Jump to content

19. ОТВОРЕТЕ ТЪМНИЦИТЕ! (бр. 5, 16.ІІ.1924 г.)


Recommended Posts

19. ОТВОРЕТЕ ТЪМНИЦИТЕ! (бр. 5, 16.ІІ.1924 г.)

(В. „Ратник на свободата”, бр. 5, 16.ІІ.1924 г., София. стр. 1)

Пролетта иде. Нивите чакат. При толкова вдовици от кървавите поля на Добруджа и страхотни чуки на Македония, не добавяйте и вдовици на живи мъже, които, забулени с черни забрадки, ще сипят люти клетви по орните полета, обсипани с техния пот! Отворете тъмниците! Отворете границите!

Ако вие сте българи - бъдете и великодушни. В името на тая обществена солидарност, която караше и колибаря да се бие на фронта рамо до рамо със сина на царя и слага живота си за тази държава - спомнете си това! - бъдете справедливи! Ако вие не надвишавате по благородство, себеотрицание, човещина и милост вашите предшественици - има ли смисъл вашето дохождане? Ако вий правите добро само на вашите партизани, не правеха ли и те това - вашите предшественици, същото? Ако вий в името на цялото не може да надмогнете личните неприятности и лошите възпоменания - мислите ли, че сте надминали и надраснали другите, да бъдете техни избраници?

Помислете добре, не се поддавайте на мисли, които няма да донесат нищо добро. Някои ви казват: ако ги простите, пак същото ще направят! Това са разсъждения на деца! Ако ли не простите, ако не разтворите тъмниците и границите, ако не им покажете високото на характера и благородството във вас - вий ще ги убедите, че всички средства на борба са позволени. Но ако постъпите с тях благородно - те не са дървета или мъртъвци: както злото се помни и остава впечатление, така и благородната постъпка дава своите плодове в душите и на най-заклетите врагове, защото те са живи и те мислят и разсъждават както всеки друг человек. А това не са чужденци, а българи, които заедно с вас проливаха кръвта си за тази земя. Разтворете тъмниците, освободете границите, за да се върнат прокудените синове на нашата обща майка! Бъдете като разумния баща, посрещнете сина си, върнал се от далечината, преживели нещастия и крушения, така както вий бихте искали да бъдете посрещнати. Посрещнете ги не според техните грешки, които те според вас имат, а според вашето милосърдие! Българи бъдете, за да спасите България, человеци бъдете, за да не ви последва горчивата участ на предшествениците ви. Християни бъдете, защото грехота е да се кичите с чуждо вам име. Разтворете тъмниците, освободете границите, за да дойдат прокудените. Пролет иде - полетата на България чакат родните си синове да зачоплят майчините й гърди и скутове и засеят злато и здраве за цял народ. Инак ораните в скръб, мъки и ядове полета, плевели, отровно биле и коприва ще родят и на мнозина залъците горчиви ще станат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...