашата мисъл е правилна и върви хармонично във всяко отношение, т. е. има правилен стремеж в сърцето, правилни чувствания в душата, правилно разрешение в ума, тогава, ако имате каквато и да е рана на ръката си, като съсредоточите мисълта си върху нея, тя бързо, в 5 ÷ 10 минути, или в 1 ÷ 2 деня, според раната, ще заздравее. (ТРИТЕ ОСНОВИ НА ЖИВОТА - 27).

Като знаете, че мисълта е мощна, творческа сила, развивайте я, за да постигнете това, което желаете. (БожестВЕНАТА МИСЪЛ - 280).

Зад всяко чувство се крие известна мисъл. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ - 200).

Чувствата... събуждат мисълта на човека. (Делата Божии - 5).

Те събират енергия, която умът използва. Те дават подтик и на душата. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 311).

Те играят роля на огън. Ако човек знае, как и къде да отправя своите чувства, той ще си създаде най-големи блага в живота; не знае ли това, сам ще си причини най-големи страдания и нещастия. За да се направляват правилно човешките чувства, необходимо е права мисъл. (ЛЮБОВ КЪМ БОГА - 54).

Силата на чувствата се определя от мислите. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 31).

В духовния свят чувствата се образуват от два елемента: искане и желание. (ВЕЛИКИТЕ УСЛОВИЯ НА ЖИВОТА - 121).

На какво се дължат теченията на вътрешния живот на човека? - Чувствата пораждат топлина. А дето има изстиване, има развита мисъл. Мисълта поражда изстудяване... И тогаз чрез мислите и чувствата се образува движение... Та вашият ум ще произведе едно студено течение във вас. И сърцето ще произведе едно топло течение във вас и от тези две течения се образува един въртеж, едно движение. И това движение носи правилния живот. И в това е вътрешното кръвообращение на човека. (скръб и радост - изд. 1999 г. София - 387).

Чувствата служат при кръвообращението. Когато човек чувства, чувствата му служат същевременно да движат кръвта. (ОБЩ ОКУЛТЕН КЛАС IV г. - 14 беседа - 25).

За да поддържа нормалната топлина на тялото си, човек трябва да има нормални чувства. Ако чувствата на човека са неправилни, вътрешната му топлина или се увеличава, или намалява. И в единия, и в другия случай той губи разположението си. (просветено съзнание - 69).

Всяко чувство има специална топлина. (ЖИВОТ, СВЕТЛИНА И СИЛА - 146).

Когато не дава ход на своите чувства, човек се вкисва. Когато чувствата в човека се подпушат, те се вкисват... За да не се вкисват чувствата, вие трябва да работите върху себе си, съзнателно да си въздействате. (светото място - 119).

Работете съзнателно да регулирате чувствата си. Чувствата ви трябва да се уравновесят, да бъдат хармонични помежду си. Ако личните ви чувства са силно развити, регулирайте ги. (добри навици - 85).

Като мисли и чувства, човек се свързва с всички същества над и под него и възприема техните състояния... Забелязано е, че колкото по-чувствителен е човек, толкова по-лесно.

възприема трептенията на околната среда, на окръжаващите и според това може да се настрои хармонично или дисхармонично. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 216).

Мисълта и чувствата са градивни процеси. (опорни точки на живота - 215).

Великото в живота се заключава в правилното съчетание между човешките мисли, чувства и постъпки и тези на разумната Природа. (великата разумност - 203).

Човек трябва да определи, кое го движи в живота - мисълта или чувствата. (ВЛИЯНИЕ НА СВЕТЛИНАТА И ТЪМНИНАТА - 181).

Кои хора трябва да живеят по планинските върхове? - Учените, т. е. хората на мисълта. Обаче, хората на чувствата трябва да живеят по широки, обширни долини. (влияние на светлината и тъмнината - 180).

Новото, към което се стремите, подразбира нова хигиена, която започва от мисълта, от чувствата и от постъпките. (МЕТОДИ ЗА САМО ВЪЗПИТАНИЕ - 264).

Ако имаш мир в душата си, твоите мисли, чувства и постъпки са прави, и ти си в правия път. (законът и любовта - 181).

Каквито са мислите и желанията на човека, такова става и тялото му. (ЦЕННОТО ИЗ КНИГАТА НА ВЕЛИКИЯ ЖИВОТ - 103).

Ако човек е умен, мисълта е взела участие в строежа на човешкото тяло. Височината е създадена от мисълта, широчината е създадена от сърцето, а дебелината е създадена от волята, (общ ОКУЛТЕН КЛАС - II г. - 21 лекция - 6).

Първото нещо, което се изисква от човека, е да бъде господар на своите мисли, чувства и постъпки. Това значи, да бъде господар на своя ум, на своето сърце и на своята воля... Ако искаш да бъдеш господар на своите мисли и чувства, ти трябва да имаш към тях майчински отношения. Нямаш ли такива отношения, ти ще осакатиш ума и сърцето си. (БОЖИЯТ ГЛАС - 279).

Човешкият мозък е орган за възприемане на мисълта... Човек трябва да възприема само такива мисли, които хранят мозъка му. Само чистите и светли мисли хранят мозъка. Низшите и отрицателни мисли тровят мозъка. (Божият ГЛАС - 281).

Каквито мисли приема умът ви, такава работа ще свърши. (Просветено съзнание - 211).

Мисълта не може да се реализира, ако чувствата не вземат участие в нея. Мисълта дава формата, а чувствата внасят подтик. Ако имаш подтик, а форма нямаш, нищо не става; ако имаш форма, а нямаш подтик, пак нищо не става. (СЪРАЗМЕРНОСТ В ПРЕРАДЯТЯ - изд. 1949 г. София - 113).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...