Jump to content

36. НОВ ТИП ОТНОШЕНИЯ


Dela

Recommended Posts

36. НОВ ТИП ОТНОШЕНИЯ

В село Равна ние прекарахме едно посвещение. Аз живеех на квартира в учителската канцелария, а Еленка живееше у Костадин Александров (Коцито). Хранехме се на обед в канцеларията, защото до обед си гледахме учебната работа и наглеждахме яденето да ври на печката. А вечер аз отивах в квартирата на Еленка и вечеряхме заедно.

На следващата 1931 и 1932 учебна година Еленка заживя на квартира у дядо Истатко - семейство, което се ползваше с много добро име.

В канцеларията и в квартирата на Еленка темата на разговора ни бяха беседите на Учителя. Свирехме и двамата на цигулки. Аз подпомагах Еленка да си заучава уроците по цигулка, защото на нея по-мъчно й бе свиренето.

Елена вземаше уроци от Христо Петков, музикален педагог от София, баща на видния диригент Добрин Петков.

До обед с Еленка наглеждахме яденето и сготвяхме ядене, така че на обед обядвахме в училището двамата. А пък вечерно време тя си отиваше, след като свърши занятията, в квартирата си, и сготвяше, пък аз отивах на вечеря там и до късно вечерно време свирехме и пеехме. Много пъти нейните хазяи ни помолваха да дойдат да слушат, като пеем и като свирим, така че имахме и слушатели на нашите песни. Освен това с Еленка споделяхме всичко. Цялото ни време беше да споделяме, като четем беседи, мисли от Учителя.

Колегите от Годеч ни завидяха за нашия хармоничен живот. Особено един, кръчмарски син, който надума на либералите да ни уволнят и така бяхме уволнени от Равна.

Но като ни уволниха, мен ме назначиха в Кърджалийско учител, а на нея Учителят й каза така: „Ти вървиш по бащина линия, баща ти си замина млад от тоз свят. Ти скоро ще си заминеш от този свят. Чети Словото Божие, не ти трябва вече да учителствуваш, ти имаш право на пенсия." И тя се пенсионира и остана в София. Тя си замина в 1948 година, чак. Учителят си замина 1944 година, а пък тя - през 1948 година.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...