Jump to content

Развита тема от МОК,13-та година 6. Разлика между птиците и рибите


Recommended Posts

Разлика между птиците и рибите

МОК, 13 та година, Тема № 6

На пръв поглед зададена тема ми изглеждаше лесна за развиване, но смятам да опитам да се опитам да се потопя малко по-дълбоко в света на природата.
На физическо поле основните разлики между птиците и рибите са, че първите обитават небесното царстбо, а вторите – водното. Едните летят, другите плуват. Едните гледат от горе – на долу, другите от долу – нагоре. Казват, че животът се е зародил във водата, че клетката претърпява различни промени, докато се развие в по-сложен организъм, който постепенно еволюира. Човешкият ембрион също расте и се развива във водна среда, където преминава през различни фази на еволюцията, докато се оформи до човешки индивид. И това е нашето начало. Началото на пътя. И сега се сещам за наскоро чута история с Учителя на Рила. Били са около езерото “Бъбрека” или Махабур, когато рибари хващат огромна риба там. Учителят бързо изпраща някого с пари, за да откупи живота на рибата. Рибаря, когато вижда парите се съблазнява и пуска огромната риба обратно в езерото, но три дни по-късно умира. Какво си спомням още от историята? Това са били риби-царици, свещенни пазителки и същества населили нашата планета.
И птиците и рибите са част от живия организъм на Земята и би било добре, ако всички ние се отнасяме към тях със свещенно чувство и почит, защото и те са деца на Великия Творец, чрез които Той се проявява и достига до нас. Птиците ни повдигат чрез своите песнопения, докосват душите и изпълват сърцата ни с мир, любов и тихо дълбоко преклонение. Най-свещенни са ми тези звуци, които чувам рано, рано сутрин , когато всичко е притихнало. Когато се чуват само птичите песни, наподобяващи ангелски звуци и в утринната виделина предвещават да се случи нещо великолепно и възхитително, а именно – Слънцето да изгрее.
Целта ми беше да опиша разликите между птиците и рибите в трите свята. Остана само да се опитам да предам мислите си свързани с Божествения свят. Не е случайно, че в Паневритмията, в третия дял на Слънчеви лъчи имаме летене. “Слънчевите лъчи” са свързани с Новораждането. Вече сме се освободили от човешкото и сме се издигнали до ангелите и Бога. Ще цитирам брат Георги Стойчев, който в книгата си “Паневритмия” пише, че:
“ Новораждането е духовното спасение, раждането на Ученика в нашата душа. В живота на праведния настъпва дълбока трансформация. Новораждането е процес, при който човек се ражда от вода и Дух (както и Христос казва в Библията), от Любов и Мъдрост, надживява полярните прояви, намира фокуса на живота.”
И друго, което в момента се сещам свързано с летене: при движенията на песента “Духът Божи”, когато пеем думата “Любов”, винаги ръцете в този момент правят вълнообразни движения в страни, имитиращи летене. На най-силната дума в българският език, ние летим. Там сме щастливи, свободни и се реем в необятния всемир на безграничната и безусловна космична Любов, която изпълва цялото ни същество в този миг и всяка клетка е наситена от могъщата вибрация на Любовта.
И в заключение ще кажа, че пътят на рибата, който тръгва от водната среда, за да се издигне до небесните висини, съпоставям с необходимостта на човешкото развитие,пътят на нашата душа и стремежа и към Бог по пътя на Ученичеството.
състави темата: Борислава Богданова
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...