Jump to content

10_03 ЮДА И НИЕ


Recommended Posts

ЮДА И НИЕ

 

Съвременните християни четат Евангелието и се възмущават от Юда като предател на Христа. Те се възмущават от Юда, а вършат същото. По няколко пъти на ден човек предава Божественото в себе си; по няколко пъти на ден той петни душата си; по няколко пъти на ден той върши престъпления по отношение на своя ум, на своето сърце и на своята воля. Какво по-страшно предателство може да съществува от това? Ако младата мома напуща баща си и майка си за един момък, когото не познава, който след една година е готов да я напусне – не върши ли престъпление? Ако ученикът напуща училището за едно малко удоволствие, не върши ли престъпление? Ако религиозният напуща убежденията си за някаква завидна служба, не върши ли престъпление? Животът се изявява отвътре навън, а не отвън навътре. Следователно вътрешна чистота се иска от ученика, а не външна. Щом вътрешно е чист, той и външно ще бъде чист.(147, с. 158)

 

Колко ученици имал Христос? – Дванадесет. Казваш: “Да бях и аз един от учениците на Христа! Щях да бъда или Матей, или Лука, или Марк, или Йоан и светът щеше да ме познава. Името ми щеше да бъде известно на всички.” – Да, но можеше да бъдеш и Юда. Тогава имаше един Юда, а сега има милиони. Щом се увеличил броят на другите ученици, с тях заедно се увеличил броят и на Юда. Изчислете с какъв процент се увеличил броят на другите ученици, за да намерите пропорционално на него и броя на увеличилия се Юда. Днес има 500 милиона християни. Разделете числото на 12, да видите по колко милиона християни се падат на всеки ученик. – На всеки ученик се падат по 40 милиона християни. – Значи в сегашния християнски свят има 40 милиона предатели. – Защо е така? – На тоя въпрос вие сами ще си отговорите. Някой напуснал жена си, а ти питаш защо я напуснал. – Така, напуснал я, въпросът е свършен – свършен факт! – “Защо е така?” – Така е, нищо повече. Който е напуснал жена си, трябва сам да си отговори защо постъпил така. Това не е дълбок философски въпрос. Мъжът изпъдил жена си, защото друга се наместила на нейното място. Защо жената изпъдила мъжа си? Защото друг се наместил на неговото място. Ето цялата философия!(91, с. 297)

 

Казвате: “Защо не мога да постигна желанията си?” – Не си ти единствен, който не си постигнал желанията си. Ще дойде ден, когато ще ги постигнеш. Не се лъжете да мислите, че ще постигнете всичките си желания и ще бъдете щастливи. Сега е време за работа. Като свършите работата си, тогава ще бъдете щастливи. Като страдате и се радвате, вие работите. Който иска преждевременно да бъде щастлив, ще изгуби и това, което има. Христос казва на Петра: “Докато петелът пропее, три пъти ще се откажеш от Мене.” Не само Петър се отказа от Христа. Отказа се и Юда, като Го продаде за 30 сребърника. И останалите ученици се разбягаха. В края на краищата и Петър, и Юда се разкаяха. Юда даже се обеси. И днес много християни се отказват от Христа. Те казват: “Не искаме вече да следваме Христовото учение.” – Това е животът на Юда. Да, но след това и за тях ще дойдат нещастията. Ще дойде ден, когато и те, като учениците на Христа, ще се разкаят. До това време се изисква от всички работа върху себе си. Впрегнете дарбите и способностите си на работа и каквото направите, Бог ще го превърне на добро.(122, с. 227)

 

Най-хубавата целувка в живота на човека е мисълта. Сегашните хора се срамуват от целувките, защото те не се дават правилно. Само онзи човек има право да целува, който се храни добре, който мисли и чувства правилно, който диша правилно. Ако стомахът, дробовете и мозъкът на човека не функционират правилно, той не трябва да целува. Да целуваш някого, това значи да внесеш в него живот, светли мисли и възвишени чувства. Такава целувка не може да се забрани нито в този, нито в онзи живот. Ето, и Юда целуна Христа, но тази целувка Го предаде. Христос го запита: “С целувка ли предаваш Сина человечески?” Като се заговори за Юда, хората започват да го обвиняват, че той предал Христа. Питам: ако човек се отрича от Истината в себе си и я продава, не е ли той Юда – един от учениците, които не са разбрали смисъла на живота? Следователно, дойдете ли до Истината, до Мъдростта и до Любовта, бъдете крепки, устойчиви. Никакво колебание по отношение на Любовта, Мъдростта и Истината!(70, с. 90)

 

Има опасност за човека да изгуби своите скъпоценни мисли, чувства и постъпки. Изгуби ли ги, той ще се почувства като в пустиня. Човек трябва да пази това, което природата му е дала. Христос казва: “Всичко, което Отец Ми даде, опазих.” Той изгуби само един от учениците Си – Юда. Юда беше лъжлив ученик. За да се изпълни законът, Христос не можа да му помогне, не можа да го опази. Следователно всеки човек има в себе си по един лъжлив ученик като Юда, когото неизбежно ще изгуби. В човека Юда представя всяко негово лъжливо чувство, лъжлива мисъл и лъжлива постъпка. Обаче Любовта изисква от хората да бъдат съвършени във всяко отношение.(70, с. 64)

 

Казва му Иисус: “Което правиш, прави го по-скоро”(Йоан, 13:27). Това значи: което правиш, направи го разумно, защото ще носиш последствията на своята постъпка. Когато излезе Юда, Иисус каза: “Сега се прослави Син человечески и Бог се прослави в Него”(31. стих). Христос каза Юда да отиде в света да носи Любовта и светлината на Бога, но той не послуша, а отиде и Го предаде. Сега и на вас казвам да не ходите по пътя на Юда, но да отидете в света да проповядвате Божията Любов и светлина. Не изпълните ли Неговите думи, Той сам ще направи това. Тогава върху вас ще дойдат страдания, както дойдоха върху Юда. Като не можа да издържи на големите страдания, Юда сам тури край на живота си.(47, с. 164)

 

Как е възможно човек, който обича отечеството си, да се продаде за някакви пари, били те даже и няколко милиона? Причината може да е друга. Казват, че Юда е предал Христос за 33 сребърника. Това не е още всичко, важно е коя причина го е заставила да Го предаде. Причината за това предателство е много по-дълбока. Когато си обясним истинската причина, ние няма да съдим никого: благодарете на този Юда, който изпълни тази незавидна роля на предателство. Ако Христос не беше разпнат на кръста, нямаше да дойде и спасението на човечеството. Ще кажете: “Ето един човек, който не говори логически.” Аз ще ви обясня защо мисля така. Ако посадя едно житно зърно в земята, не съм ли за него Юда? За това зърно временно аз съм предател, но същевременно съм и негов спасител. Как би могло да се развива и размножава зрънцето, ако не бъде посадено? Така че трябва нещата да се обсъждат умно, сериозно и да няма осъждане. В сегашните вестници има само нападки и критика. Това не е наука. Трябва винаги да се проучват истинските мотиви на нещата, на събитията и тогава да се произнасяме. И когато искаме да оправим човечеството, трябва да разбираме законите, които управляват човешката душа. Някои ме питат: “Мислиш ли, че като говориш толкова много, ще оправиш света?” Казвам им, че нямам даже такава цел, но само давам банкет на гостите си. Който от вас е гладен, жаден, той ще дойде при мене, ще му дам един банкет – ще се нахрани и ще си отиде, накъдето иска.(125, с. 168)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...