Jump to content

Развита тема от МОК,13-та година 6. Разлика между птиците и рибите


Recommended Posts

Разлика между птиците и рибите

МОК, 13 та година, Тема № 6

На пръв поглед зададена тема ми изглеждаше лесна за развиване, но смятам да опитам да се опитам да се потопя малко по-дълбоко в света на природата.
На физическо поле основните разлики между птиците и рибите са, че първите обитават небесното царстбо, а вторите – водното. Едните летят, другите плуват. Едните гледат от горе – на долу, другите от долу – нагоре. Казват, че животът се е зародил във водата, че клетката претърпява различни промени, докато се развие в по-сложен организъм, който постепенно еволюира. Човешкият ембрион също расте и се развива във водна среда, където преминава през различни фази на еволюцията, докато се оформи до човешки индивид. И това е нашето начало. Началото на пътя. И сега се сещам за наскоро чута история с Учителя на Рила. Били са около езерото “Бъбрека” или Махабур, когато рибари хващат огромна риба там. Учителят бързо изпраща някого с пари, за да откупи живота на рибата. Рибаря, когато вижда парите се съблазнява и пуска огромната риба обратно в езерото, но три дни по-късно умира. Какво си спомням още от историята? Това са били риби-царици, свещенни пазителки и същества населили нашата планета.
И птиците и рибите са част от живия организъм на Земята и би било добре, ако всички ние се отнасяме към тях със свещенно чувство и почит, защото и те са деца на Великия Творец, чрез които Той се проявява и достига до нас. Птиците ни повдигат чрез своите песнопения, докосват душите и изпълват сърцата ни с мир, любов и тихо дълбоко преклонение. Най-свещенни са ми тези звуци, които чувам рано, рано сутрин , когато всичко е притихнало. Когато се чуват само птичите песни, наподобяващи ангелски звуци и в утринната виделина предвещават да се случи нещо великолепно и възхитително, а именно – Слънцето да изгрее.
Целта ми беше да опиша разликите между птиците и рибите в трите свята. Остана само да се опитам да предам мислите си свързани с Божествения свят. Не е случайно, че в Паневритмията, в третия дял на Слънчеви лъчи имаме летене. “Слънчевите лъчи” са свързани с Новораждането. Вече сме се освободили от човешкото и сме се издигнали до ангелите и Бога. Ще цитирам брат Георги Стойчев, който в книгата си “Паневритмия” пише, че:
“ Новораждането е духовното спасение, раждането на Ученика в нашата душа. В живота на праведния настъпва дълбока трансформация. Новораждането е процес, при който човек се ражда от вода и Дух (както и Христос казва в Библията), от Любов и Мъдрост, надживява полярните прояви, намира фокуса на живота.”
И друго, което в момента се сещам свързано с летене: при движенията на песента “Духът Божи”, когато пеем думата “Любов”, винаги ръцете в този момент правят вълнообразни движения в страни, имитиращи летене. На най-силната дума в българският език, ние летим. Там сме щастливи, свободни и се реем в необятния всемир на безграничната и безусловна космична Любов, която изпълва цялото ни същество в този миг и всяка клетка е наситена от могъщата вибрация на Любовта.
И в заключение ще кажа, че пътят на рибата, който тръгва от водната среда, за да се издигне до небесните висини, съпоставям с необходимостта на човешкото развитие,пътят на нашата душа и стремежа и към Бог по пътя на Ученичеството.
състави темата: Борислава Богданова
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...