Jump to content

Recommended Posts

ЦВЕТОВЕТЕ

Цветът спада към мисловния свят. (СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА - 217).

Всяко едно чувство във вас, всяка мисъл, всяка постъпка трябва да имат някакъв цвят. Безцветно нищо няма в света. (СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА - 218).

Има хора, които нямат понятие за някои цветове. Вземете един художник - голямо разграничение прави между цветовете. В един обикновен човек няма такова разграничение на цветовете. (СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА - 217).

Ако не се увеличи човешката чувствителност, невъзможно е да различаваш цветовете. (СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА - 54).

Всеки цвят е свързан с известен род сили в човешкия организъм. Червеният цвят е свързан със силите на сърцето, портокаленият – със силите на ума, зеленият – със силите на волята, жълтият със силите на душата, виолетовият със силите на Духа. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА – 332).

Цветовете показват енергиите на човека… Всеки човек, който е енергичен, е червен, всеки човек, който мисли, е жълт. Всеки, който вярва, е син. Всеки, който расте, е зелен. Всеки, който се индивидуализира, е портокален. Всеки, който иска да заповядва, е виолетов. (СВЕЩЕННИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ – ІІ том – 180).

Всеки цвят символизира нещо. Когато иска да се индивидуализира, човек се стреми към оранжевия цвят; когато иска да забогатее, стреми се към зеления цвят; когато иска да поумнее, стреми се към жълтия цвят; когато иска да усили вярата си, стреми се към синия цвят… Един свещеник разправяше, че като юноша обичал червения цвят. Той се чуди отде идело това желание. Това се дължи на стремежа му към живота. (НОВОТО НАЧАЛО- 286).

ЧЕРВЕН ЦВЯТ

ВЪЗДЕЙСТВИЕ: Любов. (ВСЕМИРОВИЯГ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО – І том – 205).

Червения цвят е проявление на един висш свят. (МОК – ІІІ г. 5 лекция).

Червения цвят е врата, през която животът влиза. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА – 61).

Истината във физическото поле се проявява в червената краска – основна краска на живота, гдето подскача всяко органическо развитие. (ВЕРИГАТА НА БОЖЕСТВЕНАТА ЛЮБОВ – 26).

Животът започва с червения цвят. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА – 333).

Съществата, които изпращат живот на Земята, изпращат червения цвят, именно, като символ на живота. (ЖИВА РЕЧ - 78).

Без червения цвят човек не може да придобие живота. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 226).

Като попадне в червения цвят на живата светлина, човек става активен. Тя е носителка на живота ... Колкото повече се намалява влиянието на червения цвят в човека, толкова повече се увеличават болестите в него. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 226).

Той действа върху аурата на човека, прави го активен. (ЖИВА РЕЧ - 105).

Ако държиш в ума си червения цвят, ще привлечеш онази сила в Природата, която ще ти придаде активност. Той е средата, през която енергията минава. (СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА - 56).

Червеният цвят внася в човека живот, енергия и движение. Докато е под влиянието на природния червен цвят, човек е активен, буен, готов и за работа, и за бой. Изгуби ли този цвят в себе си, човек става пасивен. (ДЕЛАТА БОЖИИ - 8).

Червеният цвят има разни нюанси. Известен негов нюанс означава борба и ако преобладава в теб, ти имаш желание да воюваш. Червеното е марсов цвят, възбужда и се отнася до човешката воля. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - 260).

Човек не може да разбере Любовта, докато не научи външните и вътрешни свойства на червения цвят във всички негови нюанси. (ЛЪЧИ НА живота - 265).

Червеният цвят символизира от една страна живота, а от друга - борбата в живота. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - 265).

Най-много червеният цвят се вижда по лицето на младите. Когато младата мома съзнае, че е красива, веднага червеният цвят се явява на лицето й. Червеният цвят е израз на съзнателния живот на човека. Когато се разболее, човек постепенно губи червения цвят на лицето си, което показва отсъствие на здраве. (ЛЪЧИ НА живоТА - 61).

Червеното дава нещо от себе си. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 380).

Червеният цвят, от своя страна, е съставен от седем цвята, с различна интензивност на вибриране и с различен брой вибрации. Човек, с добре развито око, може да различава седем краски на червения цвят и разумно да се ползва от тях. (ЖИВА РЕЧ - 78).

Той е толкова чист и деликатен, че ако се докоснете до него, ще внесе във вас висши вибрации, висш живот, но колкото повече слиза надолу, от една гама в друга, той става все по-гъст, докато във физическия свят той действа възбудително на хората. (МОК - ІІІ г. - 5 лекция).

Тези краски са негативни и трябва да се превърнат в положителни. (ЖИВА РЕЧ - 78).

В ниското си проявление червената светлина означава борба, стихия. Всички същества, които по един или по друг начин са складирали тази светлина в своята кръв, са извънредно активни, груби ... Чистият червен цвят произвежда живот, жизненост, жизнерадост. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ том - 126).

Който може да раздели седемте краски на червения цвят една от друга и да използва всяка от тях според нейните качества, той ще се почувства напълно ободрен. Червената светлина се препоръчва за малокръвни. Ако могат правилно да възприемат праната на червения цвят, те ще я препратят към клетките на своя организъм и ще се обновят. (ЖИВА РЕЧ - 78).

От какво зависи различието в интензивността на червения цвят? - От това, в каква гама е, както и в музикалните тонове. (МОК - ІІІ г. - 5 беседа - 63).

Червеният цвят на светлината е в първата гама. След червения цвят идват по ред другите цветове на светлината, докато стигнете до седмия, който е виолетовият. С този цвят свършва първата гама от седемте цвята и отново започва пак червеният цвят, обаче от втората, по-висока гама. И тук се изреждат същите цветове. Отново иде червеният цвят, но вече в още по-висока гама, а след него - останалите. (МОК - ІІІ г. - 5 беседа - 63).

Окултистите казват, че червеният цвят е свързан с чувствата или с Любовта. Той всякога носи живот. (МОК - ІІІ г. - 5 беседа -·63).

Той е свързан със силите на сърцето. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА·- 333).

Зад всеки цвят седи една разумна сила във Вселената. Например сърцата на всички висши същества на Любовта са свързани с червения цвят, който те изпращат като струя на Земята. (МОК - ІІІ г. - 5 беседа - 72).

Червеният цвят е проявление на един висш свят. Той е емблема на Любовта. Той е толкова чист и деликатен, че ако се докоснете до него, ще внесе във вас висши вибрации, висш живот, но колкото повече слиза надолу от една гама в друга, той става все по-гъст и по-гъст, докато във физическия свят този цвят действа възбудително на хората. Червеният цвят не внася нещо благородно в човека, напротив, дразни го и го кара да воюва. Когато човек се зачерви, той има желание да се прояви. Червеният цвят не носи всякога мир за Земята. Като се дигне червеното знаме, трябва да се знае, че кръв ще се пролива. Когато червеният цвят избива навън, не е опасно, но когато има вътрешно проявление на червения цвят, тогава е опасно. Ако вие сте попаднали в червения цвят от първата гама, вие трябва да преминете в третата гама, който цвят съответства на умствения свят, и така ще се тонирате. (MOK – ІІІ г. - 5 беседа - 67).

Там, където присъства червената светлина в своето най-ниско проявление, животът е в по-ниска проява. Всички ония същества, които по един или друг начин са складирали тази светлина в своята кръв, в своя организъм, са извънмерно активни и груби. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА -73).

Някой казва, че не може да обича и люби. Това показва, че има недоимък на червената краска… (ВСЕМИРОВИЯТН УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО – І том - 217).

Малките форми на червения цвят показват външната страна на Любовта, т. е. намаление на Любовта (МОК – ІІІ г. 5 беседа . 65).

Някой човек казва например: „Не мога да обичам”, но като му дадем червената краска, ще видим, че неговото състояние веднага се изменя. (ВСЕМИРОВИЯТН УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО – І том - 218).

Когато някоя мома иска да се жени, все червени рокли носи. (ООК – ІІІ г. – 20 беседа – 9).

Чистият червен цвят произвежда оживотворяване, но ако се възприеме нечист червен цвят, той произвежда дразнене в човека. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА – 77).

Когато човек се възбужда, явява се червеният цвят. (ООК – ІІІ г. 20 беседа – 9).

Ако червеният цвят, наречен от астролозите марсов цвят, влияе в голяма степен върху някой човек, той ще се прояви по особен начин. (НИ МЪЖ, НИ ЖЕНА - 32).

Да допуснем сега, че срещате един човек, който е облечен в червени дрехи. Неприятно ти е някой път, не ти е приятен червеният цвят. Защо ти е неприятен? – Понеже действа възбудително върху тебе. (БОЖЕСТВЕНИЯТ ИМПУЛС – 311).

Когато човек извънмерно се възбуди и изказва своето негодувание, всякога тоя цвят се проявява на лицето му. И ако попита някой, защото тоя човек се намира в това състояние, ще му отговорим: защото той е приел малко светлина (само червената; не е приел целокупната светлина); събрал е повече червена светлина, която няма къде да се прояви. Гневът се проявява, когато се спре естествената проява на светлината. Ако човек има повече от тая червена светлина, а другите светлини липсват, тогава той ще има предразположение да се гневи. (Да не се спира енергията на онзи, който иска да се гневи, а да се насочи тая енергия да извърши нещо, да се тури на работа). Гневът или негодуванието ... подразбира една вътрешна нужда, отсъствие на нещо, за което ние се борим да го добием. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 74).

Когато хората искат да отворят война, дигат червеното знаме. (ООК - ІІІ г. - 20 беседа - 9).

Като говоря за червения цвят, като символ на живота, аз имам предвид целокупния живот, а не този, който хората разбират. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - 61).

Какво означава червеният цвят? - Път, по който се изявяват всички възможности в човека. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - 128).

Всички се стремят към здраве, но не знаят как да го придобият. Особено младите моми искат да имат червени устни, червени страни, да изглеждат здрави. Естествено е това желание, защото червеният цвят на лицето показва добро храносмилане и правилно дишане. За да придобият този цвят, светските дами си мажат устните и страните с червена боя. По този начин те сами се лъжат, че имат червен цвят, че са здрави. В това отношение аз поддържам вътрешната, а не външната козметика. За да придобие червен цвят на лицето си, човек трябва да си представя този цвят във въображението си, да се свърже с всички тонове на червената краска. Като се упражнява така, той няма да забележи как ще се яви червена краска на лицето му. Щом придобие тази краска, той ще се почувства по-здрав, по-любвеобилен. Неговата призма ще започне правилно да пречупва светлината и той ще придобие истинско понятие за Любовта. Докато не придобие червения цвят, човек все ще бъде изложен на ред болезнени състояния. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - 162).

Ако се оплакваш от неразположение, от нежелание да се движиш, ти си лишен от червената светлина. (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - 14).

Който мрази, има недостатък от червената краска. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - І том - 218).

Искаш ли да се справиш с една противоречива мисъл, боядисай я червено. Червеният цвят разрешава всички мъчни въпроси в живота. Ако някой се отчае и иска да се самоубие, преди да се самоубие, нека се бодне в ръката, да пусне няколко капки кръв. Червеният цвят на кръвта ще разреши мъчнотията му. При вида на кръвта, желанието му за самоубийство ще изчезне. Имаш една трудна задача, не можеш да я решиш - пусни си малко кръв. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - 128).

Като ви говоря за червения цвят, не мислете, че той се събира във вас, за да ви създаде зло. Не, той се образува от излишък, той е резултат на неизползвана енергия. (МОК - ІІІ г. - 9 беседа - 160).

Червеният цвят е основен тон в музиката. Когато слухът на човека се развие силно, той може да чуе тона на червения цвят. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - 61).

ТЪМНОЧЕРВЕН ЦВЯТ

ВЪЗДЕЙСТВИЕ: Активност. Ако липсва, изпитваш омраза, не можеш да любиш. (ВСИМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - 1 том - 205).

Тъмночервената краска рисува активността. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО – І том - 218).

РОЗОВ ЦВЯТ

ВЪЗДЕЙСТВИЕ: Добро разположение. Да се чете, когато сме неразположени. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - І том - 205).

Светлорозовото, като нюанс, е цвят на Любовта и нежността. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ ТОМ - 126).

Като се примирим с Бога, ние ходим с виждане и тогава ще познаем розовата краска, в която Христос живее. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - 1 ТОМ - 220).

ПОРТОКАЛОВ ЦВЯТ

ВЪЗДЕЙСТВИЕ: Здраве. Ако липсва - болест. В излишък - страх. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - I том - 205).

Портокаленият цвят е цвят на човешкото Аз и на индивидуализирането. Когато ти е смачкан фасона, когато си омърлушен, съзерцавай в съзнанието си портокаления цвят, за да добиеш чувство за собствено достойнство. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 260).

Портокаловият цвят действа върху личния живот на човека, прави го голям индивидуалист. (ЖИВА РЕЧ - 105).

Чистият портокален цвят дава благородно индивидуализиране, служене на Бога, а нечистият - съмнение, подозрение. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ – ІІ том - 126).

Когато действа портокаленият цвят, хората обичат да изпъкват, индивидуализират се. (ООК -ІІІ г. - 20 беседа - 9).

Портокаленият цвят е на крайния индивидуализъм. (ПРАВЕДНИЯТ - 107).

Ако не възприема правилно портокаловия цвят, човек ще изгуби своето индивидуално състояние. (ЛЪЧИ НА живота - 163).

Чистият портокален цвят произвежда благородното индивидуализиране, а нечистият подхранва егоизма. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 77).

Портокаленият цвят учи хората да дишат правилно. Които не са разбрали езика на портокалената светлина, цял живот дишат, но нямат големи постижения. Които са разбрали смисъла на науката за дишането, те я свързват с правото мислене и се радват на големи постижения. (Е3ИКЪТ НА ЛЮБОВТА·- 333).

Портокаленият цвят е свързан със силите на ума. (Е3ИКЪТ НА ЛЮБОВТА·- 333).

Що е страх? То е излишък на портокалената краска. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО -·І том - 219).

Ако нямаш желание да се проявиш, ти си лишен от портокалената светлина. Някой се проявява повече, отколкото трябва - в организма му има излишък от портокалова светлина. (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - 14).

Когато искате да помагате някому за здравето му, което се е разклатило, ще цитирате стиховете, образуващи портокалената краска. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И

ВЕЛИКО ТЪРНОВО - I том - 241).

ЖЪЛТ ЦВЯТ

ВЪЗДЕЙСТВИЕ: Мъдрост, да си умен, за разрешаване на спорове и недоразумения. Ако липсва, глупав си. (ВСИМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - I том - 205).

Жълтият цвят е на Мъдростта и означава интелигентност. Той е цвят на нервната система, дава простор, урегулира, уравновесява. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 260).

Жълтият цвят на светлината оказва влияние върху човешкия ум ... Без жълтия цвят човек не може да бъде умен. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 226).

Жълтият цвят дава простор и успокояване на ума. (ЖИВА РЕЧ - 106).

Щом дойде жълтият цвят, той оказва влияние върху развитието на човешкия ум и човек започва да разсъждава повече, да търси причините на явленията. Дотогава този цвят е на мястото си. Но ако този цвят изпъди другите цветове съвсем и вземе надмощие над тях, той влияе зле. (ООК - ІІІ г. - 20 беседа - 10).

Чистият жълт цвят произвежда вътрешно равновесие на чувствата: уравновесяване, мир, тишина, спокойствие. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 77).

Спомага за умственото развитие. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - 126).

Жълтият цвят в нисшите си прояви – използване, корист, всичко за лични цели, сметкаджииство. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - 126).

А ако е приет в нечист вид, образува болезнено състояние - разни болести. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 77).

Срещаш жълт цвят в човешкото лице, и той ти е неприятен ... Защо жълтият цвят, който представя ума на човека, да не ни е приятен? Като гледаме човека, не ни се харесва. Но жълтият цвят на ума, той е вътрешен цвят, не е външен ... Жълтият цвят на човешкото лице не ни е приятен, но ако видите хубава жълта круша, узряла, тогава ни най-малко не е така ... Следователно, всеки един цвят, който не ви привлича, той не е естествен. (БОЖЕСТВЕНИЯТ ИМПУЛС - 311).

Когато някоя млада мома или млад момък се погледне в огледалото и се види, че е жълт, това показва едно анормално състояние, това показва, че е болен. (АКО ГОВОРЯ - ІІ том - 390).

Ако не възприема правилно жълтия цвят, човек ще спре своето умствено развитие. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - 163).

Ако в теб преобладава жълт цвят, ти искаш да работиш умствено. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 260).

Жълтият цвят е свързан със силите на душата. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 333).

Някой казва: „Глупав съм” - но дайте на такъв жълтата краска и ще видите, че той ще стане по-добър. Значи, на такъв липсва краската, която му е необходима. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - І том - 219).

Когато пък има недоразумения ... по отношение на някои спорове, ще употребим жълтата краска, като цитираме всички стихове, които се отнасят до Мъдростта, която може да изглади догматически или други спорове. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - I том - 241).

Какъв е цветът на страха? Какъв става човек, като се уплаши? - Той пребледнява, става жълт. Значи, страхът кара човека да мисли. Щом човек направи една погрешка, външно в него се предизвиква жълтият цвят. (МОК – ІІІ г. – 6 лекция – 89, 90).

При страха артериалната кръв се скрива във вътрешните кръвоносни съдове на организма, тогава човек побелява, пожълтява. Когато някой от вас пожълтее, причината е, че кръвта функционира във вътрешните съдове на организма, а се отдръпва от повърхностните. На какво се дължи? Това се дължи на голямо съпротивление. Вие сте загубили вяра в себе си, понеже не можете да преодолеете външните причини. (РАЗУМНИТЕ СЪЩЕСТВА - 21).

Мнозина от вас искате да бъдете умни. Умният човек, той е свързан с жълтия цвят. Всички онези от вас, които пожълтяват, болни стават. Като дойде жълтият цвят на лицето, човек е болен. Жълтият цвят в ума трябва да бъде вътрешно. Жълтият цвят, той е свързан с ума. Жълтият цвят се образува от златото. То е цвят на ума с по-високи трептения. Ти трябва да мислиш. Щом твоят цвят стане статически, само на лицето ти, той е едно материално състояние вече. Всякога жълтият цвят показва едно разстройство на черния дроб. Черният дроб е свързан с нисшите прояви на човека. Черният дроб е свързан със задната част на мозъка. Жълтият цвят, за който се говори, трябва да бъде свързан с предната част на мозъка. Дотогава, докато ти се безпокоиш, ти живееш отзад на главата. Ти разсъждаваш със задния мозък, щом се тревожиш, ти мислиш отзад. Щом започнеш да мислиш, спреш тревогата, ти си отпред. Всяка тревога е отзад, задната част на мозъка щом е възбуден, тревога има. Щом предната част работи добре, тревогата престава ... От какво иде тревогата? От самите препятствия. (НАУКА ЗА ЖИВОТА - 244).

ЗЕЛЕН ЦВЯТ

ВЪЗДЕЙСТВИЕ: Успех, свежест, благополучие, материални придобивки, растене, развитие. Ако липсва - сиромашия. В излишък - чрезмерни желания, скъперничество, любостежание; да се противодейства с червената краска. (ВСИМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - І том - 205).

Кой цвят преобладава на Земята? Зеленият цвят. Всички същества на Земята са потопени в зеления цвят. (ЖИВА РЕЧ - 77).

В зеления цвят е потопена цялата сегашна еволюция; той е преобладаващият цвят. (ПРОТИВОРЕЧИЯ В ЖИВОТА - 4).

Ние сме потопени в зеления цвят, през него минаваме. Той е цвят на човешката индивидуалност, прави го самостоятелен. (МОК - ІІ г. - 9 беседа - 90).

Зеленият цвят е свързан със сетивата и повече успокоява. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 260).

Той е магнетичен цвят, чрез него се образува растеж. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 260).

Зеленият цвят е крайно материалистичен. Следователно той е причина за съвременния материализъм. (ВЛИЗАНЕ - 127).

Чистият зелен цвят, в светлите гами - растене във всяко отношение, а в нисшите прояви, в убити и тъмни нюанси, дава съхнене, привързаност към материалното. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - 126).

Всички хора казват: „Пари, пари ни трябват!” Причината за този краен материализъм се дължи на това, че светът е потънал в зеления цвят. (ВЛИЗАНЕ - 127).

Чрезмерните желания в този свят образуват зелената краска. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - І том - 217).

За да измени състоянието си, човек трябва да излезе от този цвят. Зеленият цвят не е лош, но когато вземе надмощие над другите цветове, това се отразява зле върху човека. (ВЛИЗАНЕ - 127).

Някой има желание да забогатее, иска да държи богатството само за себе си. Причината за това се крие в излишъка на зелената светлина в организма му. - Какво да правя, за да се освободя от тоя излишък? - Раздай част от богатството си, не ти трябва тоя излишък. (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - 14).

От зелената краска зависи успехът; в нея влиза и освежаването. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕПИКО ТЪРНОВО - І том - 217).

Безпаричието е липса на зеления цвят. Когато зеленият цвят липсва, безпаричието иде. (СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА - 56).

От недоимъка на зелената краска се ражда сиромашията, а когато е в изобилие, развива се любостежанието и скъперничеството. Затова, когато зелената краска стане чрезмерно голяма, трябва да прибягваме до червената, за да се регулира над нея. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - І том - 217).

Трябват ли ви пари, покажете зелената краска. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - І том - 217).

В зелената краска е органът на развитието, на растежа. Когато ние искаме да растем, тази краска трябва да я преминем във всичките й степени. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - І том - 218).

Зеленият цвят регулира магнетичните и електричните течения в човешкия организъм. Той е свързан с растенето. Който иска да расте и здрав да бъде, той трябва да се свързва със зеления цвят. (ЖИВА РЕЧ - 106).

Чистият зелен цвят произвежда растене във всяко отношение: на мисли, на чувства, проявяване на благородни чувства и пр. А в нечист вид произвежда съхнене: и физическо, и психическо. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 77).

Ако не възприема правилно зеления цвят, човек ще спре своето растене. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - 163).

Зеленият цвят е свързан със силите на волята. (Е3ИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 333).

Когато искаме да помогнем например някому, който страда в материално отношение, ще употребим всички стихове, които са за зелената краска, и тогава тия същества, които разполагат с тази краска, ще помагат. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - I том - 241).

СИН ЦВЯТ

ВЪЗДЕЙСТВИЕ: Вяра, понятие за хубавото, за разрешаване на религиозни спорове; ако сме неспокойни, мрачни, гневни, в нещастие. Ако липсва, маловерен си. (ВСИМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - I том - 205).

Синята краска е на Духа и Истината. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - I том - 221).

Синия цвят е за духовния живот на човека. Тогава можем да растем духовно. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 260).

Само синята краска е, която може да даде понятие за хубавото и тия, които притежават тая краска, обичат хубавото. (ВСЕ МИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - I том - 221).

За синята краска хората още не са готови, а само когато са в нещастие, тогава гледат. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - I том - 221).

Синият цвят внася в човека Истината. Тя пък тонира умовете на хората и ги прави свободни. (ПРАВЕДНИЯТ - 107).

Само чрез синята краска вие ще можете да изпълните стиха: „Което е истинно, което е честно, което е праведно, което е чисто, което е любезно, което е доброхвално - това размишлявайте!” (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - I том - 221).

Синият цвят е среда за духовния живот на човека. (ЖИВАРЕЧ - 106).

Той влияе върху духовното начало в човека. Той събужда в него любов към Бога и определя отношенията му към Божествените прояви. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 226).

Щом дойдем до синия цвят, той събужда у човека по-благородни чувства, стремеж към Истината. Но ако този цвят се набере повече и изключи другите цветове, такъв човек става фанатик и умът му се спъва. (ООК - ІІІ г. - 20 беседа - 10).

От какво зависи разположението? От синия цвят. Човек, на когото липсва синият цвят, той е неразположен, има недоимък. Синият цвят съдържа тази психическа енергия на вътрешното богатство. Човек, като съзнава, че има вътрешно богатство в себе си, той е доволен. Емблема е синият цвят, че имаш придобивки. (СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА - 57).

Вярата, когато се развива у човека, тя има синия цвят ... Някой път имаш вяра, не можеш да приложиш вярата си. Чувстваш едно вътрешно задоволство, да кажем, чувстваш, че можеш да пееш, но си мълчиш, не се проявяваш ... Когато усещаш в себе си светлина, има една мека светлина в ума - тогава синият цвят вече е там. Светлината показва, че туй, което имаш, можеш да го приложиш. (СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА - 57).

При вярата имаш син цвят в своята аура. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 260).

Синият цвят действа на душата и поражда възвишени чувства в ученика. Когато той се почувства обезсърчен, нека погледне синьото небе и ще се успокои, ще почувства дълбок мир и радост в душата си, и ще се разведри и наново ще почне работа. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ том - 177).

Синият цвят на небето действа успокоително ... Затова, когато човек се чувства недоволен, нека обърне погледа си нагоре, към небето ... Възприеме ли този цвят в себе си, той ще се домогне до онези вибрации, които носят в себе си живот. (ПРАВЕДНИЯТ - 107).

Онова, чрез което се събират парите, е синият цвят. За да добиеш парите, непременно трябва да бъдеш спокоен. Силният човек е винаги спокоен. (СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА - 56).

Синият цвят в голямо количество и в чист вид причинява подем, разширение на чувствата, проявяване на най-възвишени чувства в човека. А в малко количество и в неестествен вид произвежда противоположното: съмнение, безверие, обезверяване. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 77).

Без синия цвят човек не може да бъде религиозен или духовен. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 226).

Ако не възприема правилно синия цвят, човек ще започне да се изражда в религиозно отношение. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - 163).

Кажеш ли на нерелигиозния дума със син цвят, той ще стане религиозен. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 226).

Засяга ли се обаче някой религиозен въпрос, ще употребим всички стихове за синята краска, които се отнасят до Истината, и тогава Духът на Истината ще хвърли светлина върху умовете, та да не спорят. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - І том 241).

ЯСНО СИН ЦВЯТ

Ясносиният цвят означава подем, разширение на чувствата, най-възвишени чувства, вяра. В нечист вид - съмнение, безверие, тщеславие. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ том - 127).

ТЪМНОСИН ЦВЯТ

Чистият тъмносин цвят дава спокойствие, твърдост, решителност, любов, а в нечист вид, в по-мрачен оттенък - непостоянство. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІ т. - 127).

Тъмносиният цвят в чист вид произвежда твърдост, решителност, устойчивост в убеждение, в чувства. А в нечист вид - непостоянство. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 77).

Колкото повече навлизате в тъмните цветове, например тъмносиния, вие усещате тъга, скръб в душата си. (ЖИВА РЕЧ - 105).

МОРАВ ЦВЯТ

Моравият цвят в чист вид произвежда сила на характера, а в нечист вид - малодушие. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 77).

ВИОЛЕТОВ ЦВЯТ (с оттенък на синьо)

ВЪЗДЕЙСТВИЕ: Сила, благост, смирение, почит. (ВСИМИРОВИЯТУЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО – І том - 205).

Виолетовият цвят е свързан със силите на Духа. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 333).

Той има отношение към волята на човека. (ЖИВА РЕЧ - 106).

Виолетовия чист цвят дава сила, употребена за висши цели, сила на Духа, а в нечист - пак дава сила, но употребена само за лични облаги. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ – ІІ том - 127).

Виолетовия цвят показва, че трябва да бъдем благодарни и да дадем от себе си не само на подобните си, но и на всички животни, растения, насекоми, на всички живи същества. Към всички да бъдем благородни и справедливи. (ПО ОБРАЗ И ПОДОБИЕ БОЖИЕ - изд. 1998 г. София - 502).

Силата произтича от виолетовата краска. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО - І том·- 221).

Ако не възприема правилно виолетовия цвят, човек постепенно ще почне да губи силата на своята воля. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - 163).

С виолетовата краска се извърши спасението на человечеството. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО·- І том·- 221).

Към виолетовата краска принадлежи благостта и без тази краска човек не може да бъде благ. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО Търново - І том·- 221).

Смирението тоже може да се причисли към виолетовата краска. Почитта също. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО·- І том·- 221).

АМЕТИСТОВ ЦВЯТ (с оттенък на червено)

ВЪЗДЕЙСТВИЕ: Смирение, радост, святост. (ВСИМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО·- І том·205).

Аметистовата краска - тя е Духът на благодатта и има по-високи вибрации от виолетовата и е тоже краска на смирението ... Радостта е плод на аметистовата краска. Светостта също принадлежи на същата краска. И когато тази краска преодолее в нас, ще примири петте ни чувства, които сега са в ясно противоречие. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО·- І том - 221).

БЯЛ ЦВЯТ

Как познавате белия цвят? Белият цвят отразява напълно светлината. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА·- ІІ том – 53).

Как мислите, белият цвят е съединение на всички цветове. Всичките цветове представят условия да се прояви белият цвят. Белият цвят е отделен от другите цветове. Той не е един резултат. (СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА·- 218).

Той създава здравословно състояние в човека. Белият цвят носи здраве ... Когато е болен, човек трябва да се облича в бели дрехи. Обаче, ако постоянно носи бели дрехи, в него ще стане обратна реакция ... Човек трябва постоянно да сменя цветовете. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО·- 50)

Щом се докосна до медицината, веднага се обличам с бели дрехи. Белите дрехи не ги хващат болести. Като знаят това, лекарите носят бели престилки, които употребяват като дезинфекционно средство. (ГОЛЯМОТО БЛАГО·- 70).

Белият цвят е здравословен, той е цвят на щедростта ... Щом побелее косата на човека, той започва да раздава. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 253).

Белият цвят казва: трябва да даваш всичко, каквото имаш. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 379).

Имате единица бял цвят. Аз наричам бял цвят, цвета, който не задържа нищо за себе си. Според мене, ти, като дадеш всичко, което имащ ще имаш белия цвят. Белият цвят винаги показва, че онова, което си имал - дал си го, без да оставиш за себе си нещо. Всичко, каквото имаш - дадеш, то е белият цвят. (ЖИВОТ, СВЕТЛИНА И СИЛА - 192).

Белият цвят означава чистота, при която има интензивен вътрешен живот. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 260).

Ако искаш вътрешно да работиш тури белия цвят за основа. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - 1 том - 260).

Белият цвят е крайният предел на живота. Зад него е черният цвят. Най-високите върхове са винаги бели. Зад високите върхове изпъква тъмна линия, линия на слизане. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 183).

ЧЕРЕН ЦВЯТ

Всяко нещо, което не се осветява, изглежда черно, тъмно. (ДВАТА пътя - 32).

Черният цвят е гъстата материя, дето светлината не може да проникне. (РА3УМНИТЕ СЪЩЕСТВА - 178).

Черният цвят, например, черната пръст означава проявяване на най-малката степен на живот. (ООК - ІІІ г. - 20 беседа - 9).

Черният цвят никак не отразява светлината. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА – ІІ том - 53).

Той е цвят на възприемане и на почивка. Който иска да си почине, той трябва да има черен цвят. Затова е създадена нощта. Някой гледа на черния цвят като на зло, като носител на нещастие. Черният цвят има и добра страна. Когато иска да си почине, да приема по-малко впечатления, човек търси нощта. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 253).

Черният цвят съдържа възможности за изгубване на онова, което човек е постигнал. Когато изгуби всичко, което е придобил, човек почернява. Щом почернее, той не може повече да се развива и да върви напред. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 187).

Черният цвят предизвиква лоши, отрицателни състояния в човека. (ВЕЛИКОТО И КРАСИВОТО - 50).

Той е символ на алчност. Както алчността събира всичко в себе си, така и черният цвят поглъща всичката светлина. Който събира всичко в себе си, той е черен. От сутрин до вечер, той мисли само за себе си. (НОВО РАЗБИРАНЕ - 50).

Той е в постоянна борба с белия, иска да погълне всичката му енергия, да го управлява. Белият цвят, като се бори с черния, иска да проникне в него, да го контролира ... Черният цвят, като поглъща лъчите на белия цвят, сам се разрушава и става основа на новата култура. (НОВИЯТ ЧОВЕК - 261).

Черните хора, със своите силни чувства, стават основа на културата. Белите хора не харесват черните, но без тях култура не съществува. Без чернозем никакво жито не се ражда. (НОВИЯТ ЧОВЕК - 261).

ХУБАВИ ЦВЕТОВЕ

Най-хубавите и естествени краски са в дъгата, затова вие наблюдавайте последната, защото там ще намерите петте основни краски. Можете да си набавите даже и призми, та колчем денят е хубав, можете върху бяло ниво да прекарвате дъгата, която по такъв начин ще наблюдавате, изучавате и запомняте, и така ще усвоите и петте основни краски. (ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО·. I том - 242).

Най-красивите краски ще намерите в растенията. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 259).

БЯЛ И ЧЕРЕН ЦВЯТ

Някой път казваме за някои неща, че са безцветни. Как безцветните работи се представят като черни? Тъмните неща са безцветни. Черният цвят откъде иде? … Черният при белия става черен. Когато белият го няма, какъв е той? Казваме: тъмната. Но тъмнотата е при светлината. Когато казваме, че нещо е черно, в ума си имаме белия цвят. Ако нямате белия цвят в ума си, какъв ще бъде черният цвят? Безцветен. (СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА·- 269).

Черният цвят е закон за правилно вземане, а белият е закон за правилно даване. Белият цвят казва: „Всичко, каквото Бог ми е дал, аз го раздавам. Правете и вие същото.” А черният цвят казва: „Всичко, каквото Бог ми дава, аз го задържам, и вие правете така.” Всичко, което Бог дава за вас, задръжте го, а всичко, което е дал, да го раздадете, раздайте го. Белият цвят говори за щедрост, за изобилие. Във вземането, т. е. в черния цвят човек трябва да бъде по-умен, отколкото в даването, защото във вземането има нещо опасно. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ – ІІ том - 143).

БЯЛ И ЧЕРВЕН ЦВЯТ

Да се вдъхнови човек, това значи, да намери основния тон на живота. - Къде ще го намерите? - Навсякъде. Когато слушате музика, пение или някоя беседа или проповед, трябва да намерите основния тон на живота. Вие не знаете как да го намерите. - Кой е основният тон на живота? - Червеният цвят. Ако не знаете отде извира този тон, не можете да разберете живота. Крайният предел на червения цвят е белият. Ако не разберете червения и белия цвят като крайности, с които Природата си служи, никога не можете да разберете живота. Младост и старост, светлина и тъмнина, бял и червен цвят са крайности, полюси, с които Природата си служи. Като контраст на белия цвят, хората поставят черния, но това е анормално съчетание на цветовете. Правилно е да съчетават белия цвят с червения. Белият цвят е символ на радост, на постигане на нещо. Червеният цвят е животът. Знаем, че животът произвежда радостта. Всичко, което желаете да постигнете, се крие между червения и белия цвят. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 186).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...