Jump to content

Recommended Posts

ЗЛОТО

 

Като четете 64. глава от Исайя, виждате, че и той се е натъкнал на злото между хората, вследствие на което изпада в противоречие. Исайя казва на Господа: “Ето, Ти си се разгневил, защото ние сгрешихме.” Исайя се ужасява от злото в човека, което е причина за грешки и престъпления. И тогава предава думите на Господа: “Дръжте злото вън от себе си, да не грешите.” Иска ли да не греши, човек трябва да държи злото и всички отрицателни прояви на естеството си вън от себе си. Това значи да се очисти от злото. Страшно е положението на човека, който е влязъл в областта на злото. И светията, който стои високо над обикновените хора, изпитва ударите на злото. И той минава през голяма вътрешна борба, докато се освободи от злото и противоречията в живота. Много работа се иска от човека, докато се справи с жестокостта на своето сърце. (14, с. 163)

 

В прочетената глава (Ис.53) се вижда голямото противоречие, на което се натъква пророкът. Той търси причините за противоречията и иска да си ги обясни, да отговори както на себе си, така и на бъдещото поколение. Той намира, че хората живеят в нехигиенични къщи, поради което светът представлява грамадна болница. Болните търсят лекари, лекарства, но все пак остават болни – никой не може да ги излекува. Исайя описва причините на болестите, затова цялата глава е свързана с болезнените състояния. Тя е патологическа глава и няма защо да се спираме върху нея. Като чете тази глава, човек естествено се запитва: “Съществува ли наистина добро в света?” И доброто, и злото съществуват. Засега те са сили, които не могат да съществуват една без друга. (145, с. 161)

 

Историците имат всичкото добро желание да обяснят причините защо евреите не приеха Христа, но нещата не могат да се обяснят тъй лесно. Защо? Като се дойде до религиозните, до набожните хора, като се дойде до духовния свят, работата се слага малко по-другояче. Религиозните хора казват, че Господ управлява навсякъде в света, че Той е всесилен, че Той може да направи това-онова, че животът и всичко друго става все по Неговата воля. Той казва: “Ти ще воюваш!” – “Съгласен съм.” И щом се свърши сражението, ти се върнеш дома си. Обаче Бог праща един човек на Земята да каже Неговата Истина, но в дадения случай Този същият Господ не иска да му помогне, щото хората да възприемат, да разберат тази Истина. И тогава този, горкият човек се чуди защо не го приели. Исайя казва така: “Господи, кой повярва в нашето проповядване?” После, за да се избегне друго едно противоречие, Исайя също казва: “Ослепил си очите им, затворил си ушите им, за да не могат да видят, нито да чуят.” Е, хубаво, ако Господ е ослепил очите им и затворил ушите им, за да не могат нито да видят, нито да чуят, какво е виновен за това народът? Исайя не е виновен – вината е в преводчиците, в тия, които превеждат. Сега аз не искам да произнеса една обвинителна реч, но говоря тъй инцидентно, или (преведено на български език, на културен език) мимоходом говоря. Та казвам: всеки човек, колкото и да е малък, все има по една свещена идея в себе си, но и в него се намират тези отрицателни сили. (83, с. 179)

 

Злото и доброто в света са сили, които разклащат човека и го каляват. Злото представлява онези неоформени, неорганизирани сили, от които излиза всичко. Те са божествен склад на енергии, които работят и преобразяват света. Енергиите на злото са корени на живота. Веднъж клонете и листата на дървото се хвалели: “Знаете ли какво сме направили ние? Знаете ли, че благодарение на нас дървото цъфти, връзва и дава плодове!” Чули ги корените и им казали: “Не забравяйте, че без нас вие нищо не бихте направили. Ако не сме ние да работим долу, дълбоко заровени в земята, да ви крепим и да вадим и обработваме соковете, вие щяхте да изсъхнете.” Сега и аз казвам: ти си добър човек по причина на злото. Умен си по причина на глупостта. Благороден си по причина на гордостта. Следователно злото е сила, без която не можете да се справите с мъчнотиите. Горчив елемент е злото, но той е извор на сили. Не пипайте този елемент. Не питайте защо е допуснато злото в света, но ползвайте се от онази велика мощна сила, която се крие зад него. Чрез устата на Исайя Бог казва: “Аз съм, Който творя и зло, и добро.”(1, с. 238)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...