Jump to content

60. МОСТЪТ НА БУДАЛИТЕ


Recommended Posts

60. МОСТЪТ НА БУДАЛИТЕ

Снимка 36 е много интересна. Каракачаните се оплакват, че идват натоварени и минават край рекички, на които трябва да направят мостчета. И една сутрин Учителят каза: „Сега всички ще отидем да направим мостове." И тръгнаха от второто езеро нататък къмто Скакавица, понеже тогава се снабдявахме през Дупница. Тая снимка е направена, когато вече бяхме свършили да правим мостчета. Последното мостче бяхме направили, по което да могат да минават конете. Останахме само ние, а шмекерите, които ги мързи да работят, се върнаха. А казаха: „Будалите да останат!" И го нарекоха „Мостчето на будалите". Щото казаха: „Бактисахме вече да работим, от сутринта почнахме, та до обед не можем да свършим." А останаха малко да работят, ей-тези, които са на снимката. То е на второто езеро. Тази снимка беше снимката на будалите, защото те останаха последни да работят. Всички други се върнаха и чакаха да дойде време за обяд. А пък тези, всички работихме, да могат да минават конете. Тази снимка е от второто езеро, все по неговата стена и отива в Сапарева баня пътят, гдето ходи за хижа Скакавица, дето е реката, голямата. Затъваха конете. Като затънат, не може да си носят багажа. Денковете падаха.

Та, Учителят каза: „Ще помогнем да направим мост." Тръгнахме с Учителя, Той ни поведе и Той пръв започна. И тръгна с нас цялото Братство. Обаче полека-лека започнаха да напускат, казаха някои, че вече обед дошло, че трябва да се върнат. И се върнаха и останаха ей-тази група, малката. А аз носех апарата и рекох да направя една снимка. Сега пък Учителят каза: „Тази снимка ще я наречем „Мостът на будалите" - които са били будалите, останали да работят последни. Ако били умни, щели да избягат."

ВК: Значи, мостът на будалите. Буди Аллаха. ПГ: Учителят каза, че „будала" не е лошава дума - тя значи „Буди Аллаха", „Бъди с Бога" значи. Значи, които работели, Учителят ги казва будали, защото седи така: който не работи, той ще се атрофира, ще се циментира. Пък щом работи, щом се движи, ще бъде добре. Затуй каза „Мостът на будалите". И така го наричаха приятелите години след това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...