Jump to content

31. УЧИТЕЛ В РОДНОТО СЕЛО


Recommended Posts

31. УЧИТЕЛ В РОДНОТО СЕЛО

Върнах се в село и станах учител в прогимназията. Прогимназиални учители бяхме шест души, Никола Генев бе директор, Невена Петкова от Попово, Мома Колева, Стоян Пейков, Христо Станев и Петър Иванов. Водишката учителска колегия бе прочута със заслуженото си име „пиянската колегия". Поръчваха в задните стаички на някоя кръчма да им приготвят печено агне и вечер гуляеха до среднощ.

Поканиха една вечер и мене на гуляй. Като се наядоха, започнаха да пият вино. Всеки държеше в ръцете си по една дамаджана от по три литра и си правеха шеги, че уж дамаджаната представлява артилерийско оръдие и откъдето се яви неприятел, който е срещу него, стреля. Неприятелят се явяваше от изток от село Ковачевци, от север от Цар Асен, от запад от Осиково, от юг от Асеново и всеки обръщаше дамаджаната и стреляше в тая посока. Това продължи, докато се напиха кьоркютюк, както му казват във Водица. Станаха да играят на играта „шарна-варна варму" и после - на „магаре". И наредят се: един се хване о масата, други се хване за кръста му, трети - за неговия кръст и образуват едно дълго магаре, като държат една върва. Има един, който пази магарето, а другите се качват върху гърбовете им. Ако успее да ритне някого от тях, онези ставаха магарета, които са прави, пък другите пък ги качваха.

Аз ядох пържени яйца и пих вода. В разните им игри не взех участие. Срам ме беше да играя с учителите си, които са ме учили някога, на пиянски игри. Станах и си отидох. Казали на Стоян Пейков, мой съсед, да не отивам друг път на гуляите им, защото ги било срам от мене, щом не ям и не пия с тях заедно. Това бе радост за мене.

Сред учениците и съселяните си се ползвах с почит и уважение. Две години прекарах с тях във Водица. На директора Никола Генев не бях удобен, защото той се ползваше с лошо име - ходеше при чужди жени и пиянствуваше. Накарал училищното настоятелство да ме уволнят от прогимназията. Двамата учители Стефан Попов и Иван Стоянов, секретар на общината, ме назначиха управител на мелницата си, като ми плащаха 2000 лв. месечна заплата.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...