Jump to content

ЗИМНА ЕКСКУРЗИЯ НА ВИТОША


Recommended Posts

ЗИМНА ЕКСКУРЗИЯ НА ВИТОША

25 януари

Честитият ден! Така го нарекох.

Температурата е 11° С под нулата. Утринният студ беше готов да изплаши страхливите. Но смелите бяха възнаградени.

Витоша разкриваше небивала хубост. От сребърна тя се превръщаше последователно в пурпурна, в златна, във всички нюанси на съществуващите багри, за да ни изненада с последния - белия цвят.

Снегът беше толкова чист, че белината му се сливаше с дневната светлина, от което човек губеше представа за действителността и се озоваваше в един далечен звезден мир.

Белотата на снега отразяваше безбрежната синева на небето. Ни сянка от облак или мъгла. В този хубав ден една велика хармония на чистота и святост владееше пространството между небето и земята. Къде започваше едното и къде завършваше другото? Може би днес нямаше земя или чистотата се бе вселила на земята и навред царуваше небесна чистота?

Чистият ден - така го нарекох. Така го нарекохме всички; чистота отвън, чистота отвътре и светлина, много светлина!

Първата ни зимна екскурзия през този сезон беше знаменателна. Много приказки разказа планината в този ден. И много любяща беше тя. Тя казваше: Обичайте! Обичайте чистотата отвън! За чистотата отвътре не мислете! Тя сама ще дойде!

*

В трапезарията има оживление. Днес тука бе тихо, рядко се виждаше някой да мине по двора. А сега всеки бърза с чашата в ръка.

След хубавата разходка до Витоша, картофената чорбица ни чака. А какво представлява тя? - Човек трябва да я опита. Особено след така хубаво преживян ден. Простичка е тя, но е като еликсир след леката умора. И от какво се състои? - От картошки. Сваряват се добре, докато една част тръгнат из водата, достатъчно свободни, за да изследват нейната същност. Тук се слага малко магданоз и супата е готова. Разбира се, сол не й липсва. Накрая, подправена с лимон и чер пипер, тя едва се въздържа да не литне към зажаднялата уста.

Големият казан шуми. Дежурните сестри, нашите майки днес, с усмивка насипват на своите деца. Всички са радостни. Едни се радват на хубавия майчински прием, а други - на това, че на тях се е паднало да бъдат днес дежурни.

22 март

Пролетен празник. След хубавата беседа Учителя ни пожела да прекараме в света на Любовта. Завършихме с мотото: „Бог на всичката пълнота да ни изпълни с благия си Дух. Да изпълним благата Му воля!" А упражненията - след това.

18 април, 7 часа вечерта

Из ден в ден все по-нови и по-фантастични приказки. Действителност ли е това? Ние сме в една реалност, която аз наричам живот в присъствието на Учителя! Това може да ни даде само той. С едно паневритмично упражнение да се понесеш в светове, където - „око не е видяло и ухо не е чуло това, което Бог е приготвил за тези, които Го любят." Щастливи са неговите ученици, понесени от неговите крила!

Ново упражнение! - Нова музика, нови стъпки. Не мога да го опиша, да споделя преживяването. То е приказка!

Вслушах се в музиката, сложих ръце на кръста си и поех с новите стъпки по вълните на светлината. Новите ми стъпки влизат в ритъма на светлинните вълни.

Новото упражнение, току-що дадено от Учителя, беше завършено: и с музика, и със стъпки и с движения. И всичко това за не повече от половин час.

Ново упражнение! - С лъчите на светлината ни понесе то!

28 април

Музикалните и ритмични упражнения се раждат неусетно. Както и беседите. Стъпи Учителя на катедрата и Слово, велико и мощно, заструи. Гледа човек и недоумява. Откъде и как иде? И защо се дава на нас? Защо щастливите сме ние? „Скрил си го за мъдри и разумни, а открил си Го на младенците". - Младенците, това сме ние, щастливите около Учителя.

Едва сме видяли Учителя при пианото и ето, че и музикантите пристигат. Един след друг. Като по даден знак. И музиката се дава. Като че ли съвсем случайно. А то, като ни понесе после из висините, да се чуди човек на земята ли е.

Стъпките и движенията идваха по същия начин. Като че ли нашият Учителя ги търси, като че ли ги нагласява. А той всичко предварително знае!

Нашият Учител го наричам, а той е и ваш. Бих го нарекла и мой, но зная - на всички е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...