Jump to content

03_01 ЙОАН КРЪСТИТЕЛ


Recommended Posts

ЙОАН КРЪСТИТЕЛ

 

Йоан се нарича само онзи човек, който може да изважда разумните работи, скрити в Природата. Разумен човек пък е онзи, който може да чете, да изнася и добре да разбира смисъла на написаните книги от великите души, живели преди него. Аз взимам думата “велики души” в широк смисъл.(60, с. 89)

 

Знаете кой беше Йоан Кръстител – той бе на стария закон. И ако аз съм произнесъл 100 пъти, хиляда пъти името Божие, като казвам “добър е Господ”, с това принесъл ли съм полза на света или не?…

Сега питат Йоана – той е старият живот, който имаме сега: “Какво трябва да правим ние, силните хора в света? Ти си дошъл пророк от Бога, какво трябва да правим?” На едни той казал да не събират повече, отколкото им е позволено, а на други казал, две дрехи ако имат, да дадат едната и от хляба си да дадат. На военните пък казал насилие да не правят никому и никого да не оклеветяват. И действително, ако в съвременния строй насилството би се изключило, също и оклеветяването ако би се изключило от коя и да е държава, поне най-малко 50% държавният строй би се подобрил и злините биха се отстранили. И ако от всички общества биха се изключили насилството и оклеветяването, същият резултат би се постигнал. Сега този грях у всички го има.(127, с. 73 и 374)

 

Без смирение ще останете винаги далеч от Бога. Този, който иска слава (да стане велик), той е далеч, значи, от Бога. Христос съзнаваше, че трябва да се смири, и ние трябва да започнем със смирение. Йоан Кръстител прояви смирение. Той беше преродилият се Илия и си каза: “Тази работа с рязане на главите не става”, и се смири. Човек трябва да се смири. Мойсей се издигна благодарение на недостатъка си – гъгнивост, който го смиряваше. Похвалите карат човека да пада. Затова на човека, като му дойде такова изкушение – да се почувства малък и че е нищо пред Бога; да се смири и да почувства, че трябва да изпълни волята Божия и да прави това, което Бог иска. Вие трябва да хвалите всякога Господа и да оставите Той да хвали вас. Човек сам себе си не бива и не може да хвали. Да ви е приятно, че хората не ви обръщат внимание. Ти може да си ангел, но щом си дошъл на Земята тук в плът, ще се смириш. Казано е и за Христа: “Той прие рабски образ.” Колко трудна е тази философия! Да не търсиш доброто мнение на другите, защото и те не са съвършени, та ще ти обърнат внимание на тебе. Съвършенството е в съвършения свят, който не е такъв като този. Смирението е възприемане на енергиите, които идват от висшите светове, от целия всемир – път към възход, към разцвет на всички наши дарби.(149, с. 61)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...