Jump to content

4. ЛЮБОВТА ВЪЗКРЕСЯВА


Recommended Posts

4. ЛЮБОВТА ВЪЗКРЕСЯВА

При сестра Ташка идваха много младежи. Пантелей Карапетров, Игнат Котаров, Гради Минчев, Генчо Алексиев, Стефан Дойнов и други. Аз седях при тях, но не ги слушах, живеех със себе си. В този момент Генчо Алексиев рече: „Слез на земята." Така започна с него. Взеха да ми говорят за преражданията, че човек вечно живее. За първи път чувах това и си рекох: „Щом няма смърт, защо трябва да посегна на живота си?" Казаха също, че са вегетарианци, не ядат месо. Втори проблем, а аз толкова много обичах месото... Взех да чета беседи, посещавах школата и си рекох, това съм търсила. Почнах да работя в магазина при мой братовчед. Генчо ме придружаваше вечер да не мина гората сама. Домашните ми изпратиха пианото (роял), исках да го продам и заменя с малко пиянино. Свирех, Женито, детето на Надя, беше 4-5 годишно, с едно пръстче научих го да свири „Цвете мило, цвете красно". Вечерта зарадва баща си и му рече: „Татко, аз зная вече да свиря на пиано."
Купили му пиано, получи музикално образование и сега се занимава с анимационни филми.
При тях останах да живея няколко месеца. В това време дойде сестра ми, Мариета. Като научи, че съм в това общество, дойде да ме прибере, че съм се заблудила. Но, разбира се, отиде си без резултат.
Сега за връзката ми с Генчо. Обичаше да рисува, беше голям шегаджия. Когато разправяше анекдоти, Учителят се е смял със сълзи. Придружаваше ме от работа, водеше ме на Витоша. Ставах към 3-4 часа, тогава нямаше рейсове.
Изобщо задружихме. Беше неугледен. С износени дрехи, скоро прекарал треска и устните му наранени. Един ден заведе ме в неговата барака да ми покаже картините си. Аз нищо не разбирах, но обичах изкуството. Когато свърши изложбата, приближи до мене и пожела да ме целуне. Отдръпнах се, но той ми рече: „Недей, това е един свещен момент." Прибрах се смутена, объркана. Беше 17 години по-голям от мен. Цялата вечер не бях на себе си, но само чувах глас: „Обичай го, обичай го." Това беше дело на Учителя. Той обичаше дружбите. Изпратил го в живота ми да ме разведри, да разсее тъжния ми и самотен живот. Купих му дрехи, боички и всички видяха промяната. Рисуваше, ходехме по екскурзии и тъй се събуждаше, животът се осмисляше и аз се учех да обичам. Това замръзнало сърце се топеше. Непрекъснато ми казваше: „Обичай го, обичай го." И аз действително го обикнах, но не него, а душата му, стремежа му. Взеха да му викат вече не Генчо завалията, а Генчо художника. В тази дружба имаше нещо много красиво. Художникът и музикантът се събраха и заживяха в един по-горен и възвишен свят. Имахме благоволението на небето, а там, където е Бог, Любовта, там е красотата. Красива дружба, която трая няколко години. Не останах в София. Прибрах се във Видин. Баща ми ми даваше по 100 лева на седмица, събирах ги цяла година, за да дойда в София при Учителя, Генчо, Рила. Пишехме си, четях, растях духовно. Тези едномесечни срещи в годината бяха празници. С любов и търпение ги очаквах. Да слушаш Учителя, да срещнеш Генчо, любовта, да ходиш по Рила с палатка и да бродиш по върховете, и да слушаш песента на водата, която се спускаше от височината, да посрещнеш слънцето на Молитвения връх, огньовете под звездното небе, да бъдеш асистент на художник, рисувайки вълшебните езера. О, и какво ли не още, това беше приказка, райско преживяване. Няколко години, от 1936 до 1939 ходих с палатка и прекарвах по един месец отпуска.
Веднъж, сбогувайки се с Учителя, казах: „Малко!" Той рече: „Малкото с благословение."
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...