Jump to content

63. КАК СЕ ОЖЕНИЛИ ДЪЩЕРИТЕ НА ДЯДО ТИХЧЕВ


Recommended Posts

63. КАК СЕ ОЖЕНИЛИ ДЪЩЕРИТЕ НА ДЯДО ТИХЧЕВ

Когато Учителят завършва средното Си образование, отива в Свищов. Там Го повикали протестантите, защото протестантите са Го обичали, Учителя. Пастирът дядо Тихчев там имал две дъщери. А жената на пастира казала на мъжа си, когато Учителят бил в последния клас: „Туй момче ще завърши сега и ще си отиде, а пък е много добро. Да оженим едната дъщеря за него! Гледам да го заприказваш и да разбереш, като завърши, кога смята да се ожени."

Тъй, ама всякога, когато той отивал при Учителя, Учителят го заприказвал нещо из Светото Писание, Библията, много исторически работи и все не оставало време. Като се връщал при жена си, тя почвала да му се кара; „Ще изпуснем човека, ето, учебната година завършва, ще изпуснем човека, ти ще се наложиш, ще му кажеш: „Аз ще ти разправям тоя път!" Няма да чакаш той да ти разказва!"

Обаче става така, че дъщерята през нощта се разболява и то толкова бързо, че умира през нощта. От каква болест точно, не се знае, но за една нощ се разболява и умира. Тогава жена му казала: „Да оженим малката дъщеря, да го не излущаме, защото такъв човек не можем да намерим!" Те канели Учителя понякога да свири, защото свирел хубаво на цигулка. Отивали при него и Го молели да им свири. Той вземал цигулката и им свирел. Така че често им посвирвал и затова също не искали да го изпуснат. И протестантите станали причина да го изпратят в Америка да следва, именно от Свищов.

Майката започнала сега да го желае за втората дъщеря. Пастирът отива пак при Учителя с тая цел, но пак става нещо, че не може да го запита по тоя въпрос. Жена му отново почнала да му се кара: „Годината свършва, пък ти си такъв, че не можеш да го заприказваш за това. Наложи се!"

И когато един ден се наложил и го заприказвал за женитби, то разболява се и малката дъщеря и умира. А после жена му като плакала, мъжът й, пастирът, казал: „Жена, тоз човек е свят човек, той не е обикновен. Ето, умряха и двете ни дъщери." И плаче човекът, защото са били нахални и, искане иска, искали да му се наложат. „Затуй умряха и двете ни дъщери."

Това ми го разказаха навремето, но кой ми го е разказал, не помня.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...