Jump to content

07_02 ЙОАН И ПЕТЪР


Recommended Posts

ЙОАН И ПЕТЪР

 

Като четете Писанието, спирате се върху евангелист Йоан, върху ап. Петър и ги изучавате. Каква е разликата между двамата? Петър е голям националист, а Йоан – свободомислещ – човек на Любовта.(94, с. 201)

 

Йоан е ученик на Любовта, затова евангелието му ще наречем “Евангелие на най-високия връх”. Йоан е емблема на Любовта, а Петър – емблема на старото учение. Той е камъкът.(40, с. 104)

 

Като държа беседите си и после ги чета, виждам, че окръжаващата среда е оказала влияние на човека. Всяка среда оказва влияние на човека… Всяко нещо се изявява при специални условия. Четете, например, посланията, без да знаете при какви условия са писани. Йоан е писал при едни условия, Петър – при други условия. Старият Завет е писан при едни условия, а Новият Завет – при съвършено други условия.Всеки ден си носи специфични условия и специфични блага. Всеки, според разбирането си, ще използва благата и условията на деня. Казвате, че всичко зависи от Любовта. Да, но Любовта трябва да се изяви. Ще обичаш себе си и ближния си, ако обичаш Бога. Можеш да обичаш хората, ако си изпълнил Божията воля. Любовта подразбира изпълнение на Божия закон. Без Божията Любов законът не може да се изпълни. Без Божията Мъдрост законът не може да се изпълни. И без Божията Истина законът не може да се изпълни. Изявяването на живота произлиза от Божията Любов, от Божията Мъдрост и от Божията Истина. Те трябва да бъдат в нас. Когато Йоан говори за вярата, надеждата и любовта, той има предвид Божията Любов, защото тя разрешава най-мъчните задачи. Истината иде да оформи нещата, да им придаде красив вид. Любовта работи отвътре. Нейните дела са невидими. Като дойде знанието, човек вижда какво е направила Любовта за него. Детето разбира ли какво прави майка му за него? То вижда, че тя го къпе, облича, храни, носи на ръце, но защо прави това, то не знае. Един ден, когато порасне и придобие знание, то ще разбере защо майка му се е грижила за него, защо го е носила на ръце.(69, с. 172)

 

Вие, които ме слушате тук, едно време така слушахте Христа. Верующите водеха народа подир Него и всички бяха готови да Го направят цар. Учениците казваха: “Няма като нашия Учител, Син Божий е.” Като Го хванаха римските войници, всички се разбягаха, остана само един от най-верните Му ученици. Но когато го попитаха познава ли Иисуса, каза: “Не Го познавам, мене не ме интересува Неговото учение.” Един, който минаваше за възлюбен ученик, остави дрехата си и побегна гол. И ние, съвременните хора, като Йоан сме готови дрехата си да оставим и да кажем: “Загазихме я, не ни трябваше нищо.”(49, с. 104)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...