Jump to content

Възвишените светове


Recommended Posts

ВЪЗВИШЕНИТЕ СВЕТОВЕ

Истинското знание извежда човека вън от Земята, във висшите светове, дето живеят духа и душата. (Устойчиви ВЕЛИЧИНИ - 27)

Ако е въпрос за световете, които съществуват в тази Вселена, те са милиарди на брой. (Бъдещото верую на човечеството - 89)

Цялото пространство е пълно със светове. (СИЛА И ЖИ6ОТ - III серия - изд. 1929 г. Русе - 218)

Като се говори за висш свят, подразбираме Небето, дето живеят Възвишени и Благородни същества. Те са силни, мощни, само с една ръка могат да дигнат Земята. (Праведният – изд. 1930 г. София – 164)

Вселената не е нищо друго, освен сбор от умствени процеси. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ - 164)

Тя крие в себе си възможности за развитието на Разумните същества. (ПРАВЕДНИЯТ – 126).

Светлината на Слънцето не идва от самото Слънце, но от Божествения Дух. Светлината е израз на онази мисъл, която Великият отправя към всички живи същества на Земята. Тази светлина ни възраства и подкрепя. Без нея няма живот, няма мисъл, няма знание. (Свещени думи на учителя - ІІ том - 152)

Външно погледнато, Земята изглежда неуредена, неустроена. Който разбира законите, само той може да долови разумността, която направлява всички светове, а не само Земята...

Страданията на хората произтичат от неразбиране на онзи Висш порядък, който съществува в целокупния живот... Земята е създадена за разумния човек, който разбира законите и може да ги прилага. (царският път на душата - 66)

Каквито и промени да стават в Природата и в живота, човекът трябва да знае, че има един пръст, който направлява всичко това. Има една Велика разумност в света, която определя пътя и на умрелите, и на живите. Тя определя пътя и на щастливите, и на нещастните, и на силните, и на слабите. Значи има нещо Велико в света, което направлява целия живот. Всичко, каквото става в света, тя го използва за добро. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - 169)

Животът има отношение към трите свята: към физическия, в който живеят хората; към Духовния, в който живеят Ангелите, и към Божествения, в който живеят Съвършените същества. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - изд. 2005 г. София - 373)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...