Jump to content

03_03 ЙОАН КРЪСТИТЕЛ И НИЕ


Recommended Posts

ЙОАН КРЪСТИТЕЛ И НИЕ

 

По-добри условия за човека от Божествения път няма. Казвате: “Заведете ни в този път!” – Аз мога да ви покажа само направлението, посоката към този път, но не и да ви заведа. Вие сами трябва да влезете в този път. И Христос на времето Си е казал на учениците Си, че много още има да им говори, но сега не може. След Него други ще дойдат, които ще говорят на човечеството. И сегашните хора още не са готови да чуят всичко онова, което има да им се говори. Новата епоха, която иде, носи по-добри условия за разбиране и за приложение. Ония от съвременните хора, които ще влязат в новата епоха, се намират в положението на Йоан Кръстител, т.е. единият им крак е още в Стария Завет, а другият – в Новия Завет. Работете съзнателно, за да можете с двата крака едновременно да влезете в Царството Божие, в новата епоха. Иначе главата ви, като на Йоан Кръстител, ще падне от раменете ви.(140, с. 141)

 

Един светия се отличавал с голямата си чистота и святост. При него се стичали много хора да ги кръщава с полагане ръцете си върху главите им. Най-после при него дошла една млада, красива мома, но голяма грешница. Тя се разкаяла, затова пожелала да се кръсти, да влезе в новия живот. Като я видял, светията започнал да бяга. Той бягал, но и тя след него. Питала го: “Защо бягаш? Аз се разкаях, искам да изправя живота си.” По пътя го срещнал Йоан Кръстител и го запитал: “Защо бягаш?” – “Срещнах една опасна жена, не искам да я кръстя.” Йоан Кръстител го спрял, прекръстил го и му казал: “Сега можеш да продължиш работата си.” Светията се върнал и кръстил жената. След това си казал: “Най-после кръстих тая жена!” – Не ти я кръсти, а Йоан Кръстител! Същото се случва и с вас. Щом се намерите пред някаква опасност, веднага бягате. Христос ви среща на пътя, прекръства ви и вие се връщате. Като се справите с опасността, казвате: “Аз победих!” Христос казва: “Ти не победи, Аз победих.” Нещастието на съвременните хора се заключава в мисълта, че те сами всичко правят. Всъщност никой сам не върши работата си. Питам: колко от сегашните младежи могат да кръстят такава жена? Колко от сегашните жени могат да кръстят такъв мъж? Това не е за упрек, но казвам: вие сте далеч още да разберете човешката душа. Вие не знаете още какво представя душата. Ето защо всяка външна форма може да ви съблазни.(91, с. 132)

 

Съвременните хора живеят в края на века и положението, в което се намират, е подобно на това, в което се намираше Йоан Кръстител. Той минаваше от Стария Завет в Новия, а ние – от Новия Завет – в Завета на Синовете Божии. Под “Завет на Синовете Божии” някои разбират епохата, когато светиите ще дойдат да управляват света. Те ще турят ред и порядък в света. Този ред и порядък е започнал вече да се прилага в живота. Предвиден е вече планът на новата регулация. Тя ще мине навсякъде, във всички държави – в Америка, в Англия, в Германия, във Франция, в Русия, в България – и по този начин ще преустрои Земята. Това означават думите, които някога Христос е казал: “Съборете този храм и в три дни Аз ще въздигна от него нов!” Той е подразбирал Своето тяло, но същевременно с това разбирал и стария свят. В Откровението се говори за новия храм. И наистина, когато се събаря нещо старо, едновременно с него нещо ново се гради.(129, с. 33)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...