Jump to content

26_2 ЧОВЕШКАТА ДУША


Recommended Posts

ЧОВЕШКАТА ДУША

 

Ще прочета 54. глава от Исайя, която наричам глава на човешката душа. Който вярва, че душата е излязла от Бога, той никога няма да се лиши от Неговата Любов. Човек не е във външната форма, която виждаме, облечен в плът и кръв, но той е в душата си, която е излязла от Бога. Душата е Божественото в човека, за което именно пише Исайя. Затова, когато човек се обезсърчи, нека прочете 54. глава от Исайя. В цялата книга на пророк Исайя ние виждаме какво голямо съзнание е имал той. Макар че е живял преди Христа, той съпоставя правилно нещата. За пример, той уподобява душата на жена и казва, че отношението на душата към Бога е такова, каквото е отношението на Земята към Слънцето. Ако Земята не съществуваше, а Слънцето изгряваше, както и сега, то щеше да свети за себе си. Обаче Земята, като се върти около Слънцето, то изгрява и залязва, а тези прояви на Слънцето – изгрев и залез, имат смисъл за Земята. Тъй щото идеята за Бога е такова нещо за човешката душа, каквото е Слънцето за нашата Земя. Следователно само идеята за Бога е в сила да оплодотвори човешката душа, да помага за нейното растене и развитие. Бог е слънце за човешката душа. Докато това слънце грее, и човек се развива; престане ли да грее, и човек престава да се развива. Когато някой запитва защо трябва да вярва в Бога, то е все едно да пита защо Слънцето трябва да изгрява. В този смисъл вярата е движение. Като вярва човек, той се движи около Бога. И Земята, като се движи, и тя обикаля около Слънцето. (71, с. 132)

 

Когато човек се спъва и пада, това показва, че два елемента липсват в душата му: мир и светлина. Това е вярно и във физическия свят. Влезе ли в ума на човека някаква отрицателна мисъл, той или ще се спъне, или ще падне. В този смисъл всяко обезсърчение е спънка в живота. Когато някой се обезсърчи, невидимият свят му казва: “Слънцето на живота е изгряло! Вън е ден, светло е, няма защо да се обезсърчаваш.” Тъй щото обезсърчението е временен процес. Пророк Исайя казва: “Ни едно оръжие, устроено против тебе, няма да благоуспее.” Непобедима е човешката душа! Отвън могат да я обсаждат, да я атакуват, но нито едно оръжие не е в състояние да я победи. (71, с. 135)

 

Ще прочета 60. глава от Исайя. Бог създаде четири важни елемента: земята, водата, въздуха и светлината. Земята създаде, за да бъдат хората добри; водата – за да бъдат чисти; въздуха – да мислят право, и светлината – да вървят в правия път. “Стани, свети, защото светлината ти дойде и славата Господня изгря на тебе” – така започва пророкът, откъдето се вижда, че той е напреднала душа. Оттук вадим заключението: напреднала душа е тази, която е добра и чиста, която мисли и ходи в правия път. (145, с. 177)

 

Ще прочета няколко стиха от 58. глава на Исайя. Пророкът казва, че за да придобие Любовта и да я запази, човек трябва да живее в светлина. (Учителят чете от 8. до 14. стих вкл. – бел. Р. Ив.) Когато четете тази глава, виждате, че думите на пророка и до днес не са изгубили значението си. Ако живеете така, както пророкът пише, всичко, което душата ви желае, ще се сбъдне. Душата желае само едно нещо: да се прояви. Може ли да се прояви, вие ще бъдете всякога разумни и добри. Това са качества на човешката душа. Следователно, като казвам, че човек трябва да бъде добър и разумен, това не значи, че отсега нататък ще придобива тези качества. По естество човек е добър и разумен, но трябва само да се прояви. (15, с. 171)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...