Jump to content

Беинса Дуно!


Recommended Posts

Беинса Дуно!

Новото име на Учителя! Неговото ново и истинско име.

Едва сега Учителя си каза името и то така, както разкрива учението си. „Който има уши да слуша, нека слуша". Разкри го на тези, които имат уши и слушат, и виждат, и разумяват. За всички други то остана обикновен псевдоним.

За мен то разкри Учителя в неговото величие и пълнота - Човекът, който дава живот - Беинса Дуно.

За първи път аз почувствувах този извор! - Изворът, който носи живот!

Но не се хроникират празниците на душата...

Неделя, 4,30 часа сутринта

Всички сме на крак и точно в 5 часа сме в салона. След обща молитва и песен Учителя изнесе неделно утринно слово. Едно от най-хубавите.

Утринното слово се отличава от беседите в 10 часа. Отличава се и от школните лекции, от лекциите на младежкия клас. Нещо мистично лъха от тях.

В 6 часа започват утринните ни гимнастически упражнения, които траят до 7 часа. След кратките разговори с някои брата и сестри и след поздрава - целуване на ръка, към 8 часа Учителя тръгва от поляната. Но той няма да я премине тъй бързо, както може да се допусне. На всяка стъпка го спират усмихнати очи, радващи се или скръбни души? Всеки пита, иска и търси нещо от Учителя. - Още една дума да чуе. Ще се насити ли от тази дума или поглед, ако не се е нахранила душата му от беседите? Няма насищане от красотата на Божественото Слово. Как му се ще на човека да остане завинаги в неговата светлина. Най-после скръбните и радостните очи успяват да спрат Учителя пред входа на неговата стая. Те носят няколко въпроса и намират отговора.

Към 9 часа Учителя закусва. Допускаме, че тук той ще помисли и за себе си. Уви, който е приготвил закуската, е приготвил и няколко въпроса. Малко след това, около 30 секунди след като е приключил, при него успяват да се доберат сестрите Марето, Савка или други по-сърдечни същества, за да изкажат радостта си от преживяното.

От 10 до 11,30 (12) часа - неделна беседа за всички. Учителя пак говори, а ние слушаме, разумяваме и се удивляваме. Колко е голяма разликата, когато слушаме непосредствено беседа на Учителя и когато я четем!

Учителя тръгва за стаята си, но някой, който не е бил сутринта, иска да го запита нещо? Няколко души успяват да говорят с него. Една жена търси помощ за болната си племеница. Без да пита за болестта, Учителя казва лек. А в обедната вече го чакат за обед?

От 1 до 2 (3) часа - обяд. Покрай обеда започват разговори, пеят се и много песни; във всичко това има много красота. В центъра на този живот е Учителя.

След всичко това, ще помисли ли той най-после за себе си? - Не. Защото беседата е продължила по време на обеда и след обеда, и пред стаята му или под малкия дъгообразен навес на поляната.

Когато не е заобиколен от група братя и сестри, Учителя е с отделни лица, които питат, искат съвети и лек. И това продължава до 10 часа вечерта. Тогава, а понякога и по-късно, той се качва горе в своята стая. Ние виждахме прозорците горе да светят до късните часове на нощта. Кога ли спи той и въобще дали спи? Има ли Учителя нужда от сън? Почива ли си той?

Велики служителю на Господа, бъди благословен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...