Jump to content

46. НА ЕКСКУРЗИЯ ДО КАЛИНИНИТЕ ВЪРХОВЕ


Recommended Posts

46. НА ЕКСКУРЗИЯ ДО КАЛИНИНИТЕ ВЪРХОВЕ

Горе, при Дамга и при Пазар-дере растяха много гъби печурки. А Учителят обичаше много печурките. Имаше един брат, Иван Сечанов, той беше гъбар. Излизахме, даже и Учителят излизаше, и набирахме много гъби и готвехме ядене от печурки. Веднъж слязохме чак в Пазар-дере. Хе-е-е, където е сега хижата „Иван Вазов". Чак там ходехме с Учителя. Даже аз съм Го фотографирал там на една скала, долу с Калинините върхове.

Учителят разправяше защо се казвали Калинини върхове. Едно време, казва, Калина била много хубава мома, че изтъкала своя чеиз, ама много хубав чеиз, и тук го била разпростряла, по тия височини, да съхне, И оттам, казва, си носи името Калинини върхове.

Учителят дойде чак на Кара-гьол. Д-р Жеков беше стар и протестираха, но и той дойде там. Той всякога вървеше с Учителя. Те са даже род, кръвен род с Учителя. И той дойде чак на Кашнините върхове. А някои минаха зад Калинините върхове. Има там едни Градински езера, много Красиви. И веднъж аз рекох: „Хайде да отидем да ги видим, тия Градински езера." Георги Радев беше много слаб телесно - най-способният ни музикален учен и умен човек, - обаче и той дойде. След като разгледахме Градинските езера, решихме да се върнем пак през таз височина, че да отидем при Кара-гьол, да слезем долу в Пазар-дере и да отидем горе чак при Дамга, а после да хванем пътеката надолу за към седмото езеро. „Ами, рекох, тук ще преминем насреща, направо. Ще слезем от Градинските езера направо в реката, която се изтича във водата на хижата „Иван Вазов" и отива надолу към село Самораново." И тръгнахме на надолу, обаче то било далече. На планината, човек като гледа, си излъгва очите, уж че е близо. Вървяхме, вървяхме, вървяхме и докато слезем до реката най-долу, че после да потеглим нанагоре, то се стъмни. Учителят не дойде. Тогава бяхме само мъже и няколко сестри, знам, че бяхме Стайна, Минко, на Иван каруцаря зетят, аз, Георги Радев. А Георги Радев е най-слаб. Тогава беше и д-р Давидова. Те много бяха внимателни с Георги, защото е нежен и слаб. С артистката Цветана Арнаудова тръгнахме нанагоре. Стойна каза: „Аз не мога вече да вървя, оставете ме тука." - „Как ще те оставим тука?" Някъде, малко поравно, където е, не може да се излезе на отсрещното било, че оттам да тръгнем нататък, да отидем до седмото езеро и после да хванем пътеката надолу - невъзможна работа. Стъмни се съвсем, сестрите съвсем се умориха и спряха. Стойна каза: „Вече оставете ме, не мога, тука ще умра!" - „Е, рекохме, щом ти не можеш да вървиш, и ние ще останем тука."

И аз тогава си спомних, че едно време, през 1925 год., като мина съборът, Борис Николов ни заведе на Узана, оттам да отидем на Юмрукчал, че ни накара в полите на Юмрукчал да спим, ама, каза, ще се наредите един до други и ще се натискате един о други, за да се стоплите, защото един вятър вееше, ама пронизва. А пък сутринта на Юмрукчал ще излязат и казанлъчани, че там ще се срещнем Северна България с Южна България. Това си спомних и този опит на Борис го направих и аз. Рекох: „Сега легнете един до други, лягайте и се натискайте един о други, да се затопляте, защото не може иначе - Георги Радев е много слаб." Няма дърва там, да запалим огън, а пък е студено. Така прекарахме нощта. Ставахме и играхме даже - някои братя и сестри тропаха, играха, защото иначе щяха да замръзнат. Като се съмна, чак тогаз излязохме горе към едно езеро, че после по билото, по билото, отидохме на шестото езеро и оттам слязохме и си отидохме. Та, имаме такава опитност. Не предполагахме, че ще има сестри, които ще закъсат и не ще могат да вървят.

Пък на Салоните Учителят ни е водил. Там е хубаво. Така, тези падини, имаше направено на едно място един извор и вода имаше там.

Имаше такъв случай: на Младенова мъжът й, Илия Младенов, изказал някаква дума против Учителя и пада и си счупва лошо средния пръст, та стана нужда да му го отрежат. И го отрязаха, средния -Сатурновия пръст, Младенов веднъж у тях се бил разбунтувал против Учителя: че кой ще Му слуша беседите и не знам какво, изказал такава една дума - и тогава го постигна това нещо. За щастие, че му отрязаха пръста и оттам насетне той се поправи - смири се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...