Jump to content

40. ТАРИФАТА


Dela

Recommended Posts

40. ТАРИФАТА

Един ден на Рила, както си седя, дохожда стенографката Савка и казва: „Брат Пеньо, Учителят те вика." Аз отидох веднага. Учителят ми каза: „Пеньо, можеш ли да ме съпроводиш, да отидем до София?" Аз Му казах: „Учителю, мога." - „Тогава ще тръгваме" - каза Той. Тръгнахме през Сапарева баня и двамата си приказвахме надолу. Придружи ни една приятелка на Мария и Борис Николови, която Борис и Мария изпратиха да дойде с нас, да я заведем в София.

Отидохме в Сапарева баня и Учителят ми каза: „Пазарете една лека кола, да ни закара до гарата в Дупница." Аз отидох и пазарих една кола, като изрично казах на шофьора: „Ще ни закараш на гарата, но не на пясъка в средата на град Дупница." Той каза „Добре." Качихме се на леката кола и за няколко минути стигнахме. Като стигнахме на средата на Дупница, на площада, леката кола спря и шофьорът каза: „Дотук!" Аз го предупредих: „Нали ти казах до гарата да ни закараш, а тук няма да спираме." - „Да, ама до тука е тарифата. Ако платите допълнително, ще ви закарам до гарата." Учителят каза: „Плати му!" И аз му платих. Но после Учителят му каза така: „Слушай, нашите хора минават през Дупница и досега сме ви дали милиони лева. Оттук нататък вече няма да минаваме през Дупница и няма да печелите от нас!"

И се качихме, и така стана. По това време следващата година Славчо Славянски намери път през Говедарци и започнахме да се качваме на Рила през Говедарци, без да минаваме през Дупница.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...