Jump to content

12. НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПЕВЕЦ НА ИЗГРЕВА


Recommended Posts

12. НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПЕВЕЦ НА ИЗГРЕВА

Дружбата ми с бай Васил... Съвсем различно беше чувството ми към него от първия. Така имаше поезия, изкуство, красота, радост, а бай Васил е селяк, овчар. Много боледувал. Изгубил едното си око. Изгорил си крака и го хвърлили в моргата безнадежден, но минал дежурният лекар и го чул, че пее. Веднага наредил да го изведат и лекуват. Той оздравя, но правеше години подред бани в Панчарево, като ходеше пеш дотам. После ги правеше в Горна баня. Продаваше книги в салона, копаеше, носеше хляб на братството и им услужваше, по-късно раздаваше вестници. Викали го „Вуйчото на Изгрева." Вървеше и обикаляше Изгрева с братските и попските песни. Не харесвах песните. Пееше като поп, а преди изобщо пееше в черква. Много религиозен и много се молеше.
На Витоша Учителят попитал: „Кой е на-големият певец на Изгрева?" Изреждали всички музиканти, академици, на Той все не одобрявал, най-сетне каза: „Бай Васил." Казали му това мнение на Учителя за него.
Когато разсъждавах върху тези думи, разбрах, че това се отнасяло за живота му. Той живееше музикално, мъчнотиите ги превръщаше в песен. Кой от нас е живял така? На всекиго казваше по една блага дума, даваше им по едно бонбонче и казваше: „Да сте здрави, да сте весели." Пътник или турист посрещаха го с недоумение, събуждаше в тях нещо ново.
Той имаше невидими приятели, които му говорели. Казвал: „Моята бригада." Всеки понеделник ходеше на Витоша и ми носеше послания - какво са му казали съществата за мен. Веднъж каза: „Слушай, казаха, ако се освободи от сръднята, страха и ядосването, много хубаво бъдеще я очаква." Следваха и други.
Връзка с небесните същества, дадени на бай Васил за мен:
 
1. Да се справя със страха, гнева и сръднята.
 
2. Да замина на определена дата и да се върна.
 
3. Да бъда актьор в живота.
 
4. Да различавам реалното от идеалното.
 
5. Ще ме посетят повече хора, едни ще ме укорят, други ще ме хвалят - да казвам, когато ме хвалят: „Имам още работа", когато ме съдят: „Не е точно както казвате."
 
6. Ако искам да се издигна в живота, да имам вяра и отношения.
 
7. Да обичам всички, да не правя разлика.
 
8. Да зная да се радвам и да скърбя.
 
9. На 13.09.1948 година - Като ученици вие трябва да се поставите задачите на Бога за сърцето и за ума, които ви е дал. Благодарете за дарбите, които ви е подарил.
20.09.1948 г. - Пазете силата на Духа, свободата на душата, светлината на ума и топлината на сърцето.

*

1. Да не казвам, че време нямам, Бог разполага с времето, да имам въздържание.
 
2. Да тренирам тялото, ума и сърцето.
 
3. Да не бързам в работата.
 
4. Аз зная кои обичам, но не зная кои ме обичат.
 
5. Аз не съм виновна, когато аз се отварям, а те не.
 
6. На 18.09.1950 г. - Да позная себе си, да открия богатството си и да го използувам.
 
7. На 25.09.1950 г. - Ако бих й казал какво щеше да прекара, косите си щеше да хване. Тя още ти няма доверие и се съмнява. Аз им дадох благословението, но не устояха.
2.10.1950 г. - Ако слуша всичко, което й се говори и приложи, хубаво и светло бъдеще я чака, ако не, да му ... (обратното).

*

1951 година. 4.08. - Евтино продавам богатството си, с труд го спечелвам, но бърже го губя и нищо не оставям за себе си. (Гневът и нервиране, ядосване).
18.12. - Да изучавам езика си, за да изкарам злото от другите.
31.08. - Много бързам, имам един приятел на небето, с когото искам да се свържа, той е постоянно до мен, но сега ако дойде какво ще ми каже и аз какво ще разбера.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...