Jump to content

59. МАГНЕТИЧНАТА ОБВИВКА НА БАЛТОВА И ДУХОВЕТЕ


Recommended Posts

59. МАГНЕТИЧНАТА ОБВИВКА НА БАЛТОВА И ДУХОВЕТЕ

Йордан Савов беше богат, имаше къща на четири етажа. Той беше от София. Дъщеря му беше женена за един училищен инспектор. Тази къща, високата, от западната страна на английската легация, е неговата, Савов искаше да проповядва с Балтова. Учителят в беседите Си беше казал така: „Вие като лягате да спите, се завивате с дебела завивка. Гледайте да се завиете с тънка, магнетична завивка, а не с много дебела." Савов и Балтова решили да проповядват. Отишли у някакви хора, които ги харесали и им постлали вкъщи, а те рекли: „Ние ще спим в градината." Поискали да им постелят там някаква рогозка, а не нещо по-дебело, като казали, че с магнетична дреха ще се завият. И ходеха те по селата да проповядват. Хората ги канят да ги нахранят добре, да ги завият да спят, а те с магнетична дреха ще се завиват. И от това на Балтова й отекоха краката, станаха като сомуни надути и тя тръгна по бани.

Това беше, мисля, 1920 г. Аз бях тогава ученик и си дойдох в София и отидох при Учителя. Ама аз Учителя Го познавах още като войник в Скопие, като ме пуснаха в отпуска, аз отидох и Го намерих. Че като отидох, Учителят ме познаваше вече и ми каза: „Ще останеш на обед тука." И аз останах на обед там. И като на обед седнах там и които прислужваха, донесоха ядене и едни тънки филийки, пък аз на село съм научен да ям по кило и половина хляб на ден - много хляб. Беше и Учителят, пък имаше и друга, поканени софиянци на този обяд. Докато се обърнат, аз филията я изядам. А Учителят каза: „Дайте хляб тука!" И веднъж дадоха, аз го изядох. Дадоха втори път и трети път. Учителят се поразсърди на тия, които прислужваха, и каза: „Дайте хляб тука, много хляб!" Аз ям хляб, а те дават тънки филийки, да хвъркат, така.

Дойде и Николина Балтова тогава. А пък мъжът й, Балтов, беше, на когото се отчитат на цяла България железопътните гари. Той беше родом от Пловдив и баща му беше много заможен. А Балтова каза: „Къде ще спиш нощес?" Рекох: „Аз ще отида на хотел, аз нямам познат тука." - „Не може, каза, наш брат да отива на хотел. Аз ще те заведа у дома." Там пред всичките говори така.

И като се нахранихме на обед, Балтова ме поведе. Живееха на ул. „Бистрица" 10. Балтова раздала на съседите масите, столовете, дрехите, всичко. Раздала всичко, защото ще се завива с магнетична покривка. Обаче впоследствие, като се разболя и ходи по бани, при лекари, я съветваха да си купи отново покъщнина и вече всичко изпълняваше.

А мене ме държеше за ръка, като отивахме към тях. Тя беше много елегантна и действително, че в нея се влюбваха чужди хора. Вземаше ме и ме водеше на Черни връх, обаче тъй бърже вървеше, че аз не можех да я стигна. Тогава тя беше млада, елегантна и пъргава.

Тя беше придумала жената на брат Калудов, който беше диригент на братския хор от Варна - военен диригент, обаче вече като пенсиониран си направи къща на Изгрева, - да си раздаде нещата, че и тези на дъщеря си. А дъщеря им Живка е лекарка сега в Бургас. Живка беше голяма шегаджийка. Когато давахме вечеринки, тя участвуваше и даваше много смешни работи. И така, Калудова раздала дрехите на дъщеря си и впоследствие, като се ожени в Бургас, тя трябваше отново да си купува дрехи, юрган, дюшек. Така става, когато ги разиграват духовете. После си платиха жестоко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...