Jump to content

14_01 ЛАЗАР (Братът на Марта и Мария) / ЧОВЕКЪТ НА ЧЕТВЪРТОТО ПОСВЕЩЕНИЕ


Recommended Posts

Л А З А Р (Братът на Марта и Мария)

 

ЧОВЕКЪТ НА ЧЕТВЪРТОТО ПОСВЕЩЕНИЕ

 

“Лазаре, излез вън!” С тия думи Христос възкреси Лазаря, защото той беше единственият човек по това време в Израиля, който беше минал четвъртото посвещение. В прочетената глава се казва, че Лазар имал две сестри – Марта и Мария. Казва се, че Христос обичал Марта и сестра ў Мария, и Лазаря. Умна била Марта, макар че под името “Марта” се разбира човек, който се занимава с физически, с домашни работи. Христос обича умни, а не глупави хора. Когато чу Христовите думи “Лазаре, излез вън!”, Лазар веднага излезе от гроба, т.е. върна се от онзи свят. Лазар беше тръгнал по работа за другия свят, но когато Христос го извика, той веднага се върна и каза: “Господи, какво искаш? Каквото ми заповядаш, ще направя. Ако трябва известно време още да остана на Земята, ще изпълня волята Ти.” Кой човек, след като е тръгнал за небето, като чуе гласа на Бога, Който му повелява да остане на работа на земята, би останал?(140, с. 152)

 

Кой и какъв беше Лазар? Защо Христос отиде именно при гроба на Лазаря, а не отиде на други гробове да вика мъртвите да излязат вън? По това време в Израил имаше само един човек, който, след като умря, още можеше да чува и да разбира какво му се говори отвън. Този човек беше Лазар. В цялата еврейска история, от времето на Авраама до идването на Христа, само един евреин имаше способността и след смъртта си да чува и да разбира какво му се говори. Това състояние окултистите наричат “четвърто посвещение”. Когато Христос дойде на Земята, Той искаше да провери този закон, затова отиде при гроба на Лазаря и извика: “Лазаре, излез вън!” И действително, в отговор на тези думи Лазар излезе от гроба. Които не разбират този закон, ще кажат, че тази работа била нагласена. Как я нагласили? Христос казал на Лазаря да се престори на умрял, да преседи в гроба четири деня и когато Той дойде и го извика, да излезе вън. С това те ще убедят хората, че Христос може да възкресява мъртви. По този начин именно съвременните хора обясняват чудесата. Ако разсъждавате така, тогава всички философски и научни твърдения могат да се поставят на подобна критика. Някой астроном погледнал през своя телескоп и видял нещо на Слънцето. Веднага всички вестници пишат, че еди-кой си учен след ред изчисления доказал, че на Слънцето ставали някакви промени. Всички хора вярват в твърденията на този учен. Обаче не се минава много време, дохожда втори учен, който опровергава първия и дава някакви нови изчисления. Хората и на него вярват. След този учен идва трети, който опровергава втория. На кого да вярват хората? Не, това още не е истинска наука. От хиляди години насам хората все за Слънцето говорят, изнасят ред научни теории, но нито една от тях не е дала още положителни данни – какво е Слънцето, има ли живот на него или няма. Някои учени казват, че на Слънцето има огън. Ако в огнището на някоя къща има огън, какво показва това? – Живот има в тази къща. Щом огънят на огнището изгасне, и животът в тази къща изчезва. Учените пък казват точно обратното: понеже на Слънцето има огън, според тях живот на Слънцето отсъства, т.е. там няма живот. Учените твърдят още, че Венера била обвита с много гъста материя, с гъста атмосфера. При това всички виждат, че тази планета издава ярка светлина. Питам: как е възможно една планета като Венера да бъде обвита с такава гъста атмосфера, а да издава толкова голяма светлина? Отде иде тази светлина на Венера? Значи твърдението на тия учени не може да се приеме за истинно. Казвам: има известни проблеми, които тепърва трябва да се проучват. Ако съвременните учени и досега още не знаят в какво състояние се намират Слънцето, планетите, дори и самата Земя, на която живеят, каква е тази наука?(140, с. 147)

 

Когато Христос беше на Земята, искаше да провери закона на четвъртото посвещение, затова извика Лазара, защото само той беше минал това посвещение. Той чу думите на Христа и излезе от гроба, върна се от онзи свят и каза: “Каквото ми заповядаш, Господи, ще изпълня!” Това, което Христос е говорил, се пази. Един ден Неговите слова ще се възпроизвеждат. В природата нищо не се губи. Не само ще се чуят проповедите Му, но и ще се вижда всичко, което е станало. Христос е говорил много, но много малко е записано в Евангелието.(150, с. 22)

 

Когато влезе в гроба, кесията на Лазаря беше пълна. Когато изпразни кесията си, Христос дойде пред гроба му и каза: “Излез вън!” Това значи: няма ядене и пиене, няма вече слава и почести от хората. Лазар трябваше да се освободи от всички връзки, от всички недъзи и заблуждения и да излезе вън. Следователно, докато не се освободите от всички суеверия, от всички научни и религиозни заблуждения, вие не можете да излезете от гроба. Казвате: “Виновни ли сме за своите слабости и недъзи, които по наследство носим от своите майки и бащи?” – Ако дядо ти и прадядо ти преди четири поколения са пили, трябва ли ти днес да станеш пияница и да се оправдаваш с наследствеността? Човек може да изправи своите лоши наследствени черти, както може и да разработи добрите наследствени черти. Той трябва да знае по какъв начин да работи за изправяне на лошите наследени черти и по какъв начин да разработва добрите. Това, което окултизмът нарича “четвърто посвещение”, не е нищо друго освен задача на човека да намери начин за изправяне на своите лоши черти, унаследени от неговите родители и прародители. И на светиите е дадена задачата не да спасят хората, но да ги освободят от лошите им наследствени черти и да ги направят щастливи и безсмъртни. Същия принцип поддържаше и Христос, като казваше: “Който вярва в Мене, той ще придобие живот вечен.” За вас е важно да се освободите от своите лоши черти и да чуете вътрешния глас, който ви казва: “Излез вън!”(140, с. 163)

 

Езикът на разумния човек коренно се различава от този на неразумния. Дойде някой неразумен при вас и казва: “Знаеш ли колко много те обичам?” Може ли разумен човек да говори така? Разумният никога не говори за Любовта. Той знае, че Бог е Любов. Само онзи може да каже, че обича, който постъпва спрямо хората така, както и спрямо себе си. Когато правите добро на себе си, говорите ли си предварително какво ще направите? Пристъпвате към доброто и нищо повече… Значи дойде ли някой ваш приятел на гости в дома ви, вие го поканвате да седне и започнете да му услужвате. Тази е идеалната Любов. Такава беше и Любовта на Христа към Лазаря. Христос каза: “Лазаре, излез вън!” С тези думи Христос искаше да каже на Лазаря, че е готов да му услужи. С какво да му услужи? – Като му върна живота. Лазар пък мина през четвъртото посвещение, след което беше абсолютно готов да се подчини на Божествения глас. Ако не беше се подчинил на този глас, Лазар и досега щеше да лежи в гроба. Днес Христос стои пред вашите гробове и казва: “Излезте вън!” Този въпрос стои пред вас и вие сами трябва да го решите. Ако питате този-онзи какво трябва да правите (да излезете или не), вие ще останете в гроба, ще пропуснете благоприятните моменти в живота. Когато чу гласа на Христа, Лазар не запита защо трябва да излезе, как да излезе и т.н. Той разбра смисъла на тия думи и веднага излезе от гроба. Този е човекът на четвъртото посвещение. Когато Павел, който беше в първото си посвещение, чу гласа на Христа, запита: “Кой си ти, дето ме гониш?” Христос го бутна от коня и му отговори: “Аз съм Христос, Когото ти гониш!” И след като стана от земята, Павел разбра какво трябва да прави. Лазар обаче не запита Христа “Кой си Ти”, но веднага каза: “Какво ще заповядаш, Господи?” – “Излез вън!” И той веднага излезе. Лазар слушаше, разбираше гласа и изпълняваше всичко, каквото му казваше. Гласът му казваше: “Иди!” – и той отиваше; “Ела!” – и той дохождаше. Ще кажете, че това е военна дисциплина. Не, който обича и когото обичат, разбират какво нещо е Любов и са готови всичко да изпълняват. Те доброволно дават място на Бога да се прояви в тях.(140, с. 165)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...