Jump to content

Recommended Posts

24 СТАРЦИ

 

Днес млади и стари се стремят към онова знание, което е придобито чрез светлината на ума. На небето обаче стари и възрастни хора няма. Там всички са млади. Ако влезете между ангелите, ще видите, че всички са около 30-годишни – млади, красиви, спретнати. Дойде ли един от тия ангели между хората, всички ще се влюбят в него. Моми ще напуснат родителите си, жени – децата и мъжете си, и ще тръгнат след него, както гладният – след хляба. Ангелите носят в себе си велик живот. На небето има само 24 старци. Всеки старец представя една минала епоха. В този смисъл старият човек представя човек на знанието, на светлината. От лицето му излиза светлина. Младият човек пък разполага със сила. Следователно старият носи в себе си светлина и доброта, а младият – свобода и сила.(70, с. 204)

 

Сега вие искате да забогатеете и да уредите всичките си работи… Вие искате да уредите вашия живот, и на дъщерите си, и на синовете си, и като не сте годни за нищо и никакво, ще идете да служите на Господа. Че каква нужда има Господ от стари хора? Господ не обича старите хора. В небето едва е позволил място за 24 старци, да живеят там. А тук, на Земята, всички искате да остареете и да идете на небето, и да давате ум на небесните жители.(104, с. 66)

 

Има една страна на младостта, която вие още не сте засегнали. Това, което хората наричат младост, не е младост, то е сянка на младостта. Това, което хората наричат старост, то не е старост, то е сянка на старостта. И всички вие минавате за стари хора. Това е голяма привилегия. От милиони години, откак се е създало небето, има само 24 старци. И всеки счита за голяма привилегия да види един такъв стар човек. И като го види, трепва му сърцето, както когато някой момък види момиче. А пък тук, в този свят, е обратното: тук светът е пълен само със стари хора. Човек едва на 50 години станал, смята се за стар и казва: “Остарях.” И се готви за онзи свят.(92, с. 213)

 

Вие сте страдали, страдали и често казвате: “Косите ни побеляха от страдания!” Щом косите ви са побелели, вие сте гениални хора. И в “Откровение”-то Йоан пише: “Видях 24 старци, на които косите са побелели.” Той вижда и Господа с побелели коси. Това показва тяхната опитност – онази велика Любов, която направила косите им бели. Сега, като побелее някому главата, казват за него: “Той е изкуфял вече, не е вече за работа, не го бива.”(99, с. 74)

 

За да минете в новата раса, за която сте предназначени, за да се избелят дрехите ви, които тук-там имат петна, вие трябва да направите усилия още сега, при условията, при които днес се намирате. В “Откровение”-то се говори за 24 старци, облечени в бели дрехи. Отде дойдоха тези старци? Те преминаха през големи страдания в живота, чрез които се избелиха. Те минаха през Земята, а съвременните хора още не са преминали Земята, затова и дрехите им не са бели. Когато и вие преминете през Божествения огън и отидете на небето, там ще се видите с бели дрехи и ще се познаете. Ап. Павел казва: “Сега не знаем какво сме. Когато се яви Христос, тогава ще се познаем, ще бъдем подобни на Него.” Кога ще дойде това време? Ще кажете: “В следното прераждане.” Питам: вие знаете ли действително кога и как ще се преродите? Направихте ли всичко, което трябваше, в това прераждане? Ако вие сега не направите връзка с Бога, знаете ли какво ще бъде другото ви прераждане? В бъдещото ви прераждане ще имате съвсем нови задачи. При това то може да бъде или във възходяща, или в низходяща степен. Сегашното ви прераждане определя бъдещето. Сегашният ви живот ще послужи като основа на бъдещия да реализирате стремежа на душата си, да се родите от вода и Дух. Всеки трябва да се роди от вода и Дух, ако иска да бъде сънаследник и Син на Бога. Докато не дойде това състояние, човек не трябва да си прави никакви илюзии.(138, с. 103)

 

Няма по-красиво състояние за ученика от това, да се яви на изпит в невидимия свят. Сега всички трябва да се готвят, защото за всеки едного ще дойде денят, когато трябва да се яви на изпит пред тази велика комисия. Какво ще бъде положението ви, когато застанете пред масата, около която са наредени 24 почтени старци, пълни със знание и любов! Вие цял ще потреперите пред погледа на тия светли старци, които ви чакат да отговорите на зададените от тях въпроси. Те ви поглеждат и казват: “Да видим сега дали този млад човек е достоен за това знание.” Те са строги, но не жестоки. Когато видят, че някой иска да мине повърхностно, както е било на Земята, тогава те са строги. Но когато видят, че ученикът е благороден, справедлив – те се отнасят с него много внимателно. Тези почтени старци са прозорливи, виждат всички скрити неща в учениците. Нищо не може да избегне от очите им. Казвам: който търси Истината, той трябва да бъде смел, безстрашлив. Затова е казано: “Страхливите няма да влязат в Царството Божие.”(140, с. 136)

 

Който бръсне брадата си, трябва да внесе нещо меко, деликатно в характера си. Който е мекушав, нека остави брадата му да расте – тя ще внесе твърдост, устойчивост в характера му. В Писанието е казано, че около Бога ще останат само 24 старци с дълги бради, които ще отбелязват епохите, през които човечеството е минало. Всички други ще бъдат все по на 33 години като млади, хубави моми.(27, с. 60)

 

Не упреквам младите, нито старите, но хората трябва да се върнат назад да изправят погрешките си и да се подмладят. Съвременните хора са остарели преждевременно. Те говорят за старост, без да разбират какво представя старостта. Само Бог е стар. Старост без мъдрост не е старост. Милиони години още ще минат, докато се яви стар човек на Земята. В “Откровение”-то се говори за 24 старци, които седят около престола на Бога. Теософите дават различни обяснения за тия старци. Всъщност те символизират времето, т.е. епохите, през които е минало човечеството. Времето е в Бога, Който носи началото и края на нещата. Когато Христос казва, че трябва да станете като децата, Той има предвид, че старият не може да влезе в Царството Божие. Време е човек да се откаже от кривата идея за старостта и да се подмлади. Иначе той всякога ще се оправдава, че е стар, не може да работи, да учи, да люби, и т.н. На санскритски език под “стар” разбират същество, което се е проявило, научило е законите на природата и на безсмъртието. Съвременните хора едва сега изучават тези закони.(20, с. 89)

 

… Сега, като сте дошли на планината (става дума за лятната Школа на Рила – бел. Р.Ив.), хранете се с плодовете на Любовта, за да се обновите. Някои, без да са стари, мислят, че са остарели. Най-мъчното нещо за човека е да остарее. Откак светът е създаден, досега има само 24 старци, които са на небето. Сега се приготвя последният старец, за да станат всичко 25. На земята, обаче, има старци, колкото искате. На всяка стъпка можете да срещнете старец. Това са актьори на сцената, не са старци. Те трябва да се обновят като кандидати за подмладяване. Що се отнася до старостта, до остаряването – това е идея, която днес е непостижима. Единственото непостижимо и невъзможно нещо за човека, това е остаряването. Единственото възможно и постижимо нещо за човека е подмладяването. Затова обновявайте мислите, чувствата и силата си, за да бъдете като разумните деца. Носете в себе си Божественото знание, Божествената Любов и Божествената сила.(47, с. 208)

 

Христос казва: “Ако не станете като децата…” Ще обичате децата, за да придобиете сила; ще обичате майката, за да придобиете топлина; ще обичате бащата, за да ви даде светлина. Следователно човек, който няма обич към децата, той няма бъдеще. Някой казва: “Не са мои тези деца.” – Трябва да обичаш всички деца! Като видиш малкото на някое животно, ще го погалиш; като видиш някое малко птиченце, ще го погалиш и ще му се зарадваш. Колкото и да е малко, то е разумен център, от който ще приемеш нещо хубаво, като подарък. Това е Божествен закон, който трябва да се спазва. Ако не го спазваш, преждевременно ще остарееш. Старият иска час по-скоро да отиде на оня свят да си почине. Досега в оня свят едва са могли да влязат 24 старци. Като се свърши нашата епоха, от създание мира до края на века, ще позволят само на още един стар човек да влезе в оня свят. А вие мислите, че всички старци имат достъп в оня свят. Лъжете се. Затуй ви съветвам да се откажете от вашата старост, за да влезете в другия свят. Ако сте стари, вратата е затворена за вас.(53, с. 140)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...