Jump to content

50. НА ЕКСКУРЗИЯ ДО ЕЛЕНИН ВРЪХ


Recommended Posts

50. НА ЕКСКУРЗИЯ ДО ЕЛЕНИН ВРЪХ

С Учителя правехме много пъти екскурзии. Излизахме нагоре по езерата. Отначало играехме Паневритмията при третото езеро, а после започнахме да я правим при Бъбрека. И едно характерно нещо има в това - че след като закусехме, тогава отивахме да правим Паневритмията. Значи, сити сме и Слънцето огрява и стопля поляната. И затуй, като отидехме там и Учителят се събуваше и играехме боси по поляната на Бъбрека. След като се свършваше Паневритмията, нагазвахме всички в езерото Бъбрека. Нареждахме се. След това Учителят казваше: „Всички да си умиете очите, да ги наплискате с водата от езерото" и след това пък: „Хайде да си измиете пък краката!" Измивахме си нозете, излизахме вънка и насядвахме така, за да попие водата, да се изсушат краката и тогаз си обувахме чорапите и обущата.

Друг път излизахме да направим Паневритмията чак горе, при връх Дамга. Ама на по-ниското място, дето е равно. Една сутрин Учителят каза още от вечерта: „Утре си вземете закуска, че ще закусим горе, като направим Паневритмията. Рано ще отидем, рано ще тръгнем." Защото, докато се минат 7-те езера, е два часа, много време, пък имаме възрастни братя и сестри, които Учителят никога не изоставяше. Чакаше всички да се съберат, когато тръгваме. Той се спираше и чакаше да дойдат всички. „Дойдоха ли всички?" - „Дойдоха." Чакаше да си починат и те и тогаз тръгваше нагоре пак.

Една сутрин посрещнахме изгрева, направихме Паневритмията горе и както бяхме насядали така, като гледахме Еленин връх, ни се видя, че е близко. Пък аз предния ден бях ходил на Еленин връх. Той е над Мальовица отгоре. Отидох за един час и се върнах за един час. И Учителят ме попита: „Пеньо, ти като си ходил вчера, за колко време отиде?" Казвам: „Учителю, за около час отидох. И, рекох, там поседях коджа ми ти, така, разгледах наляво-надясно, към манастиря се вижда оттам и после се върнах и минах през Урдините езера на връщане. А иначе по венеца отидох горе." - „Ами тогава - обадиха се много от братята и сестрите, - Учителю, да отидем, щом е толкова близо!" А в планината има едно такова заблуждение на очите: нещата се виждат уж близо, обаче като тръгнеш, фактически не са близо, те са далеч.

Тръгнахме, като Учителят каза: „Които са слабо-силни, нека да дойдат, пък, които са силно-слаби, да не дохождат." Не можаха да изтълкуват братята и сестрите какво е туй силно-слаби и слабо-силни. Тръгнаха. Като тръгнаха, тръгнаха всичките. Дори и сестрата Попова, беше най-възрастна, 75-годишна беше, и тя тръгна. Сестрата Янакиева, много други стари сестри, Янкова, имаше и една баба Анастасия -все възрастни, едва вървят, но и те тръгнаха. А пък Учителят никога не казва на някого: „Ти се върни" или на някого да каже: „Ела." И така, тръгнаха и те. Повървят, повървят малко, пък седнат. Учителят дава почивка. Повървят, повървят, Учителят пак дава почивка.

То не бе един час, ами минаха 3-4 часа и обед дойде, а пък ние не сме стигнали още на Еленин връх. Най-после, Слънцето вече се изви на запад, стигнахме на Еленин връх. Поседяхме там, попяхме и т. н. „Сега - каза - да се върнем. Е, откъде да се върнем?" - „Дойдохме по венеца, все по билото горе, сега пък ще минем през Урдините езера." И ударихме през Урдините езера. И тогава се излъгахме, щото нито аз бях ходил, нито друг. Ами казахме: оттук направо да преминем отсреща. Но то, като вървяхме, вървяхме, то хо-о-о, и чак до реката долу докато стигнем, то се стъмни. А ние сме още далеч, Урдините езера къде са далече! Тогава към възрастните сестри - Янакиева, Попова, баба Анастасия, разни други, се присъединиха млади братя, които да ги подкрепят. И тръгнахме вече нагоре без път. Не знаехме, че там имало пропасти, хей-такива скали. Учителят върви с нас и с Учителя тръгнаха някои. Тъй, ама Учителят върви по-бърже и като се стъмни, братята, които съпровождаха Учителя, вървяха направо нагоре.

Чак към три часа през нощта се върнахме в лагера. Без да сме обядвали, без да сме вечеряли. И после почивахме до късно.

Сетне братята и сестрите се смееха. Казваха: „Ах, Пеньо, Пеньо, ти как ни излъга да отидем на Еленин връх, че било на един час!" Казвам: „За един час е за мене, аз съм млад, енергичен, вървя бърже, тичам дори, а пък сестрата Попова, рекох, и разни други, възрастните сестри и братя не могат да вървят, та затуй стана такова излъгване." А Учителят каза: „Ще имате една опитност. Когато ви кажат нещо, да го анализирате. Кой е, с кого, как ще го извършите и т. н. Да не стават такива работи."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...