Jump to content

V. ПРИНЦИПИТЕ НА ПАНЕВРИТМИЯТА И СИЛИТЕ НА РАЗРУШЕНИЕТО ЧРЕЗ ДУХЪТ НА ЗАБЛУЖДЕНИЕТО


Recommended Posts

V. ПРИНЦИПИТЕ НА ПАНЕВРИТМИЯТА

И СИЛИТЕ НА РАЗРУШЕНИЕТО

ЧРЕЗ ДУХЪТ НА ЗАБЛУЖДЕНИЕТО

1. Историята на Паневритмията е дадена в „Изгревът", том I, като в следващите томове от различни автори се добавя това, което само авторът е знаел, понеже е присъствувал в даден момент, на дадено място в строго определено време. Небето винаги избира един да присъствува и да бъде свидетел. И да запомни. И да предаде на останалите. А това става чрез „Изгревът". В следващите томове ще бъдат добавени още много неща от другите автори и съвременници на Учителя Дънов.
 
2. В „Изгревът", том IX, стр. 781-783 се обяснява защо не се издава още истинската Паневритмия и кои са онези, които носят вина за това. фактите са налице, документирано е извращението от слугите на Господаря им. А това е Духът на Заблуждението.
 
3. В голямата „Паневритмия" с подпис Беинса Дуно, издание София, 1938 г., във втората част са дадени принципите на Паневритмията. Като мото е дадено следното: „Паневритмията е хармонично творческо изявление на Божественото Начало на Вселената." И ето защо никой няма право да променя принципите, залегнали в Паневритмията и описани в книгата. Ама никой! Без изключение.
 
4. Първият основен принцип на Паневритмията е ритъма в природата, в светлината, в слънчевите енергии, в сърдечния ритъм на човека.
 
Ето защо Паневритмията има свой ритъм. Обозначено е как да се играят. А в „Изгревът", том IV, на стр. 231 е дадена таблицата на Галилей Величков, колко е времетраенето на всяко едно упражнение.
А какво виждаме вчера и днес? Михайловистите от Франция я играят в друг ритъм, много по-бърз и я правят на танцувално упражнение. А кой ги ръководи? Разбира се, Духът на Заблуждението. И тук у нас непрекъснато променят ритъма, вместо един да застане с хронометър в ръка и да покаже колко секунди трябва да се играе едно упражнение. А защо не се направи, както навремето лично Учителят Дънов го е правил.
 
5. Вторият основен принцип на Паневритмията е в това, че движенията в нея отговарят на строги космически закони. И космическите движения, и космическият ритъм навлизат чрез изиграните правилно движения от Паневритмията в играещия я човек. Само когато човек е в хармония чрез движенията, които играе с космическите движения, може да се свърже със силите на живата природа и ги приема. Това е смисълът на заглавието на книгата: „Паневритмия - разумна обмяна със силите на живата природа."
Движенията на Паневритмията не са произволни, но са взети от проекцията на космическия живот върху живата природа. И този, който ги е взел и свалил за Школата, е Учителят Дънов. И затова те трябва да се играят правилно.
Вчера и днес те се видоизмениха, поради много причини, но главното е че Духът на Заблуждението чрез своите слуги ги подменя съзнателно и целенасочено.
А за опита на трите сестри - Ярмила Менцлова, Мария Тодорова и Елена Андреева да дадат правилните движения е вече говорено в „Изгревът".
 
6. Третият основен закон на Паневритмията гласи, че има връзка, съответствие между тон, форма, движение, цвят, число и идея.
Ето защо Учителят Дънов даде специална музика. Тя бе свалена от Висшите селения на Духа. Музиката е материализирано движение на Духа. И благодарение на музиката в Паневритмията може да се въплотят у човека идеите на Словото на Учителя Дънов чрез движенията на Паневритмията.
Още в първите дни, когато Учителят започва да сваля Паневритмията от Небето, с движенията идва и музиката. И тогава се явяват онези, ръководени от Духът на Заблуждението, да променят посоката на Паневритмията. Ангел Янушев започва да включва мелодии към упражненията от различни светски композитори. Учителят Дънов изпраща Мария Тодорова да го извика при него. И това, което Учителят е говорил пред Мария, то тя го казва на Янушев пред лицето на Учителя. Това е писано в „Изгревът" в спомените на Мария Тодорова.
И дойде това време, когато се явиха онези, които изхвърлиха музиката на Учителя Дънов и сложиха към Паневритмичните упражнения музика от светски музиканти. Това случайно ли е? Няма такова нещо. Това е работа на съвременните йезуити и михайловисти от Франция, ръководени от Духът на Заблуждението.
 
7. При самото създаване на Паневритмията от музика и движения се включва и текстът на думи и Слово, дадени чрез Олга Славчева. И когато играеха учениците от Школата на поляната на Изгрева, сестрите, облечени в бели дълги рокли с широки дълги ръкави, а братята с бели панталони и ризи бели с дълги ръкави, то в центъра свиреше оркестър от музиканти и всички играеха в едно, водени от музиката на Учителя. И най-важното бе, че всеки един от тях пееше текстовете на движението. Кръгът се въртеше, двойките се движеха, музикантите свиреха, а братята и сестрите се движеха и пееха. Така кръгът се преобразуваше и движеше от упражнение в упражнение. Всичко бе в едно - кръгът на Паневритмията, движещите се двойки под звуците на музиката и пеещите двойки. Всичко се стремеше да бъде в хармония на музика, движения и Слово. Ето това е Паневритмията.
Вчера и днес слугите на Господаря на Разрушението измисли, чрез своите слуги, нови текстове. И днес като играят, едните пеят старите текстове от времето на Школата, а други си пеят новия измислен текст на Гришата (Григор Кьосев) - виж „Изгревът", том I, стр. 217-218, под номер 6. И се чудят после, че няма хармония в Братството. Ще се чудите още дълго време. И това е писано в „Изгревът". А не искате да го четете. Тогава как проумеете всичко това?
 
8. Всички възможни закононарушения към Духът на Паневритмията са извършили. От начало до край. През 1941 г. в София се издава малката Паневритмия с подходящ увод и „Основа на Паневритмията на Учителя". Дадени са 7-те принципа на Битието, които са залегнали в Паневритмията. Казано е точно, че движенията на Паневритмията са извлечени из самата природа и че Паневритмията се основава на законите на съответствието между идея, дума, музика и движение. И че само когато между думи, движение и музика има съответствие, то хармонията и ритъмът на цялото Битие ще проникне у човека чрез разумното Слово. Защото целият Космос е проникнат от музика, движение и Слово, съчетани в едно. „В началото бе Словото..."
В малката Паневритмия от 1941 г. е даден музикалния нотен текст на отделните упражнения и под всяка нота е отбелязан текстът, даден чрез Олга Славчева от Духа, който движи Паневритмията в един космически кръг чрез Слово, музика и движения.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...