Jump to content

33_3 ПРЕДСКАЗВАНЕТО


Recommended Posts

ПРЕДСКАЗВАНЕТО

 

В света съществуват разумни закони, които трябва да се спазват. Ако ги престъпите, ще се натъкнете на големи катастрофи. Между евреите имаше много пророци, които им предсказваха какво ще стане. Ако днес един такъв пророк предскаже на сегашна Европа, че така, както върви и както се развиват събитията в нея, очаква я голяма катастрофа – има ли нещо лошо в това предсказание? Щели да се уплашат европейците! – Нека да се уплашат, но да подобрят живота си. Йона отиде в Ниневия да предскаже на жителите, че ако не подобрят живота си, очакват ги големи страдания.Те се стреснаха, разкаяха се и Бог отмени решението Си. Скоро обаче те забравиха обещанието си и пак продължиха лошия си живот, заради което бяха наказани. Предсказанието не е заплашване. То напомня на хората за съществуването на разумни закони, които трябва да се спазват. Ако не се спазват, човечеството е осъдено на големи нещастия и страдания. (64, с. 186)

 

Питам: какъв смисъл има пророчеството на някой пророк, който тръгне да предсказва между хората, че еди-кой си град ще потъне? Така предсказваше и пророкът Йона на жителите от Ниневия, че градът им ще потъне. Има смисъл да бъдеш пророк, ако можеш да покажеш на хората правия път. (51, с. 122)

 

Днес ние живеем в 20. век, който наричаме опашка, край на съвременната епоха. Тази епоха може да се уподоби на епохата на Исава. След нея иде епохата на Якова. Исав представлява животинското в човека. Под думата “животинско” се разбира човешкото честолюбие, човешкия егоизъм… Между всички животни съществува вечна борба за надмощие. Какво внесоха животните със своя егоизъм в света? Съвременните естественици са описали подробно живота и културата на рибите. Тяхната култура е забележителна с това, че рибите се гълтат едни-други. Там няма дъвкане, а гълтане. Животът във водата е живот на престъпления. Един от старите пророци опита културата на рибите. Бог го изпрати в Ниневия да проповядва, но той се отказа. Бог му каза: “Стани, иди в Ниневия, големия град, та проповядвай против него.” И отказа се той, и побегна от лицето на Господа в Тарсис; и слезе в Йопия и намери кораба, който отиваше в Тарсис. Но Господ подигна голям вятър върху морето и корабът бедстваше да се съкруши. Пътниците взеха Йона, хвърлиха го в морето и морето се спря от яростта си. Господ бе определил една голяма риба да погълне Йона. И прекара Йона в корема на рибата три дни и три нощи в усърдна молитва към Господа. И заповядва Господ на рибата да избълва Йона на сушата. Слово Господне бе към Йона втори път: “Стани, иди в Ниневия и проповядвай Словото, което Аз ти говоря.” И стана Йона, и отиде в Ниневия. Така той разбра живота на рибите. Днес всички хора товарят багажа си и бягат. Де отиват? – На запад. Всички говорят за западната култура, която ние наричаме култура на Йона. Всеки поглежда към кесията си, да види колко пари има, за да си купи билет за странство. Казвам: всички съвременни хора ще се намерят в утробата на кита, дето ще прекарат цели три дни и три нощи в молитва, да ги пусне Бог на свобода. И след всичко това тия хора ще говорят за християнска култура, за милосърдието, за правдата и за ред още добродетели. Кажете, в какво седят всички тия добродетели?(51, с. 192)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...